Verschil in verlangen

| , ,

Vaak wordt er gedacht dat mannen veel meer zin hebben in seks dan vrouwen, en dat denken de mannen zelf ook. Maar niet is minder waar. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen evenveel zin hebben in seks en er net zo naar verlangen als dat mannen doen. Uit onderzoek van de Universiteit van Toronto en Ontario blijkt dat mannen denken dat hun partner één tot twee keer zin heeft in seks per week, terwijl vrouwen in dit onderzoek aangeven dat ze dat zelf veel te weinig vinden.

Dus als er eigenlijk geen verschil is in verlangen naar seks. Waarom wordt het dan wel veel gedacht? En lijkt het er zelfs soms wel op? De onderzoekers van eerdergenoemd onderzoek vermoeden dat mannen de zin van hun partner onderschatten zodat ze een ‘nee’ kunnen voorkomen. Dus de mannen zijn bang op een afwijzing als het om seks gaat, dus gaan ze er maar vanuit dat vrouwen minder zin hebben dan zij zelf. Dit kan onbewust of bewust gebeuren, maar hoe kun je het voorkomen? Dat is heel simpel; praat erover. Een gesprek over seksualiteit en het verlangen. Bespreek met je partner wat je op seksueel gebied verlangt, wat je fijn vindt op dit moment of wat je liever wat anders ziet. Door het gesprek te openen weten jullie allebei wat de ander verlangt en kun je beter op elkaar inspelen.

Toch kan het voorkomen dat er minder zin in seks ontstaat bij een van de partners of zelfs bij beide. Dit zijn onderwerpen die meestal door partners die samen bij een seksuoloog komen besproken worden. Vaak zijn de oorzaken hiervan drukte, sleur, een specifieke gebeurtenis, schaamte of stress. Naast deze oorzaken kan het ook zo zijn dat degene die ‘minder/geen zin’ heeft niet tevreden is over het huidige sekspatroon. Hierbij kan je denken aan verlangen of seksuele prikkels die niet (goed) worden beantwoord. Ook hierbij is het belangrijk om erover in gesprek te gaan met elkaar en uitvoeren wat je bespreekt. In eerste instantie kan dit samen, maar als je er echt niet aan uit komt kun je altijd de hulp van een seksuoloog inschakelen.

Even op een rijtje hoe je een goed gesprek over seks en verlangen kunt voeren met elkaar:

Voer het gesprek op een moment dat niet net voor het naar bed gaan is, of net na een vrijpartij. Het wordt dan eerder een feedback rondje over de voorgaande daad dan dat je oprecht je verlangens en vraag op seksueel gebied kunt delen.

Probeer open het gesprek in te gaan. Begrip voor de ander en actief luisteren naar wat de andere verteld over zijn/haar verlangen is erg belangrijk.

Praat geregeld over seks. Het is een veranderlijk iets en zelfs als je beide tevreden bent over jullie seksleven is het altijd goed om erover te blijven praten.

Vertel wat je wilt zeggen, en ga er niet vanuit dat de ander je gedachten kan lezen, want nee dat kan hij/zij (helaas) niet.

Blijf genieten! Van het gesprek, van elkaar en van de seks!

Dus; verschil in verlangen is iets wat niet vreemd is en dat (zeker) eens in elke relatie voor kan komen. Ben hier van bewust en praat erover met elkaar. Het mooie aan seks, intimiteit en seksualiteit is dat je het steeds weer opnieuw kunt ontdekken!

Plaats een reactie