5 Redenen om weg te gaan met Kerst

| , ,

Zo, Sinterklaas is nog maar net het land uit en de kerstgekte breekt los. Kerstboom, kerstoutfit, wat gaan we eten, waar gaan we heen, kerstdiner op school, wel of geen kadootjes onder de boom? Keuzes, keuzes. En als kers op de taart krijgen we dan ook nog Oud en Nieuw. Op de kadootjes na eigenlijk hetzelfde liedje. Je voelt hem al een beetje, ik ben geen fan van de decembermaand. Nooit geweest en zal het ook nooit worden. Wat mij betreft slaan we deze maand over en doen we fast forward naar de o zo donkere en lange maand januari. Maar de kids vindt het prachtig, dus ik doe gewoon met alle gekte mee. 

Zie hier mijn 5 redenen om weg te gaan met kerst:

1. Het weer

Met kerst is het eigenlijk altijd koud, nat of winderig of een combinatie van deze drie. Een echte witte kerst is er zelden, ik denk dat ik een witte kerst een paar keer heb meegemaakt. En dan bedoel ik een een ECHTE witte kerst, met een pak sneeuw. Niet dat laffe laagje sneeuw dat binnen no time donkergrijs is, van de auto’s. Eigenlijk vind ik de beste reden om weg te gaan met kerst om ander weer op te zoeken. Voor sommigen is dat echt veel sneeuw, dus die gaan lekker op wintersport. Voor mij zou een zandstrand met een kerstboom ook prima zijn.

2. Eten

Kerst betekent eten. Veel eten. De hele dag door eten. En altijd te veel en te vet. Een maaltijdsalade met kerst is natuurlijk not done! Het moet minstens drie gangen zijn of een uitgebreide gourmetschotel. Begrijp me niet verkeerd, ik ben gek op eten. Maar rond de kerst heb ik altijd het gevoel dat ik vooral door moet blijven eten, want iedereen heeft zo zijn best gedaan om lekkere dingen te maken en/of te kopen. Dus ik wil niemand teleurstellen. En dan moet er natuurlijk ook nog iemand de BOB zijn om iedereen al tonnetje rond weer veilig thuis te brengen. Dat is ook altijd een ding, tenzij je kerst bij jouw thuis viert. Dan kun je gerust nog een wijntje nemen. Een goede reden om weg te gaan, gewoon eten en drinken waar je zin in hebt. Is dat een hamburger, neem je lekker een hamburger. Neem je een salade geitenkaas is er ook geen haan die er naar kraait. Wijn of water erbij? Niemand die zich ermee kan bemoeien!

3. Vakantiedagen

Het is kerstvakantie, de kinderen zijn 2 weken vrij en je hoeft als ouder minder vrije dagen op te nemen om relatief veel vrij te zijn. Snap je wat ik bedoel? Mits de feestdagen goed vallen natuurlijk (voor mij niet dit jaar, helaas). Je kunt dus 2 volle weken op vakantie en het kost je minder vakantiedagen. Die vakantiedagen die je over hebt kun je weer op een ander moment gebruiken. Bijvoorbeeld als het mei vakantie is en een stuk lekkerder weer. Als dat geen goede reden om de feestdagen niet thuis te vieren en lekker op pad te gaan weet ik het ook niet meer. 

4. Verwachtingen

De verwachtingen is eigenlijk wat mij het meeste tegenstaat. Er wordt van je verwacht dat je tijd met je familie doorbrengt, of je elkaar nou dagelijks spreekt of 1 keer per jaar (en alles daar tussen in). Het moet gezellig zijn, ook al zijn er mensen bij elkaar die elkaars bloed wel kunnen drinken, of besluiten om een sluimerende familie vete uit te vechten aan de kersttafel. De kinderen moeten zich gedragen. Wij moeten ons gedragen. Je mooiste kleren, bestek, porselein komen uit de kast en altijd kom je er achter dat je een ladder in die ene panty hebt, of dat je eigenlijk  niet genoeg van die kleine bordjes hebt. Verwachtingen…. Het leven is al lastig genoeg zonder verwachtingen. Ga lekker weg, doe waar je zin in hebt en de enige verwachtingen die je moet waarmaken is een wijntje drinken met je partner of nog een spelletje spelen met de kids.

5. Kerst-rommel

Rommel. Ik kan niet zo goed tegen rommel, frutsels en knutsels. Bij kerst hoort een kerstboom. Die neemt een groot gedeelte van de kamer in beslag, en dat vind ik al zo zo. En die boom zit vol met knutsels van school. Daarnaast liggen overal kerstlampjes, binnen en buiten. En hebben we natuurlijk nog een huis vol met tekeningen, waxinelichtjes, takken, ballen en noem het allemaal maar op. Kortom, rommel waar ik een beetje onrustig van word in mijn hoofd. En dat is wat mij betreft nog een goede reden om kerst niet thuis te vieren. Je hoeft thuis geen kerst-rommel te maken, want je bent er toch niet!

6. Kerstliedjes

En stiekem een nummer 6. Kerstliedjes. Op 6 december vind ik het nog wel leuk als ik Driving home for Christmas op de radio hoor, maar daar denk ik een paar dagen later echt heel anders over. Zouden ze in een ander land een ander repertoire hebben? Liedjes die ik nog niet ken? Of zouden de kerstliedjes die je bij ons op de radio hoort beter te pruimen zijn als je niet thuis bent? Een prima test om eens in de praktijk te brengen als je het mij vraagt.

Geniet van decembermaand allemaal!

X NATASJA

Plaats een reactie