Brief aan m’n zoon van 5 jaar

| , ,

Lieve kleine jongen

Alhoewel, klein ben je al niet meer. Vandaag word je vijf. Vijf! Ik snap er niks van. Maar als ik een ding heb geleerd door dat ik jouw mama mag zijn, is het wel dat alle clichés waar zijn. Vandaar waarschijnlijk ook dat het clichés zijn maar goed.

Vijf jaar geleden maakte je mij mama. Ik had geen idee wat me allemaal te wachten stond. Maar ik had ook geen idee hoe bijzonder ons avontuur samen is. De tijd vliegt. En ik vind het moeilijk om onder ogen te komen dat we alweer vijf jaar samen zijn. Vaak ben ik bang dat ik het niet goed gedaan heb, dat ik je door mijn depressies te kort gedaan heb.

Soms kijk ik naar je, iets wat jij altijd zo raar vindt, ‘Mama waarom zit je zo naar mij te kijken?’ Dat doe ik omdat ik zo trots op je ben vriendje, op je lieve zachte karakter, je nieuwsgierigheid en slimme koppie. Omdat ik je op wil vreten. Omdat ik zo veel van je houd. Daarom kijk ik zo naar je. Daarom kijk ik vaak voor dat ik naar bed ga hoe je ligt te slapen. Daarom vind ik het ook heerlijk als je bij mij in bed slaapt, maar dat is niet zo handig voor papa.

Op school doe je het super goed, veel vriendjes om mee te spelen en je gaat met zoveel plezier. Wat fijn dat ons de ellende van dramatische ochtenden bespaard is gebleven. Wat fijn dat je zo leergierig bent. ‘Ik leer helemaal niks op school mama, we spelen alleen maar.’ Een kleine wijsneus ben je, iedere dag moet ik wel iets opzoeken om antwoord te kunnen geven op een van de 100 dagelijkse waarom-vragen. ‘Mama waar komt het woord gemeente vandaan?’ (Spoiler alert: Gemeenschap, wat weer afkomstig is van het Germaanse woord Gemte.). 

Je bent een heerlijk ventje, mijn trots en mijn alles. Blijf zoals je bent, een betrokken en zorgzame broer. Een nieuwsgierig en ontdekkend, maar voorzichtig mannetje. Dank je wel dat ik jouw mama mag zijn, ik hoop toch zo dat je weet hoe veel ik van je houd, dat ik alles voor jullie doe. Dank je wel dat jullie de reden zijn dat ik zo hard aan mij zelf werk om de beste versie van mijzelf te zijn.

LOUKIE (klik hier voor haar Instagram)  

Plaats een reactie