Meidenmama vs boysmom

| , ,

Zijn er duidelijke verschillen tussen meisjes en jongens wat betreft hun gedrag? Is het opvoeden van een meid anders dan van een jongen? Ja, 100%, ja. Lees hieronder snel verder voor concrete voorbeelden uit het leven van een boysmom en een meidenmama!

MEIDEN zijn papaklevers

Ik vind het ó zó irritant… Zijn we net lekker aan het spelen; horen de meiden een sleutel in de deur en rennen naar de gang. ‘Paaaapaaaa!’. Klaar, voor de rest van de avond willen ze hangen aan zijn nek, kleven aan zijn been, koppeltje duiken in zijn armen en op schoot zitten. Ze vechten wie er voor en wie achter op zijn schoot mag zitten. Met grote trotse verhalen proberen ze zoveel mogelijk zijn aandacht te trekken. Hierna moet papa met het eten naast hun zitten. Papa moet mee plassen en tanden poetsen. En owja, hij moet ook het bedverhaaltje voorlezen. En gaan slapen? Dat is ineens geen probleem meer als papa maar meegaat. Tsssja, en mama zit erbij en kijkt ernaar…Opgedrongen me-time zullen we maar zeggen.

JONGENS zijn mama’s klittebandje

Maar dan dus op een rare afwijzende manier. Oma past bij ons vaak op en het gaat echt de hele dag fantastisch, totdat ik thuis kom. Dan verandert mijn zoete kleuter ineens in een draak van een kind. Huilen, zeuren, optillen kanniemeerlopenie etc! Als we samen gaan zwemen, dan mag ik hem niet los laten en op school kan ik hem nauwelijks van me aftrekken. Nee, mijn klittebandje is al lekker bezig met het aantrekken afstoten principe. Laatst ging ik met hem naar de kapper en hij gilde moord en brand, toen mijn man met hem ging was er niks meer aan de hand. Zelfs de kapper zei dat ze voortaan beter samen konden komen…

MEIDEN verzorgen

Meiden verzorgen van heel kleins af aan zoveel mogelijk poppen en knuffels. Ze geven hun ‘baby’s’ flesjes en dekken ze lekker toe in hun bedje. Ze verleggen hun dierbare mini-me’s in een nep-maxi-cosi of gaan een stukje rijden met ze in de kinderwagens. Als er één ziek is, rennen de meiden door de kamer en komt er een uitgebreide dokterstas te voorschijn. Zo, een pleister met een hartje er op, een prikje, een drankje of pilletje en een dikke kus. De andere knuffels krijgen om de beurt een schone (ja, echte!) luier om. Ook zorgen ze goed voor het huis. Meubels met doekjes poetsen, de was vouwen, bekers van tafel halen en de tafel dekken doen ze super graag!

JONGENS poeren en beuken

Laatst was ik op verjaardag en zoonlief ontdekte het poppenhuis. Hij griste een Barbie uit bed en er ontstond een schouwspel waar ik aandachtig naar bleef kijken. Barbie veranderde in een Ninja pop en Ken was het lijdend voorwerp. Hij kreeg alle hoeken van het huis te zien! Ook buiten gebeurt er iets met mijn kind, zodra de voordeur open gaat, buldert hij al maaiend met zijn armen richting de speeltuin. Hij stopt, zodra hij een stok ziet die aan zijn eisen voldoet en begint er keihard mee in de grond te poeren. Geen mens weet waarom, maar hij vindt het te gek! Hoe viezer hoe beter!

MEIDEN knutselen en dan met name kleuren

“Wat willen jullie vandaag doen”, vraag ik vaak aan mijn kinderen. “Knutselen”, roepen ze vol enthousiasme in koor. Werkelijk alles is leuk: verven, lijmen, prikken, kleuren, tekenen of knippen. Als wij uit eten zijn in een leuk restaurantje, wordt al gauw aan de bediening gevraagd of er kleurplaten en stiften in huis zijn. Mijn meiden zitten ook in een peuter knutselclub en hier leven ze zich helemaal uit. Eén voordeel hiervan is dat alle zooi daar blijft en dat je eigen huis niet bezaaid is met een glitters, verfspetters en lijmklodders.

