We lopen voorbij de slagersafdeling van de super: “Mag hij een plakje worst?”…. “Nee”, is mijn antwoord.

| , ,

Ik kijk naar de felroze broek die mijn dochter aanheeft. Really? Ik ben helemaal niet tegen ‘genderneutraliteit’, maar na bijna 1,5 jaar is toch wel te zien dat Hailey een meisje is? Zelfs al draagt ze geen haarbandjes en tutu’s. Het gebeurt minstens 1 x per week dat Hailey ‘een lief kereltje’ wordt genoemd. Ik zit er niet mee, maar ik heb graag gelijk, dus daar gaan we weer. ’Nee, ZIJ eet geen vlees’, zeg ik resoluut.

Mensen zijn vaak een beetje verbaasd als ze horen dat mijn dochter (16 maanden) nog nooit vlees heeft gegeten. ‘Maar waarom niet dan?’, ‘Mist ze niet heel veel bouwstoffen?’, ‘Krijgt ze wel genoeg eiwitten binnen?’, ‘Wat geef je haar dan?’, ‘Is dat wel verantwoord?’ en ‘Wat vind de vader daarvan?’; de vragen van vleeseters. Vrij simpele antwoorden heb ik hierop. Ik eet ruim 3 jaar vegetarisch en zij eet met mij mee. Mijn uitgangspunt is hetzelfde als die van mensen die ervoor kiezen hun kinderen wél vlees te geven, maar dan net andersom. Ik houd het zo lang ik kan tegen – uiteraard mag ze als ze ouder is voor zichzelf beslissen om vlees te eten. Ik vind het net zo’n vraag die ik dus vaak krijg als ik mensen corrigeer op het jongetje/ meisje-verhaal. ‘Ja maar waarom heeft ze geen oorbellen dan?’. Omdat ik wil dat ze dat zelf beslist of en wanneer ze ze wilt. 

Tot die tijd – de tijd van zelf beslissen – dus de diervriendelijke optie op Hailey’s bordje. Ik zal dus absoluut niet als terror-mean-and-green moeder mijn kind onder dwang rauwe pastinaak toedienen tot haar 18e. Wat ik hiermee hoop te bereiken is dat Hailey opgroeit met het idee dat zij nog nooit een diertje heeft gegeten en dat dat dus ook totaal niet nodig is om te overleven – en lekker te overleven. Mijn wens is natuurlijk dat ze dit eetpatroon voortzet. Ik weet niet of je als vleeseter zijnde ooit verleid bent om een vega-optie te kiezen van de menukaart; maar die zijn gezonder, gevarieerder en in mijn mening natuurlijk ook lekkerder. (Ik heb het wel over een ‘beetje restaurant’ alhoewel; de Mac heeft nu een Veggie McChicken en het is lang geleden voor me, maar MAN ik proef geen verschil!!) Heeft ze het nodig? Nee, niemand heeft vlees nodig, dat is een simpel feit. Er zijn tegenwoordig genoeg (plantaardige) alternatieven dus niemand zou in principe vlees HOEVEN eten. ‘Ja maar het is zo lekker’. Dat zal best, dat is de afweging die je maakt. Net als niet roken of drinken. Je beslist gewoon op basis van je overtuigingen dat je dit niet meer nodig hebt en het daarom niet (nooit) meer zal doen. ‘Lastig om iets te bedenken om te eten.’ OMG, in deze tijd met ‘instawaardige’ recepten en veganistische pop-up restaurantjes, de supermarkt die recepten voor je klaarleggen en zelfs promoten om de ‘gezondere vegaversie’ aan te schaffen… Heerlijke groenterijke pasta’s of rijstgerechten of simpelweg het vlees vervangen door een vegavariant. Niks moeilijks aan voor iedereen die in het bezit is van een pan en gasfornuis. Ja, tante Nel die geïndoctrineerd is met het ‘vlees heb je nodig’-credo in 1950 – ook voor jou is dit haalbaar. 

Ik eet geen vlees, omdat het dus niet nodig is. Ik heb het ook nooit echt heel lekker gevonden, dus het ging me erg gemakkelijk af om er volledig mee te stoppen. Daarbij weet ik dat met elke dag geen vlees ik dieren redt en een enorme hoeveelheid water bespaar. Zeg maar: één dag geen vlees staat gelijk aan een maand niet douchen. Ja. Let that sink in. Los van dat het zo intens zielig is hoe vee afgemaakt wordt – want ook dat weten we allemaal, maar veel mensen doen alsof dit niet bestaat – is de bio-industrie goed voor de meeste CO2-uitstoot ter wereld. Zo’n 40% MEER dan al het transport samen (dus ook vliegverkeer!). Ik wil niet prekerig worden, maar het is daarbij ook wetenschappelijk bewezen dat o.a. rood vlees een verhoogde kans op kanker veroorzaakt en een (volledig) plantaardig dieet veel goeds doet voor je algehele gezondheid. Mocht je interesse hebben in interessante documentaires die mij echt aan het denken hebben gezet destijds en mijn keuze motiveren om mijn kind geen vlees te geven, op Netflix vind je:

  • Forks over Knives (2011)

  • Cowspiracy (2014)

  • What the Health (2017)

Natuurlijk zijn er dan van die azijnpissers die mijn (of Hailey’s) leren schoenen opvallen en die het dan niet kunnen laten daar een opmerking aan te wijden. Het enige wat ik hierop te zeggen heb is: ‘En wat doe jij om de wereld te verbeteren?’. Ik begrijp niet waarom je als vegetariër gelijk maar in een strohutje moet gaan wonen met juten schoenen, want ‘dat is toch ook zielig?!’ Ja. Dat is het zeker. Maar wat doe JIJ om de wereld te verbeteren? Wij doen dit en ik ben megatrots op ons dat we dit doen!

Liefs

KELLY EN HAILEY

Plaats een reactie