Mijn zoon is 1.5 jaar oud en kijk waar hij staat!

| , ,

Lieve Tyg,

Jeetje bijna ben je al anderhalf jaar oud… Serieus anderhalf jaar! Where did the time go! Soms dan besef ik me ineens hoe hard de tijd voorbij gaat. Zo snel en zo rete kostbaar. Ik wil soms daar gewoon even bij stil staan, erbij stil staan dat jij van een kleine wurmpie in mijn buik nu ineens een jongentje van anderhalf bent. Lichamelijk ben je inmiddels 80 centimeter en ongeveer 11 kilo. Je bent dan niet de grootste anderhalf jarige, maar he wat wil je met zo’n kleine moeder. Ik vind het niet erg, want wij kunnen extra lang genieten van al jouw mooie kleertjes op deze manier! Zoals ik zelf zeg; ‘Klein is fijn!’

Inmiddels begin je woorden te roepen, soms totaal uit context, maar dat komt nog wel. Jouw “ooh ooh” als je (express) dingen op de grond gooit of jouw “wauw” als je een auto ziet of een cadeautje krijgt met die twinkelende ogen van je, zijn prachtig. Mama klinkt meer als “Me Ma” en Papa is de ene keer “Pe Pe” of “Papapapapapapapa” en heel soms komt het er “per ongeluk” in een keer goed uit! Volgens mij probeer je inmiddels het woord ‘Nee’ te leren, maar Tyg dat heeft geen haast hoor ten slotte kun je al nee schudden. Je kunt zo goed (zelfstandig) spelen, bouwen met je blablablokken of Duplo bijvoorbeeld. Hoe jij samen met een van ons de mooiste torens op wielen bouwt en hoe jij de automatische trein zelf wil aan duwen. Geef ik je stiften of verf, dan vind jij het leuker om jezelf onder te kleuren en jeetje wat vind jij dit ook lekker smaken… (Voordat de mama maffia los gaat… Ik heb verf en stiften waarbij dit allemaal geen probleem is. Ze zijn niet giftig of gevaarlijk. Jullie kunnen gerust verder lezen.) Jouw krassen op papier zeggen mij nog helemaal niets, maar jij vind ze “wauw”!

Je loopt ook al een aardig pasje, soms ben je razend snel. Dit heeft soms helaas ook de uitwerking dat je wel eens een vloertje of tegeltje kust. Je hebt regelmatig blauwe plekken of een bult op je eitje. Maar jouw pijn lieve Tyg gaat bij mij door merg en been, ik wil alles voor je doen zodat jij al die pijn niet hoeft te voelen. Alleen weet ik dat jij dit ook moet voelen en moet meemaken om uit te groeien tot een eigen persoontje. Maar weet dat ik dat heel moeilijk vind. En weetje wat ik nou het allerknapste vind lieverd? Hoe jij kunt opruimen! Bizar! Jij ruimt alle blokjes met gemak op en helpt dan zelfs de bak naar de kast sjouwen. Als jij aan het kleuren bent met je stiften dan ruim jij de stift waarmee je kleurde netjes met het dopje erop op. Chapeau (ik ben benieuwd of dit nog zo is als je een aantal jaartjes ouder bent)! Muziek maken met instrumenten of gewoon iets simpels wat je tegen komt, maakt je vrolijk. Als wij een videotje aanzetten van Fien & Teun of een ander lekker muziekje dan ga je helemaal los, zo mooi die vrijheid die je hebt om een dansje te wagen. Een nummertje dat wel eens voorbij komt is van Woezel en Pip – Allerbeste vriendjes – en heel soms als jij ligt te slapen luistert mama deze gewoon even voor zichzelf. Tyg, ik ben altijd dicht bij jou en mijn allerbeste vriendje dat bent jij!

Maar heel eerlijk lieve Tyg, ben jij niet de enige die is gegroeid ook ik zelf kan terugkijken op een groei, een groei van een vrouw naar een moeder, met meer wilskracht, andere prioriteiten. Een gelukkig mens. Het afgelopen anderhalf jaar heeft me wel aardig wat rimpels en gevoelsmatige jaren extra gegeven maar thank god de grijze haren zijn nog niet aan mij besteed! Nee, makkelijk was het niet altijd maar het was het allemaal meer dan waard. We hebben een moeizame start gekend, en hebben er alles aan gedaan om jou het vrolijke mannetje te laten worden die je nu bent. Je eerste echte winter was ook geen makkie, maar Tyg je hebt je buisjes en jeetje wat een goede stap was dat. Toen we laatst de controle hadden was ik blij te horen dat je buisjes goed zitten en ik vertelde vol opluchting en trots hoe jij veranderd bent daarna. En Tyg je hebt mij vooral geleerd dat het prima is om niet alle ballen in de lucht te houden, dat mijn huis af en toe wat rommeliger is als voorheen of de was opruimen soms een week duurt, who cares? Ik heb geleerd dat mijn prioriteiten zijn veranderd, jij bent mijn prioriteit en weet dat als jij valt, ik val, als jij huilt, huilt mijn hart en als jij je niet relaxt voelt, ik misselijk ben. Maar weet ook dat als jij lacht, ik lach en als jij trots op jezelf bent, ik nog 10 x trotser achter je sta! Weet dat ik soms s ’avonds een traantje laat als ik in bed lig omdat ik zo dankbaar ben dat jij in mijn leven bent gekomen. Jij bent het mooiste en meest kostbare in mijn leven. Zoals ik al zei: ‘Het is niet altijd makkelijk, als er dan weer een kiesje doorkomt, of je gewoon niet lekker in je vel zit dan is het wel eens pittig.” Of de dagen wanneer jouw schema niet in ons schema past, maar Tyg we roeien met de riemen die we hebben en we maken er wat van!

Lieve Tyg, dit anderhalf jaar was prachtig en ik kijk uit naar alle mijlpalen, stappen, momenten die wij met jou tegemoet gaan! Voor nu ga ik even genieten van je… Even spieken hoe jij druk bezig bent met je speelgoed en zo meteen gaan we even lekker naar buiten op naar mooie herinneringen!

GEJA (klik hier voor haar Instagram)

Plaats een reactie