The days after Sinterklaas… Hoe gaat dat op school?!

| , ,

‘Juf, ik ben blij dat hij weer naar Spanje gaat’

Sinterklaastijd, voor heel veel kinderen de leukste tijd van het jaar (na hun verjaardag dan). Overal zie je pieten, pepernoten en speculaas. Elke avond is er sinterklaasjournaal. Natuurlijk doen we op school ook fanatiek mee met alle sinterklaasgezelligheid. Toch zijn er ook kinderen die niet van de sinterklaastijd houden, die cadeautjes? Fantastisch, maar de onrust en onzekerheid is voor sommige kinderen echt een nachtmerrie.

Op school

Op school werken we met thema’s. In de sinterklaastijd is dit natuurlijk thema Sinterklaas. We werken aan thema ‘Sint’ vanaf het moment dat Sinterklaas aankomt. Dit is ergens midden november. De klas en de school is die tijd versierd en in de huishoek kunnen kinderen zich verkleden als Sint en piet. In de bouwhoek kunnen ze een stoomboot maken. Verder in de klas maken we veel knutselwerkjes die te maken hebben met Sinterklaas, hebben alle kringactiviteiten te maken met Sinterklaas (rekenen met pepernoten , rijmen en verhaaltjes). Ook zetten de kinderen hun schoen op school, waarna het de volgende dag feest is, omdat rommelpiet is geweest. Als laatste halen de kinderen hun pietendiploma door tijdens gym allemaal pietenactiviteiten te doen (dakklimmen, cadeautjes in de schoorsteen gooien en dergelijke). Scholen kunnen er ook voor kiezen om aan te sluiten bij het sinterklaasjournaal en daarvoor een pakket aan te vragen. In dit pakket zit een handleiding over wat er dat jaar moet worden gedaan om aan te sluiten bij het verhaal van het sinterklaasjournaal. Dit jaar waren de kinderen op mijn school heel erg druk met hun pietenplaatjes. Het grote feest wordt door de meeste scholen gevierd op 5 december. Sinterklaas komt langs en zorgt ervoor dat elk kind wel even in het zonnetje gezet wordt. Al met al een hele leuke, gezellige maar ook drukke periode.

Onrust           

Wat we doen, doen we voor het plezier van de kinderen. De ogen die zoveel geluk en plezier uitstralen tijdens de sinterklaasperiode is geweldig om te zien. Dit maakt het werken als juf nóg leuker. Toch ben ik in die aantal jaren dat ik werk ook wel eens kinderen tegengekomen die zoveel onrust in zich hadden tijdens de sinterklaasperiode. Niet kunnen slapen vanwege de ‘enorm’ grote problemen van Sint en zijn pieten die te zien zijn in het sinterklaasjournaal. Niet kunnen slapen omdat ze weten dat een piet vannacht hun schoentje vult of niet kunnen slapen, omdat het voor hen overdag zo druk was. Die kleine koppies zitten helemaal vol. Wanneer kinderen al wat ouder zijn of al goed kunnen redeneren, vinden sommigen het dan ook fijn dat Sinterklaas weer weggaat. Ze vinden het echt fantastisch dat hij er is, de cadeautjes zijn natuurlijk het mooiste wat er is. Maar toch weten die kinderen ook dat ze weer lekker slapen als hij weg is. ‘Juf ik ben blij dat hij weer naar Spanje gaat’ heb ik al eens voorbij horen komen. Na drie weken feest en gezelligheid is het ook goed zo en zijn sommige kinderen blij dat alles weer ‘normaal’ is.

Hoe dan?

Dan heb je ook nog kinderen die al een beetje verder denken. De kinderen die overal al heel diep over nadenken. Want hoe kan het dat een piet door een schoorsteen komt? Dat past toch helemaal niet. Hoe kan het dat er op elke school in de stad een Sinterklaas komt op 5 december? Ze snappen vaak al dat er hulp sinterklazen zijn en hulp pieten, maar toch blijven die vragen komen. Sommige kinderen zijn simpelweg gewoon zelf in staat om te zien dat het allemaal niet kan. En gaan dan het verhaal niet meer geloven. Na een praatje met hun ouders zijn die kinderen meestal wel in staat het ‘grote geheim van sinterklaas’ goed te bewaren.

Kersttijd

Zodra Sinterklaas weg is op 5 december wordt meteen de kerstboom al in de klas neergezet. Ja, zo gaat het echt. Het ene er uit en het andere er in. Na Sinterklaas komen we meteen in de kerstsferen en in het kerstthema. Er zijn kerstverhalen en kerstspelletjes in de kring. Kerstknutselwerkjes en een kersthuishoek. Haal het woord Sint weg bij het sintthema en zet er kerst voor in de plaats. Zo makkelijk is het. Is Kerst dan ook net zo spannend als Sinterklaas? Nee, want met Kerst zijn er (meestal) minder cadeaus, er wordt geen schoen gezet en de meeste kinderen in Nederland geloven ook niet in de kerstman. Wel is het kerstdiner of de kerstviering altijd erg spannend. ’s Avonds naar school, dat doen de kinderen natuurlijk nooit! Na de gezellige kerstperiode is het vakantie. Daar zijn de meeste kinderen na die drukke weken wel aan toe! Twee volle weken is meestal genoeg om weer even bij te komen. Gelukkig is het daarna een rustige maand; januari. Alhoewel.. rustig? De toetsen worden midden/eind januari afgenomen….

Liefs,

RIELLE

Plaats een reactie