Mirthe is een student Rechten, met een baby!

| ,

Daar stond ik dan, met teststrip nummer drie in mijn hand, de dokter had echt gelijk. Ik was zwanger. Een golf van emoties overstroomde me. Mijn ouders, de vader, mijn studie, mijn leven, alles wat ik tot nu toe had opgebouwd zag ik in rook op gaan. Hoe kon mij dit in hemelsnaam overkomen? Ik kende de standaard types van tv; roken, drinken, wonend bij je ouders en onveilige seks. Niet de categorie waar ik mijzelf in zou plaatsen. Mijn studie rechten ging goed, ik woonde net samen met mijn vriend, rookte nooit en dronk alleen op feestjes. Na een ongelofelijk heftige periode vol keuzestress, spanningen in mijn relatie en ook angst voor hoe de buitenwereld zou reageren besloot ik de knop om te zetten en er vol voor te gaan. Ik wilde geen standaard “tienermoeder” zijn en dit ben ik dan ook niet. 

Het jonge moederschap ging voor mij gepaard met een grote bewijsdrang. Ik heb geen zwangerschapsverlof genomen, twee weken voor en drie weken na mijn bevalling zat ik, gelukkig met succes, tentamens te maken (ik studeer Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden). Een huis in de buurt van mijn ouders zoeken was lastig en hulp van instanties was er niet. Wanneer je jong zwanger raakt zonder problemen thuis of persoonlijke problemen is er geen mogelijkheid tot hulp of zelfs alleen maar meedenken. Gelukkig heb ik twee weken voor de komst van ons zoontje Sem een huis weten te vinden waar ik nu met heel veel plezier woon. Moeder zijn vind ik het meest natuurlijke gevoel wat ik ooit heb ervaren. Vanaf het moment dat ik Sem in mijn armen had ben ik niet meer onzeker geweest, alleen maar vol met liefde.

Ik krijg vaak te maken met de vooroordelen die met jong moeder zijn gepaard gaan. Van blikken in de supermarkt tot opmerkingen als: “Huh, hoe kan dat nou, je doet toch universiteit?” en “Waarom heb je het niet weg laten halen, je bent toch slim?”. Naast dat het kwetsend is en oneerlijk voelt vind ik het vooral erg jammer dat dit is hoe in de maatschappij naar het jonge moederschap gekeken wordt. Zeker nu er weer steeds meer vrouwen jong moeder worden. Naar mijn mening ben ik niet veel anders dan moeders die wat ouder zijn. Ik heb ook regels, een ritme en geef mijn kind alle liefde die ik in me heb.
Om deze reden laat ik op instagram, youtube en via blogs zien hoe mijn leven eruit ziet. Jong moeder zijn is niet altijd zo negatief als sommige mensen denken, er zitten ook bepaalde voordelen aan. Ik hoop hiermee wat meningen te veranderen over het ouderschap op jonge leeftijd. Een jonge moeder kan ook een goede en “normale” (voor zover dat überhaupt mogelijk is) moeder zijn. Dat is in mijn ogen niet perse leeftijd gebonden. Waar “oudere” mensen soms op het jonge moederschap neerkijken denken “jongere” mensen dan weer dat mijn leven totaal anders is. Bij mij is dit zeker niet het geval, ik hou nog steeds van uitgaan, winkelen, fashion en leuke dingen doen met vriendinnen. Ik ben nog steeds dezelfde Mirthe maar dan met meer kracht, motivatie en zelfkennis dan ooit. 

Liefs,

MIRTHE (klik hier voor haar Instagram) 

Plaats een reactie