Bizar, er is een nieuwe abortuswet aangenomen… Lees. Dit!

| , ,

Hi, daar ben ik weer met een onderwerp wat nogal gevoelig ligt: Abortus. Laat ik beginnen met zeggen dat ik ontzettend dankbaar ben dat de keren dat ik zwanger mocht worden dit gepland was, beide kinderen gezond bleken én wij ons geen zorgen hoefden te maken of wij onze kinderen een stabiele basis konden bieden: Een goede relatie, een huis, een baan en dergelijke. We konden het lijstje afvinken. Dat neemt niet weg dat ik mij bewust ben dat dit een luxe-positie is en dat er genoeg vrouwen zijn die in een hele andere situatie zitten waarin een zwangerschap minder, of helemaal niet gewenst is. Ik ga er vanuit dat iedere vrouw over haar zwangerschap de beslissingen maakt die zij het meest verantwoord acht voor haar individuele situatie. En verder: Niet mijn lijf, niet mijn leven, niet mijn zaak.

Daar denken ze in Amerika jammer genoeg anders over. Keuzevrijheid over jouw zwangerschap? Echt niet. Mocht je het nieuws hebben gevolgd dan heb je wellicht meegekregen dat in een paar staten (Alabama, Georgia, Ohio en Mississippi) van Amerika dit jaar een wet is aangenomen: De ‘Heartbeat bill’. Deze wet houdt in dat wanneer een vrouw zwanger is en er een hartslag bij de ongeboren vrucht waarneembaar is (rond de 6 weken) de zwangerschap niet meer mag worden afgebroken. Abortus komt door deze wet gelijk te staan aan moord waar dan ook zware en lange straffen aan verbonden zitten. De arts die de procedure uitvoert om de zwangerschap af te breken wordt uiteraard ook vervolgd met een lange straf, want hij is medeplichtig. Een paar van deze staten hebben overigens ook de doodstraf staan op moord – groot contrast voor staten die zo bezig zijn met ‘leven’.

De enige ‘geldige reden’ volgens deze wet om een zwangerschap af te mogen breken is wanneer de moeder (door medische redenen) in levensgevaar is en er niets anders mogelijk is. Verkrachting, incest of ‘gewoon’ ongewenst zwanger zijn is geen gegronde reden en de vrouw (en arts) zal dan ook gestraft worden mocht ze abortus plegen. Ik zeg trouwens ‘vrouw’, maar ook ‘meisjes’ vallen onder deze wet. Een meisje dat zwanger raakt mag ook geen abortus ondergaan wanneer er een hartslag waarneembaar is. Ik kan nu waargebeurde voorbeelden noemen van hoe jonge meisjes zwanger kunnen raken maar ik denk dat dit niet nodig is aangezien we de verdrietige verhalen allemaal kennen. 

Anyway, ook deze meisjes moeten dus gewoon de zwangerschap voldragen want anders worden ze dankzij deze wet aangemerkt als ‘moordenaar’. Moord is erger dan verkrachting – dus een eventuele verkrachter die de zwangerschap heeft veroorzaakt bij een vrouw of minderjarig meisje krijgt een veel lagere straf. Laat bovenstaande even bezinken… 

Yes? Klaar om verder te gaan? 

Let’s go! Vinden jullie het ook niet heel vreemd dat wanneer een man een vrouw verkracht, haar zwanger maakt en het slachtoffer vervolgens abortus met hulp van een arts pleegt dat de verkrachter de laagste straf krijgt? Dat de vrouw en de arts überhaupt gestraft worden? Is het sowieso niet raar dat een stel mensen (die nooit een baarmoeder hebben gehad) denken te mogen beslissen wat een vrouw wel of niet met haar lijf mag doen? Ik weet niet of jullie bekend zijn met de maatschappelijke problemen in de USA maar er heerst nogal wat armoede, werkeloosheid en problemen met (onbetaalbare) medische zorg enzo. Het is ontzettend nobel hoor, om je heel druk te maken om een embryo, foetus of baby zolang het in de baarmoeder zit. Maar waar zijn al deze ‘white privileged’ mensen zodra het kind (kans)arm, ongewenst of zwaargehandicapt geboren is? Denken jullie dat ze dan ook nog zo begaan zijn met het lot van het kind? De mensen die deze wet hebben aangenomen noemen zich ‘Pro-life’, zij zijn ‘voorstanders van het leven’. ‘Pro-life’ ongeacht wat het met het leven van de moeder of broedmachine doet, ook al heeft zij ook een waarneembare hartslag. ‘Pro-life’ tot het kind er is en heel hard zorg van de staat nodig heeft. ‘Pro-life’ máár laten we vooral de doodstraf aanhouden. ‘Pro-life’ ondanks dat vrouwen niet meer de keuzevrijheid hebben in hun leven.

Amerika, of hoe ze het zelf graag noemen: ‘Land of the free’. Wát een vrijheid. Zolang je maar een man bent. Ik kan wel janken.

RENEE (klik hier voor haar Instagram)  

Plaats een reactie