Ochtendmama v.s. avondmama. Waarom deze mama graag wijn drinkt…

| , ,

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: deze mama drinkt wijn.
Om te ontspannen, om even bij te komen na het werk of aan het eind van een drukke dag ‘dienstmeisje’ spelen voor drie veeleisende kinderen.
En nee, ik drink niet overdag. De fles komt pas tevoorschijn nadat alle kinderen EINDELIJK naar dromenland zijn vertrokken.
Die fles gaat trouwens ook niet op. Niet omdat ik het niet kan (ik heb hard geoefend), maar omdat ik meestal al na één of twee glazen uitgeput in slaap val…

Mijn passie voor wijn drinken is zó groot, dat ik er mijn werk van gemaakt heb.
Sinds 2006 mag ik de titel Vinoloog dragen. Ik ben sommelier in een hip Brabants restaurant, waar ik de verantwoordelijkheid draag over alle wijnen op de kaart, de wijnen voor de wijnhandel én mijn wijnblog genaamd Mama Drinkt Wijn (what’s in a name?).
Dit betekent dat er gemiddeld elke week wel een 20-tal wijnen geproefd en beoordeeld moeten worden. Wat verklaard waarom de liefde voor mijn werk zo groot is….

Voordat ik verder ga, moet er nog iets van mijn hart. Ik heb geen wijn NODIG, ik kies er als volwassen vrouw voor om me op deze manier te ontspannen. Er zijn ook dagen dat ik kies voor verse gember thee of voor een boek lezen in bed. We weten allemaal dat je verantwoordelijk om moet gaan met alcohol, daar gaat dit blog niet over.

Mama drinkt wijn

De reden waarom deze mama aan het einde van de dag graag thuis op de bank wijn drinkt, heeft alles te maken met mijn transformatie van Ochtendmama naar Avondmama.

OCHTENDMAMA is vrolijk. Ze heeft zin in een nieuwe dag, heeft volop geduld om haar kinderen te helpen met aankleden en vlecht liefdevol haren in.

AVONDMAMA is geïrriteerd. Ze is helemaal klaar met de dag, heeft geen geduld meer om drie zeurende kinderen dwingend tanden te laten poetsen.

Wat is de katalysator achter dit fenomeen, wat uiteindelijk resulteert in een glas wijn?
Negeren. Het is negeren. Als moeder word ik de hele dag door genegeerd door drie kleine wijsneuzen.
Zij weten heel goed wanneer er iets van ze verwacht wordt. En om daar onderuit te komen, spelen ze doof-stom. Precies wat ik vroeger bij mijn moeder altijd flikte… sorry mam.
Mijn transformatie van Ochtendmama naar Avondmama gaat geleidelijk, elke nieuwe irritatie geeft me een ‘level up’.

Level 1 – Mama is niet blij

Elke ochtend sta ik opgewekt naast het bed van mijn kinderen het ‘opstaan liedje’ te zingen.
Wat uiteraard een vreselijk hoog, irritant Gordon gehalte heeft, anders bleven ze wel in bed liggen.
Beneden spoor ik ze geduldig en vriendelijk aan om zich aan te kleden. Drie kinderen liggen vervolgens ruim een half uur geheel van de wereld op de bank naar de televisie te staren, met een stapel kleding naast zich.
Ik moet minimaal 5 x herhalen ‘Aankleden, we komen te laat!’ voordat ze niets doen.
Helemaal niets.
– Transformatie Ochtendmama naar Avondmama: Level 1 – Mama is niet blij

Level 2 – Mama is boos

Tussen de middag eten we gezellig samen een boterham.
Drie kinderen roepen door elkaar heen of ik de kaas kan snijden, waar de boter is, eisen een andere beker (die van FROZEN!), of weten opeens niet meer hoe een koelkastdeur werkt. Terwijl ik alles pak en enige irritatie wegslik, zie ik een berg hagelslag en een grote klodder jam onder een stoel verdwijnen. Mijn vraag of ze wat netter willen eten wordt compleet genegeerd terwijl ze met hun mouwen hun mond afvegen.
– Transformatie Ochtendmama naar Avondmama: Level 2 – Mama is boos

Level 3 – Mama is pissig

Na school komen er natuurlijk een aantal vriendinnetjes gezellig bij ons spelen.
Ze willen graag tekenen, dus zit binnen no time tafel, stoel én kinderen vol stift. Hierna komen de lijm, plakplaatjes en verf tevoorschijn, want je truitje kan natuurlijk nooit vies genoeg worden.
Nadat vriendinnetjes zijn opgehaald negeren drie vermoeide kinderen deze complete bende totaal, om vervolgens lekker t.v. te gaan kijken.
– Transformatie Ochtendmama naar Avondmama: Level 3 – Mama is pissig

Level 4 – Transformatie Avondmama compleet

Dan mijn favoriete onderdeel van de dag; bedtijd.
Drie schoongemaakte kinderen liggen ein-de-lijk in hun bedje. Het bedritueel is zoals gewoonlijk uitgelopen, want; nog even plassen, nog iets drinken, nog knuffel zoeken, nog een verhaaltje lezen.
Ik moet minimaal 5 x de kinderen terugbrengen naar bed en herhalen ‘Nu gaan slapen!’ voordat ze alles doen behalve slapen. Ze springen, kletsen, stoeien en vegen tandenpasta af aan hun pyama, want die was net schoon.
– Transformatie Ochtendmama’ naar Avondmama’: Level 4 – Transformatie compleet.

Met een glas wijn, een héél groot glas wijn.

Cheers!

LONNEKE

Plaats een reactie