Advies van een onafhankelijke reisagente: “Zo kom je op jouw gewenste vakantie voor de goedkoopste prijs!”

| , ,

Als voormalig reisadviseuse, stewardess en hotelreceptioniste zou je kunnen zeggen dat ik wel iets weet van de toerisme branche. Klopt! Al een paar van mijn volgers heb ik mogen helpen met het uitzoeken van een toffe vakantie. Vragen over geschikte vakanties met baby(‘s), terrorpeuters, kleuters, pubers of lekker met z’n tweetjes. Ook krijg ik vaak vragen over bagage regels van airlines, vragen in het algemeen over vliegen met baby’s, vragen over Veerle haar inpaklijst (Veerle haar inpaklijst zeg ik… Sure! Mama pakt en stresst, kind niet (maar je snapt wat ik bedoel) en nog meer random (vlieg)vakantie vragen! En eerlijk? I like it! Want hoewel de PTSS mij op een rotmanier uit mijn lievelingsbranche heeft getrapt, is dit nog steeds iets wat ik heel graag mag doen en wie weet ooit wel weer ga doen! Het gaat tenslotte steeds beter met mij en dromen mag altijd toch! Plus, doelen stellen houd je scherp!

Anyhow, ik dacht dus dat het wel een goed idee was om hier een blog aan te wijden. Ik zal zo makkelijk mogelijk proberen uit te leggen hoe je het jezelf ‘makkelijk’ maakt om een geschikte vakantie te vinden voor jou en je grote liefde, jou en je kindjes of jou en je vrienden en vriendinnen. Stel jezelf deze 14 vragen en schrijf de antwoorden op. Blijf jezelf steeds aan de door jou gegeven antwoorden herinneren en wijk niet zomaar af. Je hebt die antwoorden tenslotte gegeven met een reden. Dit is handig voor de volgende zomerboeking, want dat kan je nu al gaan boeken!

Vraag 1: Wanneer wil je op vakantie? Stel, je hebt drie weken vrij. De eerste vakantie dag is 1 juli, je laatste vakantie dag is 22 juli. Wat is de eerst mogelijke datum waarop je kunt en wil vertrekken? En wat is je uiterlijke terugkom datum? Hoe flexibeler je bent, hoe beter de uiteindelijke prijs. Vaak zitten er tientjes, soms wel honderden euro’s verschil tussen dagen. Dus, hoe flexibeler, hoe beter. Heel, heel, heel belangrijk!!

Vraag 2: Met welk type vervoer wil je op vakantie?

Vraag 3: Heb je al enig idee waar je graag heen zou willen?

Vraag 4: Waar wil je absoluut niet heen?

Vraag 5: Hoelang wil je op vakantie? Voor een (zon)vakantie in Europa is 8 dagen (7 nachten) vaak de standaard. Wil je korter, is de prijs vaak in verhouding veel duurder dan met 8 dagen (of langer). Bij de meeste reisaanbieders kun je kiezen hoeveel dagen je minimaal en maximaal op vakantie wil. De zoekmachine zoekt dan tussen die twee opgegeven mogelijkheden.

Vraag 6: Hoeveel personen gaan er mee op vakantie? Werk altijd met geboortedata. Zo krijg je vrijwel altijd de juiste prijs voor babies, kinderen, senioren en dergelijke.

Vraag 7: Hoe ziet de kamerverdeling er uit? Willen jullie met z’n allen op een standaard kamer, een familiekamer, geschakelde kamers (niet overal beschikbaar of gewoon aparte kamers?

Vraag 8: Welke faciliteiten moet de accommodatie en de kamer op z’n minst hebben? Denk aan zwembad, (pool)bar, disco, fitness, kidsclub, babysitters enz. Of waterkoker, minibar, bad, balkon en dergelijke.

Vraag 9: Waar moet de locatie van de accommodatie aan voldoen? Dichtbij strand, centrum, supermarkt, openbaar vervoer? Zo ja, wat is voor jou dichtbij? Wees duidelijk! Weet je het niet? Laat het dan open.

Vraag 10: Wat moeten de bestemming en de accommodatie bieden voor de babies/terrorpeuters/kleuters/pubers? Lees: kinderzwembad, kidsclub, levendig centrum, discotheek/bar, aquapark, (water)sport, speeltuin enzovoort.

Vraag 11: Wil je een kleinschalig complex of juist een grootschalige accommodatie? Voorbeeld: Afgelopen mei in Kos hadden we een vrij groot complex en geen bereik met de babyfoon bij het zwembad, restaurant of bar. Resultaat? Wij deden elke middag een (min of meer) verplicht middagdutje en bleven op onze kamer als Veerle ’s avonds naar bed ging. In Macedonië (vorige maand) daarintegen, hadden we wel overal bereik omdat het een kleinschalige accommodatie was. Bracht een zekere vorm van gemak met zich mee.

