REVIEW: Een magische kolf, de Medela Swing Maxi Flex!

|

Ik heb altijd gezegd dat ik borstvoeding wil geven, mits het geen pijnlijke strijd wordt. Ik wil er geen verdrietige periode van maken. Als er tranen komen, moeten deze van geluk zijn en niet ontstaan door een vervelend voedingsmoment. Gelukkig kan ik tot nu toe borstvoeding geven. En ja, daar hoort kolven ook bij. Niet mijn allerleukste bezigheid om eerlijk te zijn. Baby Rocco is nu twee maanden oud en ik kreeg de gelegenheid van Medela om de vernieuwde Medela Swing Maxi Flex uitgebreid te gaan testen. Het begint al goed, want de kolf is erg compact en past met gemak in mijn tas. Met een baby sjouw je je al een ongeluk, dus hoe kleiner hoe fijner.

Ik kolf één keer per dag, zodat manlief een flesje kan geven. En aangezien ik altijd tijd te kort kom voor het platform Kids en Kurken, sociale contacten en niet te vergeten mezelf, wil ik het kolven graag zo snel mogelijk gehad hebben. Met andere woorden: het kolven mag niet te veel gedoe zijn en veel tijd in beslag nemen. Ik vind het fijn dat het een dubbele kolf is, want ja dan ben je in één keer klaar. Hoppa! De belangrijkste vernieuwing van Medela is dat de openingshoek van het schild wijder is. Dit voorkomt het samendrukken van de melkkanalen en zorgt dus voor een betere melkstroom. De vorm van het schild is van rond naar ovaal gegaan, hier past mijn borst prima in. Met deze kolf krijg ik mijn beide borsten inderdaad mooi geleegd. Per borst kolf ik momenteel 80 tot 90 cc in ongeveer 15 minuten tijd. Mijn borsten voelen na het kolven licht en ontspannen. Eigenlijk zijn ze bijna net zo leeg als Rocco aan beide borsten heeft gedronken. En dit vind ik bijzonder werk voor een machine. Ik heb voorheen ook met het oudere model van Medela gekolfd, zowel bij Nikki als bij Lola, en ik zie duidelijk verbeteringen. Het nieuwe model heeft ook andere borstschilden. Ze sluiten beter aan op mijn borsten en de harde plastic rand is vervangen door een rand van zacht flexibel rubber. Hierdoor is de kolfervaring voor mij een stuk fijner dan voorheen. Bovendien zijn er meer maten in de borstschilden en dat maakt het voor vele vrouwen dat het schild beter op de borst past en dus fijner kolft. Het kolven voelt comfortabel en ik heb minder last van lekkend melk. Vroeger lekte er af en toe melk doordat mijn borst en dus ook het schild van positie veranderde. Want ja, ik beweeg wel eens met mijn arm. Niemand kan een kwartier doodstil zitten. Deze kolf kan de kleine beweging opvangen zonder dat er lekkage ontstaat. Vroeger vond ik weglekkend melk altijd zo zonde! Daar gaat het vloeibare goud. Bovendien wil ik graag mijn kleding schoon en droog houden. Zeker tijdens mijn werk buitenshuis. Daarnaast heb ik minder last van tepelkloven en dat betekent toch echt dat het schild beter aansluit op mijn tepel en tepelhof.

Het onderhoud van de borstkolf is makkelijker gemaakt door Medela. Ik merk dat de kolf beter schoon te maken is. De flessenborstel komt met gemak in alle hoekjes bij de onderdelen, voorheen was dat wat lastiger. Er wordt gezegd dat een schone kolf voor een betere productie zorgt. Dus dit is zeker een pluspunt in the end.

Zijn er dan helemaal geen minpunten? Ja, er zijn er twee. De kolf kan je aansluiten op netstroom of op batterijen laten werken. Helaas zit er geen accu in. Dat is voor de moeders die veel kolven wellicht een minpuntje.

Ten tweede zit er geen timer op de borstkolf. Ik pakte bij het kolven vaak mijn telefoon om de begintijd te checken. Maarja, hoe check je de eindtijd, terwijl je twee flesjes vast hebt aan je borst?! Ik heb geen derde hand om de telefoon te bedienen. Meestal schatte ik de tijd in, maar daar kan je je soms nog op verkijken. Eerlijk is eerlijk: kolven op de tijd doe je alleen aan het begin van de borstvoedingsperiode, daarna stop je met kolven als de borsten leeg aanvoelen en heb je niets met de klok van doen.

Al met al vind ik het een geweldige kolf en wegen de minpunten niet op tegen de pluspunten. Deze kolf doet haar werk (het legen van de borst met zo min mogelijk lekkage en pijn) goed en dat staat bovenaan. Daar gaan Rocco en ik nog veel plezier aan bleven.

Wil je net zoals ik fijner kolven?! Bestel dan jouw Medela Swing Flex hier!

Wil je informatie over deze nieuwe Medela kolf, laat dan hieronder jouw naam en emailadres achter.

Plaats een reactie