Ernstige commotie rondom een Nederlandse kinderopvang

| , ,

Mensen zijn boos op een kinderdagverblijf in Amsterdam. Héél boos! Heeft dit kinderdagverblijf een kelder gemaakt voor kinderen die geen zin hebben om te luisteren? Krijgen de kinderen geen water of melk, maar alleen de neppe variant Cola te drinken? Nee, niets van dit alles. Dit kinderdagverblijf heeft foto’s gedeeld op social van een activiteit die zij hadden ondernomen met de kinderen. Met de blote voetjes en beentjes door de sneeuw.

Wellicht dat je nu denkt: “Wtf? Waarom zou je op blote voeten door de sneeuw willen lopen?” In veel Scandinavische landen wordt dit als normaal beschouwd. De kou is goed voor de bloedsomloop en wordt gezien als een boost voor het immuunsysteem. Veel kinderen slapen daar ook buiten in speciale bedjes (uiteraard dan wel gekleed naar de weersomstandigheden) – iets wat we nu ook steeds vaker in Nederland terugzien. Dus moeten we er gewoon even aan wennen? Of kan dit echt niet: zo bloot in de sneeuw. 

Met wat verder zoeken kwamen wij zelfs een artikel tegen over kinderen in Siberië die de grootste lol hebben met emmers water in hun zwemkleding – terwijl het vriest. Ik, als ‘ikteldedagenaftothetzomeris’-mens moet er niet aan denken. Mijn dochter trouwens ook niet gok ik aangezien ze gisteren nog woest uitriep, toen ik een sneeuwbal naar haar gooide: “Bah, mama dat is koud!”. Maar in veel landen is die kou dus kennelijk geen ding en zien ze er meerdere voordelen in. Maar in Nederland, oei in Nederland wordt het door velen niet gewaardeerd. Dit blijkt wel wanneer we de reacties lezen betreft deze actie van het kinderdagverblijf. Het gaat van kindermishandeling, naar blaren, van jeugdzorg naar je kind er per direct afhalen! Kortom de reacties zijn heftig! Al moeten we erbij zeggen dat alleen de kinderen die zelf echt willen, mee de kou in gaan. Waarschijnlijk blijven ze ook maar kort in de sneeuw staan, en geven de kinderen heus wel aan wanneer het niet meer aangenaam voelt. Op de foto’s ziet het er in ieder geval uit alsof de kinderen de grootste lol hebben! 

In de reacties gaan ouders ook nog los over het feit dat de kinderen überhaupt met blote beentjes op de foto op social staan. Maar ik weet niet of we ons daar aan moeten wagen, want dan krijg je weer de hele discussie van ‘welke foto’s kan je wel van kinderen plaatsen en welke niet’. Laten we ons voor nu even richten op ‘bloot de kou in’.

Zou jij je kind met blote benen en voeten met een gerust gevoel in de sneeuw laten lopen? 

RENEE (klik hier voor haar Instagram)

Plaats een reactie