JONGENS hebben een concentratieboog van 1 minuut

Knutselen schrijf je hè… ja, nou dat doen wij ook hoor! Vol overgave ben ik zoals mijn bevriende mama’s van veelal meisjes ook los gegaan in de Action. Ik ging een mega knutselbak aanschaffen. Lijm, papier, scharen, glitters en al het andere enigszins belangrijke spul ging erin. Milan slaakte een kreet van verrukking toen hij dit alles zag! Hij begon ijverig te knippen… gewoon knippen… alles werd geknipt en vloog door de kamer. Hij had zelfstandig een nieuwe voorraad confetti aangemaakt. Ik was best trots! Maar ook gefrustreerd, want na een minuut was de lol er vanaf en ging meneer van tafel, op zoek naar iets nieuws om te doen.

MEIDEN houden van make-up

Daar komt de zilveren beautycase met spiegel van mama te voorschijn. De ogen van de meiden worden groot. Ze rennen naar mij toe en grissen naar de vele kleuren oogschaduw, rood-roze lippenstift en dikke kwasten. Gauw red ik mijn Benefit collectie uit hun handen. Een kwartiertje later hebben de ogen grote blauwe, bruine en lichtroze vegen. Ook hebben ze een rode clownsmond en schitteren er verschillende huidstinten op hun voorhoofd en wangen. Het lijkt wel alsof de beautycase geëxplodeerd is in hun gezicht.

JONGENS hebben bijna nooit een schoon gezicht

Make-up… ik ben al blij als hij uberhaupt enigszins schoon de deur uit gaat….

MEIDEN houden van nagellak

Meiden en nagellak. Wat is dat toch? Het liefste lakken ze elke dag opnieuw hun nagels. Zowel de handen als de voeten krijgen een lakje. En de laatste trend hier in huis is dat elke nagel een andere kleur moet krijgen…. Je begrijpt … zeer vermoeiend. Groen, bruin, roze, rood, oranje, glitter en goud. De laatste tijd mag ik de meiden niet helpen met lakken. Hoewel ze pas 4 en 3 jaar zijn, doen ze dat dus zelf. Gevolg is dat iedere vinger ook onder de nagellak zit.

JONGENS haten nagels knippen

Een trauma. En ik koop mijn zoon dus om, zonder schaamte beken ik dit nu. Nagelknippen is stom… kost tijd en vraagt om een stil zittend kind. Dat laatste is vooral een uitdaging en ik maak totaal geen indruk wanneer ik gillend zeg dat als hij niet stil zit ik in z’n vingers knip! Een snoepje daarentegen werkt als de brandweer en is mijn gouden troef.

MEIDEN willen hun haren doen

De dames willen altijd hun eigen haar, elkaars haar of het haar van anderen doen. Ja, zelfs papa moet eraan geloven. Mijn haar zit vaak vol klipjes, elastiekjes en haarbanden. Soms vergeet ik dit even en ga ik zo bespottelijk de deur uit. Ik moet op mijn beurt weer een knot, staat of vlecht maken bij de meiden. Dat is trouwens ook een ding: haaraccessoires. De kinderen willen iedere keer in de stad mooi speldjes, kleurrijke haarbanden en elastiekjes kopen. Daar kan je volgens hun niet genoeg van in huis hebben liggen.

