Tips voor het bedenken van voornamen

| , ,

Namen verzinnen voor je kinderen … het is wat … er is zoveel keus. Zoveel mensen, zoveel meningen. Lastig ook omdat je het wezentje voor je nog niet goed kent en toch al moet (be)noemen. Vanaf 1970 mag bijna alles in namenland. Wettelijk is het bepaald dat je geen voornaam mag kiezen waar ook een achternaam van is. Daarnaast mag de naam niet ongepast zijn. Maar wie bepaalt dat? Nou, dat bepaalt de betreffende ambtenaar en is dus afhankelijk van een willekeurige mening. De namen Dienaar van God en Urine zijn tot nu toe geweigerd. Hieronder staan wat handige punten van aandacht die ik persoonlijk heb gebruikt bij het kiezen van een voornaam.

  1. Is het niet een (te) populaire voornaam?

  2. Heeft de voornaam geen slechte of rare betekenis?

  3. Rijmt de voornaam op gekke woorden?

  4. Past de voornaam goed bij de achternaam?

  5. Is de voornaam enigszins makkelijk te spellen? Kan je de naam ook makkelijk uitspreken?

  6. Past de voornaam bij de andere namen van het kind? En bij de voornaam van de zusjes?

  7. Is de voornaam niet te uniek (lees ik ben de enige die die naam gebruikt volgens de statistieken)

Popie Jopie

Topnamen voor jongens die hoog scoren in 2017 zijn Daan, Noah, Bram, Finn, Sem, Levi, Jesse, Milan, Luuk en Lucas. Korte namen zijn nu de trend! Daan is al jarenlang niet weg te slaan uit de top 10. Toch zie je dat deze trend per regio in Nederland ietwat anders is. Friesland heeft een Jurre, Jens en Jelte op de lijst. Terwijl in het zuiden (Limburg) Max ook populair is. Zeeland is ouderwets met Johannes, Cornelis en Willem.

It’s al in the name

Veel namen hebben een betekenis. Ik moet er niet aan denken dat de betekenis van de naam van mijn kind ‘duivel’ is. Namen met een nare betekenis vallen voor mij af, maar blijkbaar had Sylvi Meis daar geen problemen mee. Verder bestaan er veel voornamen die we in het dagelijks leven tegenkomen zoals Wijntje, Mensje, Geurtje, Bloem, Beer, Wolf, Vlinder, Flink, Zon, Prins,Veer, Baby, Man, Karper, Mond en Goud. Hallo mensen, dit zijn namen van dingen (ik geloof dat ze dat een zelfstandig naamwoord noemen) en dus zeker ongeschikt voor je baby! En zie je het al voor je dat je een wijntje aan Wijntje vraagt?! Maar wat dacht je van de voornamen En, Enne en Even. Bizar toch?! Ook in het Engels doen wij Nederlanders het goed. Er lopen in ons land kinderen rond met de naam Honey, Hope, Blossom, Okay, King, Believe, Sky en Yes. Er zijn zelfs landen gebruikt: Israel en Cuba. Ook namen van historische mensen komen voor zoals Adolf, Osama, Alpacino, Ariel (ja, de zeemeermin) en Jay-Leno. Niemand nodigt toch een Adolf of Osama uit op een verjaardagsfeestje?! Erg slecht voor de sociale contacten van het kind. Zo heb je als ouders toch ineens veel invloed op de ontwikkeling van je kind, dus ouders, denk toch even drie keer na!

Pik, plas en poep

De tante van mijn man heet Ina. De zus van Ina zei telkens: “Doe niet zo vaag-Ina!”. Dat is mijn hele leven bij gebleven. Zorg ervoor dat je kind zo min mogelijk gepest kan worden met zijn of haar naam. Kijk, op zich is er niets mis met de naam Rick, alleen zal hij gemakkelijker gepest worden met het rijmpje ‘Rick heeft een kleine pik’. Zo heb je ook ‘Bas die stinkt naar plas’ en ‘Yoep die ruikt naar poep’. De naam Dildar doet teveel aan een dildo denken. Bah, niets voor een lieve baby.

