Huilbaby’s of slechte slapers? Een draagdoek kan een oplossing zijn! Onze draagconsulent Anieke vertelt.

| , ,

Waarom ben ik gaan dragen?

Ik ga als draagconsulent bloggen over dragen. Maar ik wil eigenlijk eerst uitleggen waarom ik ben gaan dragen en wat het voor ons heeft gedaan. Voordat ik met allerlei feitjes om de oren begin te gooien. Ik ben Anieke, 31 jaar oud en moeder van twee kindjes. Een zoon van 3.5 jaar en een dochter van 5 maanden.

Bij ons was dragen echt een lifesaver!

Mijn zoontje had behoorlijk klem gezeten in mijn buik, hij was met 29 weken al ingedaald, maar besloot toch pas na 40 weken ter wereld te komen. Doordat hij al zo vroeg was ingedaald, lag hij er eigenlijk een beetje verkeerd voor. Dit leidde uiteindelijk tot ingrijpen met de vacuümpomp (die details zal ik verder besparen). Hij huilde veel in de eerste weken. Toen hij twee weken oud was, ben ik met hem naar de huisarts geweest, deze had een leendraagdoek en stelde voor die eens te proberen (Echt! Hulde aan deze arts!), omdat ze zelf ook drie kindjes had, en dit haar zoveel had geholpen. Deze heb ik toen, met hulp van haar, omgeknoopt. Mijn zoontje viel gelijk in slaap! Ik heb toen zelf een rekbare doek aangeschaft. Een rekbare doek is heel makkelijk in het gebruik. Je knoopt de doek om en stopt daarna je kindje erin. Geen gehannes met ‘ingewikkelde’ knopen en dan nog een baby erin. Hij kon zo echt een hele tijd slapen in plaats van korte momentjes in de wieg of kinderwagen. Ik had ook echt even wat rust nodig, dus dit was ideaal (vond mijn huishouden ook). Daarna ben ik me wat meer gaan verdiepen in het dragen. Van mijn schoonmoeder kreeg ik een doek waarmee ze mijn vriend vroeger als baby ook had gedragen toen ze in Tanzania woonden (hierover later meer). Maar die enkele knoop die ze daar doen vond ik toch een beetje eng met mijn eigen kleine prutsje. Ik ben toen naar een draagconsulente gegaan en heb een consult gevolgd. Hierna ook zelf een geweven doek aangeschaft.

Geweven doek

Een geweven doek is prettiger voor als je kindje wat ouder en zwaarder wordt. Maar er is zoveel keus in doeken! Ik ben vrij smal, dus voor mij is een maat 5 prima, maar voor de meeste mensen is een maat 6 de standaard maat. Je kiest voor een maat 7 als je zelf een wat grotere maat kleding hebt (vanaf maat 44) of als je van veel doek houdt. Ik ben begonnen met een doek van 100% katoen. Mijn zoontje was zoveel rustiger wanneer ik hem droeg, en ik had mijn handen vrij om wat te doen. Ondertussen de was vouwen of stofzuigen. Maar niet alleen in tijden van nood droeg ik hem, ook wanneer hij last had van krampjes, tijdens de boodschappen en de hond uitlaten. Maar vooral tijdens uitjes en feestjes. Hij had zo veel minder last van alle geluiden en lichtprikkels en hij sliep zo overal doorheen.

Draagzak

Omdat mijn vriend hem ook wel wilde dragen, maar het lastig vond om te knopen als ik er niet bij was, hebben we een draagzak aangeschaft. Dit is ook echt fijn, geen gedoe met knopen. Hij is namelijk al ‘klaar’. Je kindje erin en de gespen vast. Daarbij zorgen de schouderbanden ook voor goede steun. Ik gebruik de draagzak als ik snel moet zijn, bijvoorbeeld in het dorp of tijdens het boodschappen doen. Op een parkeerplaats knopen en dan met vijf minuten er weer uit is toch niet zo handig, dan is de draagzak ideaal. Maar uiteindelijk vind ik een doek toch prettiger zitten, deze vormt zich mooier om de baby en geeft meer een gevoel van geborgenheid.

Tot hoe oud?

Afgelopen vakantie was mijn zoon 3,5 jaar oud. Hij zat nog steeds in de Tula Toddler. Je kan dus tot best wel oud dragen! Ik vond hem persoonlijk wat zwaar om te dragen (maar dat kan ook komen doordat ik 4 maanden geleden bevallen ben van zijn zusje). Hij zat bij mijn vriend op de rug in de Tula, als we bijvoorbeeld een stad gingen bekijken en een stuk gingen wandelen. En ik had zijn zusje op de buik in de doek. Heel gezellig! En ideaal, geen ‘gezeur’ dat hij niet meer wilde lopen, of dat hij druk alle kanten opvloog. Hij kon zo mooi alles zien. Ook de trappen, smalle oude stenen straatjes en drukke winkelstraten zijn zo veel makkelijker door te komen.

Groot voordeel

Het grootste voordeel aan dragen vind ik dat je je handen vrij hebt, en daarbij je kindje alsnog tevreden is. Ook voor een kindje is het zo fijn om dicht bij mama te zijn. Negen maanden zitten ze in je warme buik en worden ze heen en weer gewiegd. Dan is er niets lekkerder en vertrouwder dan nog fijn tegen mama aan te zitten. En mama heeft een stukje vrijheid terug. In latere blogs zal ik ingaan op de vele voordelen die dragen heeft, behalve dan dat het gewoon heel erg fijn is…. Ook zal ik vertellen hoe ik mij er steeds meer in ben gaan verdiepen en uiteindelijk de opleiding tot draagconsulent ben gaan doen. Tot de volgende keer!

Liefs,

ANIEKE Xx

Plaats een reactie