Gezinnen met verborgen armoede

| , ,

Ik ben een influenceer op Instagram. Althans, dat probeer ik te zijn, al moet ik heel eerlijk bekennen dat het niet zo heel goed lukt. Hier en daar haal ik wel een kleinigheidje binnen, maar de grote klappers blijven uit.  Ik hoor je je al afvragen waarom dit zo belangrijk is… Nou, het is gratis en het helpt ons vooruit. Onze bankrekening staat namelijk in het rood en soms moeten we echt tellen om de maand rond te komen met het eten en moeten we een ineminnemutte spelletje houden met facturen om dit mogelijk te maken. 

Hoe we daar beland zijn is een erg persoonlijk en deels medisch verhaal, waar ik niet alles over kan vertellen, maar het is in het geheel niet door op te grote voet te leven. We hebben als ouder beide een mooie, leuke job en samen een goed inkomen. We zijn er dus ook al glansrijk in geslaagd om meer dan de helft van alle openstaande bedragen te betalen en hebben een datum voor ogen dat we alles betaald willen hebben. Het jammere is, dat er geen pech tussen mag komen. Ik bid dus (als heiden) dagelijks dat onze oude rammelende auto het niet begeeft en droom dagelijks hoe we ons oude huis ooit kunnen verbouwen, al is het maar met een dikke laag verf… 

Dromen…. Dromen van hoe leuk het zou zijn om de flashy modetrends te kunnen volgen, om ook die leuke trui te kunnen bestellen die iedereen heeft of een T shirt van 20 euro ten behoeve van borstkankeronderzoek te kunnen kopen. Maar de extra uitgave die ik doe zijn steevast voor de kids, zodat zij totaal geen idee hebben van onze bankrekeningen. Ik wil namelijk dat zij zorgeloos kunnen opgroeien en hier totaal niets van meekrijgen. Ook sparen we voor hun (gek genoeg). Iedere maand zetten we per kind 125 euro op een spaarrekening. Omdat het leven later al hard genoeg gaat zijn en om ze een duwtje in de rug te kunnen geven. Met deze honderden euro’s zouden onze problemen wellicht sneller over zijn, maar zolang we geen schuldbemiddeling en incassobureaus hebben die de huisraad komen opladen, wil ik dit kost wat kost verder zetten. Het feit dat de Sint dan wat tweedehands speelgoed komt brengen hier en het wat minder zal zijn dan aan de gemiddelde tafel moeten ze dan maar voor lief nemen; want eerlijk is eerlijk; ze krijgen overal zoooooveel dat het in het niets verloren gaat en volgend jaar bekijken ze het niet meer.  Voor nu maakt het dus ook dat er tussen mij en mijn partner geen verjaardagscadeaus en dergelijke worden gekocht, ons verjaardagsgeld van de grootouders gespendeerd wordt aan nieuwe schoenen voor de kinderen (want wat kosten die krengen geld zeg!!) en alle kledij van ons allemaal grotendeels tweedehands is, wat niet betekent dat we er niet leuk uitzien hoor!

Het dieptepunt was toen onlangs de verwarming stuk ging. Een weekje was het kouder tijdens deze nazomer en de gehele week zaten we in de kou. Wat een vreselijke moeder voelde ik me toen! 800 euro armer hadden we wel weer verwarming gelukkig, een dikke streep door de rekening maar soit, first things first, en we zoeken wel weer een oplossing hoe we dit kunnen oplossen… Wat meer soep met boterhammen zijn een goed begin; gezond, lekker en goedkoop door de vele groenten in onze tuin (en ondertussen gesneden in de diepvries). 

Ook verwarmen we slecht gedeeltelijk ons huis en enkel en alleen als de kinderen thuis of wakker zijn. Als ze gaan slapen om 20 uur gaat de verwarming genadeloos af en doen we een extra trui aan en deken over ons. Zo min mogelijk stroomverspilling maakt de kosten ook een klein beetje zuiniger. 

Nee het is niet gemakkelijk, maar ooit heb ik de hoop wel uit deze situatie te raken en dan weet ik wel dat ik zuinig kan leven, al mag dan de verwarming aanblijven wat mij betreft !!! 

Voor nu letten we op met hetgeen we doen met ons geld en vloek ik soms heel hard. Op mijn instagrampagina zien jullie niets van deze problemen, integendeel! Ik hoop wel dat ik als influenceer kan groeien, want gratis spullen voelt echt als Kerstmis, Pasen en Sinterklaas in één (zeker als het de kids aangaat) en zijn we enorm dankbaar. Maar we hebben geduld, doorzettingsvermogen en liefde, massa’s liefde voor elkaar, dus ondanks alles zijn we wel gelukkig (en redelijk gezond momenteel) en uiteindelijk is dat alles wat belangrijk is in ons leven! 

JANE DOE

Plaats een reactie