JONGENS hebben coupe de cavia

Ik heb stapels outfits; elke week sneuvelt er wel een broek en schoenen hebben standaard geen neuzen meer. Maar wat meneer wel zeer belangrijk vindt? Zijn haar, de kuif of zoals hij het zelf noemt, zijn Stekel…. liters gel gaan er doorheen. Dit is zijn imago…. Ik laat het verder hierbij…

MEIDEN houden van shoppen

Yes, eindelijk heb je als mama bondgenoten gevonden! Zodra we met de fiets over de stadsgracht van Utrecht fietsen, willen ze elke winkel in. En uiteraard zijn jurken en rokjes favoriet! Het is wel vermoeiend dat ze al zo’n sterke mening hebben. Ik krijg steeds minder de gelegenheid om ze aan te kleden zoals ik dat wil. Catalogi worden thuis uitgeplozen en items die ze willen, markeren ze; net zoals mama doet. Je staat er versteld van dat ze op deze leeftijd al een eigen kledingstijl hebben.

JONGENS houden ook van shoppen…

Yes! Eindelijk iets wat ook wij leuk vinden om samen te doen. Winkel in en winkel uit en een appeltaartje toe. Favoriet is de Intertoys en dan met name de auto wand. Hier kan Milan uren naar gluren en ik laat hem. Ik ga rustig even in een hoek staan wachten, want ik herken het zo…. ik zie mezelf in hem wanneer mijn favoriete winkel in Hoorn weer een nieuwe collectie heeft.

MEIDEN houden van het fornuis

In de speelgoedhoek bij ons staat een grote kinderkeuken. Mijn kinderen staan denk ik op een dag wel tien keer in die keuken. Daarbij staat een mand vol mini’s van etenswaren, bestek, pannen, servies, keukenattributen en snijfruit. Hun lievelingsbezigheid is avondeten maken, een appeltaart bakken en thee zetten. Ook in de echte keuken van hun ouders willen ze mee broodjes smeren, het gehakt in de pan bakken en zelfgemaakte koekjes of cake in de over schuiven.

JONGENS helpen in de keuken

Snijden is tof want ook dat is een manier om iets stuk te maken. Dus Milan is in charge of the mise en place. Hij wordt hier steeds beter in en de stukjes worden steeds gelijkmatiger. Gek genoeg is dit een van de weinige dingen die hij afmaakt zodra hij begint. Een kok in de dop?

MEIDEN houden van roze en glitters

ALLES, ja alles moet in de kleur roze. Borden, bekers, bestek, knuffels, speelgoed, haaraccessoires, kaarten en boeken. Kleding moet ook in het roze en dan het liefste in combinatie met glitters. Dit is het ideale droombeeld van meiden. We hebben vaak veel gezeur aan tafel over hoe we al dat roze verdelen. Ik zeg dan vaak: ‘We gaan niet zeuren om de kleuren’.

JONGENS haten meisjes

Roze is stom en meisjes zijn zowaar nog veel stommer….

MEIDEN houden van schoenen

En jawel, nadat we alle cliches hebben gehad, komt de laatste: schoenen. Mijn meiden kunnen daar niet genoeg van krijgen. Soms gooien ze de schoenenmand om en gaan ze alle schoenen passen; gewoon omdat dat leuk is. En owjaaaa, ze pakken ook ALTIJD een paar hakken van mama uit haar speciale kast en klikken dan als een dame door de woonkamer.

JONGENS houden van auto’s

Ons huis is een autokerkhof geworden. Overal vind ik onderdelen. Van wielen tot kleine autodeurtjes en laatst stond ik met mijn blote voet op de buitenspiegel van de brandweer wagen. Gek word ik er van! Meneer heeft vier dezelfde politie auto’s en waarom? Waarom steeds dezelfde? Ik snap er niks van, maar daar is dan echt het verschil tussen jongens en meisjes. Mijn knul boeit het niet, hoe meer van hetzelfde hoe beter. Hij zet ze naast elkaar en één voor één rammen ze tegen mijn plinten aan. Hij rolt over de grond van het lachen en ik vind dat dus weer helemaal te gek 🙂

Plaats een reactie