Speelgoed Van Het Jaar verkiezing 2019, wat is volgens Kids en Kurken de mogelijke winnaar?

| , ,

Het is pas half september maar iedere ouder is er ongetwijfeld al mee bezig: dé feestdagen. Hoogtijd om het dus over serieuze zaken te hebben. Namelijk speelgoed. Want ook dit jaar willen we onze koters weer gelukkig maken met het beste speelgoed en daar kan de Verkiezing Speelgoed van het Jaar ons ongetwijfeld bij helpen. Afgelopen woensdag mocht ik namens Kids & Kurken samen met anderen influencers aanschuiven op de ‘social influencers dag’ van de verkiezing waar Kim Kötter officieel de stemlijnen opgooide en wat was dat tof!

Speelgoed van het jaar 2019
Al ruim 40 jaar wordt de Verkiezing Speelgoed van het Jaar georganiseerd om ons als consument en ouder te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze bij het aanschaffen van speelgoed. De zorgvuldig samengestelde vakjury bestaat uit een selectie van journalisten, bloggers, inkopers, speelgoeddeskundigen, ontwikkelingspsychologen en pedagogen. Zij kiezen speelgoed uit zeven verschillende leeftijdscategorieën waar vervolgens goed mee gespeeld wordt en beoordeeld aan de hand van diverse kenmerken als hoe het is gemaakt, welke vaardigheden er worden gestimuleerd en hoe lang het leuk is.

Social influencers dag
Voor het eerst dit jaar heeft de organisatie een ‘influencers dag’ gecreëerd waar fabrikanten, vloggers en bloggers samen het genomineerde speelgoed eens van dichtbij mochten bekijken. De kinderen konden naar hartenlust spelen met al het genomineerde speelgoed en daar werd gretig gebruik van gemaakt. De perfecte gelegenheid voor mij om dus eens even te kijken wat mijn kids op dit moment de moeite waard vinden. Als mama van een ondernemende dreumes en een slimme peuter is passend speelgoed vinden vaak een hele opgave. Charlotte (3 jaar) heeft een ontwikkelingsvoorsprong dus zoeken naar wat zij leuk vindt en waarmee ze écht wilde spelen was lange tijd onwijs lastig! Vaak eindigen we met een boek of een denkspel. Zo was ik meteen enthousiast toen ik Smartfarmer van Smartgames zag staan. Dit spel is genomineerd in de categorie 4 en 5 jaar. Charlotte is meteen aan de slag gegaan met dit puzzelspel. Wat zo leuk is aan een Smartgame is dat de moeilijkheidsgraad geleidelijk wordt opgebouwd. Als ouder sta ik hier echt achter. Het motiveert Charlotte ontzettend en ze bouwt hierdoor aan haar doorzettingsvermogen, maar leert ook om hulp te vragen. Dubbel win! Gelukkig is ze op sommige vlakken ook gewoon een echte griet en is ze op dit moment helemaal bezig met barbiepoppen. Als iemand hier in huis een goede fantasie heeft dan is zij het wel dus toen zij de #Snapstar zag was ze verkocht en heeft ze de hele middag met de pop in haar handen gelopen. De pop is genomineerd in de categorie 6 en 7 jaar en bestaat uit zes social media poppen met elk een eigen passie. Pedagogisch verantwoord? Die keus laat ik jullie maken, maar de pop ansich is erg leuk om mee te spelen.

Lilly genoot van de ZoomiZoom van Vtech. Ik heb als ouder een kleine –lees zeer grote – prikkel voor speelgoed dat geluid maakt. Ik vind het niet nodig. Simpel. Maar goed ze wordt en blij van en kan geduldig kijken naar hoe de beestjes naar beneden glijden en vervolgens zeer verrast zijn als ze weer tevoorschijn komen. Heerlijk! Daarnaast is Lilly gek op poppen. Ik noem haar altijd mijn mini poppenmoeder omdat ze nonstop met de kinderwagen en een pop onder haar arm door het huis heen wandelt. Dus toen ze Cuby de beer (genomineerd in de categorie 4 en 5 jaar) zag.. .SMELT! Heb je ooit zo een lieve interactieve knuffel gezien?! Hij speel kiekeboe en zingt liedjes. Het mooie aan deze knuffel is dat het echt realistisch overkomt en hierdoor super goed is voor de ontwikkeling van empathie en pro-sociaal gedrag.

Goed speelgoed
Tijdens de influencers dag was het woord ook aan ontwikkelingspsycholoog Ger Ramakers –lid van de vakjury. Ger Ramakers kijkt met een opvoedkundige blik naar het genomineerde speelgoed. Persoonlijk vond ik dit echt een toegevoegde waarde. Uiteraard zien we al het mooie en nieuwe speelgoed, maar het is veel meer dan zomaar speelgoed. Speelgoed is meer dan alleen maar om mee te spelen. Spelen helpt je kind bij de verstandelijke ontwikkeling en het speelgoed waarmee ze spelen kan een belangrijke bijdrage leveren aan het ontwikkelingen van de zintuiglijke informatieverwerking, de grove of fijne motoriek en/of de oog-hand coördinatie. Door te spelen met speelgoed leren kinderen om te delen, om de beurt te spelen, hoe je conflicten oplost, maar ook om met regels om te gaan.  

Onze favorieten
Wat hebben wij een leuke dag gehad en hebben stiekem al onze persoonlijke winnaars. Charlotte kon uiteraard niet kiezen, want de pop is toch wel fantastisch mooi dus die staat op een gedeelde plek met Cubby de beer en Smartfarmer. Het is ook lastig om uit zoveel moois te moeten kiezen! Voor Lilly is de ZoomiZoom toch echt het grootste succes. Hij staat hier te pronken in de woonkamer en ik vraag me af hoe lang de batterij het volhouden… En mocht je nu onderuit gezakt naast je partner liggen, maar liever samen een spelletje willen spelen dan raad ik de Kwakzalvers van Kakelenburg en Wingspan aan want die zijn stiekem heel erg leuk voor de grown-ups!


Stemmen!
Wil je meer weten over al het genomineerde speelgoed, stemmen en/of mee doen aan de kleurwedstrijd neem dan hier een kijkje op hun website. Stemmen kan tot 3 november en je maakt ook nog eens kans op mooie prijzen!

SABRINA (klik hier voor haar Instagram)

Plaats een reactie