Vraag 12: Op basis van welke verzorging wil je verblijven? Alleen overnachting (logies), ontbijt (logies en ontbijt), ontbijt en diner (halfpension), ontbijt/lunch/diner (volpension) of de hele dag overal waar je komt gesnaai en (soft)drinks (all inclusive).

Vraag 13: Wat is je budget? Wees hier duidelijk en reëel in! In april op vakantie gaan scheelt flink met in juli. Binnen je reisbudget vallen ook je koffers, die moeten bijna overal tegenwoordig apart worden bijgeboekt. Verzekeringen, parkeren enzovoort. vallen hier buiten! Hou hier rekening mee!

En als laatst, vraag 14; Vanaf welke luchthaven wil je vertrekken? Hoe je het ook went of keert, Amsterdam is een dure vertrekluchthaven. Niet alleen door de hoge luchthavenbelasting, maar wat dacht je van het parkeren? Een beetje oké uitziende parkeerplaats kost al snel een flinke duit voor een week weg. En what about de drukte op Schiphol zomers? Daarintegen zijn Duitse, Belgische of andere Nederlandse luchthavens vaak een veel voordeligere optie, minder druk en minder gedoe met parkeren mijlenver van de luchthaven! Overweeg dit dus echt! Daarnaast kennen de Duitsers bijvoorbeeld geen echte mei- of herfstvakantie zoals wij dat kennen, dus zijn de prijzen om vanaf Duitsland te vertrekken een stuk aantrekkelijker!

Dit waren de vragen. Waarschijnlijk heb je na het antwoorden ineens een stuk helderder beeld van wat je wil en kan. En de zoekmachines geven je ook ineens een stuk minder opties, maar wel de opties die precies passen bij de wensen die jij hebt ingevuld!

Dit brengt mij wel tot het volgende; er zijn zoveel reisaanbieders. Er zijn maar weinig sites die alle reisorganisaties aanbieden. De reis naar Griekenland kan bijvoorbeeld een paar honderd euro schelen tussen organisaties onderling. Daarom is het goed om verschillende aanbieders te bekijken. Ik raad mensen altijd aan om te boeken op een onafhankelijk reisbureau. Ja, je betaalt daar administratiekosten die je bespaart als je het zelf doet. Maar denk eens aan alles wat het reisbureau voor jou doet? Je boeking wordt meermaals door meerdere mensen gecontroleerd, zodat je zonder (spellings)fouten of iets dergelijks op reis gaat. Je hebt altijd een (vast) contactpersoon wat betreft jouw reis. Je hoeft dus niet ellenlang in de wachtrij te hangen bij één of andere reisaanbieder, ook al heb je maar een korte vraag. Dit doet de reisaviseur voor je. Net als het controleren en klaarmaken van jouw tickets en jou bellen met belangrijke informatie of wijzigingen. Geloof me, dat is dat extra geld wel waard.

Als laatst zou ik graag willen zeggen dat jullie mij altijd om hulp mogen vragen, over alles! Ik zal niet altijd binnen vijf minuten, een uur of misschien soms wel een dag antwoorden, maar antwoord krijg je sowieso! Met liefde!

Laatste belangrijke weetjes/tips!

* vrouwen boeken altijd op hun meisjesnaam!

* Veel reizen voor volgend jaar zijn al boekbaar! Boek je nu dan scheelt het vaak heel veel geld dan wanneer je wacht en wacht en wacht. Voorbeeld: Ik ben vanaf begin december (2018) gaan kijken naar vakanties. Uiteindelijk heb ik 3 januari geboekt. De prijs op 3 januari scheelde €100 per persoon met de prijs die ik zag net voor de feestdagen. Met Kerst en Oud-Nieuw zijn families bij elkaar en worden de meeste vakanties geboekt! Logischerwijs gaan de prijzen dan dus omhoog, wegens populariteit!

* Lastminutes zijn niet meer wat ze vroeger waren. In 90% van de gevallen ben je duurder uit en niet goedkoper! Ik raad dus aan daar niet op te wachten!

* Deze blog gaat voornamelijk over gewone (zon)vakanties in Europa. Wil je een andere reis, stuur me een bericht en dan kijk ik of ik kan helpen!

* Verdiep je in eventuele visums of inentingen of bijvoorbeeld milieustickers als je met de auto gaat.

* Schrijf op welke accommodaties je tof en geschikt vindt! Zo kun je ze makkelijker terugvinden en heb je geen 300 tabbladen open.

* Kijk op een beoordelingssite welk cijfer de accommodatie scoort uit hoeveel beoordelingen en lees de recensies! Zet dit cijfer en het aantal beoordelingen achter de namen van de hotels op je lijstje. Je hebt dan ineens een heel helder beeld van jouw accommodaties. Neem sommige recensies wel met een korreltje zout.

* Vergeet geen reis-/ en annuleringsverzekering af te sluiten!

* Geniet! Het gaat tenslotte om je vakantie! Zoeken hoeft geen eeuwige rompslomp te zijn, maar moet leuk zijn!

ARIANNE (klik hier voor haar Instagram)

Plaats een reactie