Het MOET allemaal maar leuk zijn; waarom vakantie voor veel moeders helemaal niet zo ontspannen is

| , ,

“Ik ga even de auto rijklaar maken voor de reis,” zegt mijn man en de voordeur valt dicht. “Tuurlijk,” mompel ik geïrriteerd. “Zeven broeken, zeven shirts, twee zwembroeken’, tel ik in gedachten. “Mama, hij pakt mijn dino af!”, roept een huilende kleuter naar boven. “Shit, de sleutel voor de kattenoppas moet ik nog afgeven”, schiet me te binnen terwijl ik de trap afstorm. “Oooh mama zegt shit,” roept de één naar de ander. “Shit, shit, shit,” klinkt het in koor. 

Ik ga op vakantie en neem mee

Inpakstress, hét begin van de vakantie voor veel moeders. Ieder jaar neem je het je weer voor: dit overkomt me niet nog een keer! Deze keer pak ik het anders aan! Georganiseerd, volgens de laatste trendy reistips van ouders die mét gezin de hele wereld over reizen. Voorbeeldgezinnen die alleen maar lachend en ontspannen op de foto staan op de meest verre en exotische bestemmingen. En toch staat jouw droger weer tot middernacht aan met de laatste was. Rennen de kinderen gillend om je heen en bereikt jouw hartslag een recordhoogte wanneer je denkt aan alle dingen die je nog moet doen. Als jij eindelijk de deur achter je dicht trekt kijkt jouw partner (die al ruim een half uur in de auto wacht) je boos aan: “Waarom duurde dat zó lang?” Net als je de waslijst wil opnoemen van de dingen waar hij zich totaal niet druk over maakt, maant hij je tot stilte: “Laat maar, we gaan…”

Het entertainment programma

Eenmaal aangekomen in jullie huisje, appartement of stacaravan willen de kinderen natuurlijk direct zwemmen. Manlief moet de auto uitpakken en weer op orde brengen. Jij mag als eerste het koude water in. Weg is alle structuur en hallo daar zijn de vragende ogen van jouw kinderen: “Mama, wat gaan we doen?” Veel ouders voelen de druk om alle vrije tijd volledig in te vullen met te gekke, memorabele en fantastische activiteiten. Moeders voelen extra druk tijdens de vakantie. Uit onderzoek blijkt dat zij het lastiger vinden los te laten, de touwtjes te laten vieren in het huishouden en de kinderen aan te laten rommelen. Ook tijdens de vakantie zitten vrouwen er dus vaak bovenop. Mannen zijn daar simpelweg veel beter in en ervaren daardoor minder stress.

Ruzie ligt op de loer

Maandenlang hebben jullie beiden hard gewerkt voor dit moment van ontspanning. Wanneer de verwachtingen hoog zijn ontstaat er druk. En als je vakantiebestemming een beetje tegenvalt zit je chagrijnig en teleurgesteld tegenover elkaar. Waar je thuis de ruimte hebt om even afstand te nemen van je partner, ben je tijdens de vakantie op elkaar aangewezen. Een kleine irritatie kan uitmonden in een flinke ruzie. En dat terwijl het allemaal maar leuk moet zijn. Toch best lastig als de kinderen de voorkeur geven aan het zwembad, manlief eropuit wil en jij verlangt naar een plek in de schaduw met een goed boek.

Rotvakantie

Veel moeders die ik coach spreken over een rotvakantie voorafgaand aan hun overspannenheid of burn-out. Wanneer orde en regelmaat wegvallen en de vakantie niet de rust brengt waar ze op hopen, worden ze geconfronteerd met intense lichamelijk en geestelijke moeheid. Prikkelbaarheid, huilbuien en angst passen ook goed in het plaatje van de rusteloze vakantieganger. Eenmaal thuis zijn ze blij weer aan het werk te kunnen. Als een struisvogel steken ze hun kop in het zand. De ziekmelding volgt al snel wanneer blijkt dat de gevoelens tijdens de vakantie slechts het topje van de ijsberg blijkt te zijn. Merk jij dat je totaal niet meer oplaadt van de vakantie? Word je overvallen door een gevoel van uitputting? Slaat het piekeren toe of heb je continu een gejaagd gevoel? Neem het signaal dat jouw lichaam afgeeft serieus. Bestrijd jouw spanningsklachten in ieder geval niet met nóg meer werk. Grote kans dat wat je probeert weg te stoppen keihard als een boemerang terugkomt. 

BURNOUTCOACH JOLIEN (klik hier voor haar Instagram)

Plaats een reactie