Ook de achternaam is van belang

Kijk, dat je geen Jansen, de Jong, de Vries, Bakker of Smit van achteren heet, oke. Dat is je vergeven. Maar sommige mensen hebben een vreemde achternaam, waarbij de gekozen voornaam het nóg erger maakt. De meest verschrikkelijke combinaties komen voorbij, zoals Ferry Kuhlman, Roy Bos, Till Bal, Constant Lam, Dick Sack en Pim Mol. Vooral bij de laatste naam, maar ook bij de andere namen denk ik: ‘Kan dat nou niet anders?!’ Ik bedoel die ouders kunnen toch normaal en logisch nadenken? Ze snappen toch ook wel dat dat kind daar vroeg of laat gezeik mee krijgt? Zucht, nog ééntje wil ik je niet onthouden: Vogel Kooi. Dan heet je sowieso Kooi en dan bedenk je er als ouder lekker Vogel bij. Gangbare naam ook. Hij zal het goed doen bij sollicitaties! Met dank aan je ouders! De ouders van Ben Niks en Wil Niks hebben het gepresteerd om twee schaamnamen te bedenken. Nogmaals zucht.

Hoe spel je dat?!

Veel namen kan je hedendaags op tientallen manieren spellen. Erg verwarrend voor de leerkrachten die dertig kinderen in de klas hebben, maar zeker ook vervelend voor het kind die telkens de spelling moet uitleggen. In Nederland spreek je de namen Duna, Doenia, Doenja, Dounia, Dunya, Dunja, Dounya en Dounhia allemaal hetzelfde uit. Vermoeiend hoor. Waar is de tijd gebleven dat we konden grappen met Dunia A en Dunia B? Daarnaast bestaan er namen waarbij zowel de spelling als de uitspraak een vraagteken is. Ook niet echt goed voor het zelfvertrouwen van het betreffende kind … Voorbeelden hiervan zijn Ifeadikachukwu, Quvenzhane en Tay’xadrëan (ja, die umlaut en apostrof zijn echt nodig). Nee, ik gaf niet een willekeurige ram op mijn toetsenbord; het zijn bestaande namen. Ik wed dat alle leerkrachten moeite hebben om deze namen te schrijven; ja, zelfs het overschrijven is lastig. Doe je kind een lol en vermijd dit soort namen alsjeblieft.

De omgeving

Denk verder na dan alleen de voornaam. Ook de tweede of derde naam van je kind zijn belangrijk. Kijk maar. Op zich staan Kate, Ursula en Tina leuk bij elkaar, totdat er een brief binnenkomt ter attentie van K.U.T de jong. Geloof me, dit wil niemand. Maar ook Patrick, Ivo en Karel kunnen om dezelfde reden niet samen. De voornaam van je kind moet ook bij de andere gezinsleden passen. En ook hier kan je blijkbaar de mist mee ingaan. Sommige ouders kiezen schandalige combinaties van namen binnen het gezin zoals Dennis en Denise, Tom en Tim of nóg erger Tim en Wim. Sjoerd en Sjors, Sam en Sem of Anne en Anna. Ik begrijp deze ouders niet. Nee ouders, dit is niet grappig. De kinderen blijven hun hele leven met deze namen zitten. Kan het nóg een stapje erger? Ja, dat kan! Er bestaat een gezin met de namen Bart, Lisa en Maggie (ja, van de Simpsons). Het drietal Alvin, Simon en Theodore (the chipmunks) verdient ook geen schoonheidsprijs. En ken je dat programma ‘19 kids en counting’? Die moeder heeft alle 19 kinderen een voornaam gegeven die begint met de letter J (Josha, Jana, John, Jill, Jessa, Jinger, Joseph, Josiah, Joy, Jedidiah, Jeremiah, Jason, James, Justin, Jaackson, Johannah, Jennifer, Jordyn en Josie). Tsja…

We kunnen concluderen dat we steeds unieker willen zijn in namenland. Maar, hee jongens, trends in namenland zijn net zo veranderlijk als het weer. En wie weet wordt mijn gekozen voornaam Nikki (dat een mankement heeft, want het rijmt op Pikkie… zie nummer 3), straks ineens megahip. Who knows…

Plaats een reactie