Schuldgevoel of niet?

| ,

Twee dagen per week gaat Nova naar de kinderopvang. Maar… ik werk in het onderwijs. Dus ik ben alle vakanties vrij. Vroeger toen ik zelf in de kinderopvang werkte en ik Nova nog niet had, dacht ik altijd als ouder dan toch hun kind brachten: “Hallo, je bent vrij! Hou je kind thuis! Is toch ook gezellig?” En ja, het is heel gezellig. Althans als ze niet in zo’n sprong zit ofzo. Maar nu pas snap ik ouders. En wat heb ik mij schuldig gevoeld toen ik dit voor het eerst deed. Maar Nova heeft het zo naar haar zin en het gaat goed op de opvang. En dat stukje structuur en regelmaat voor een kleintje is natuurlijk helemaal fijn. Er zullen genoeg ouders zijn die hun kindje thuis houden en dat begrijp ik ook. Maar ik heb even wat voordelen op een rijtje gezet als je je kleintje naar de opvang brengt. Weg schuldgevoel!

  • Om te beginnen met douchen in de ochtend. Je kan op zo’n dag gewoon douchen! Dat is soms al een hele klus, maar nu kan je zelfs rustig douchen. Je kan eindelijk je nieuwe showergel een keer gebruiken en ook echt genieten van de heerlijke geur. Je kan je helemaal afdrogen in plaats van half en snel. Dus niet met nog een natte rug, of dat nou alweer van het zweet is of nog van de douche, achter je kind aan te rennen. Je hoeft niet 10x kiekeboe te spelen achter je douchescherm om je kind een beetje op te vrolijken, want die denkt natuurlijk na 3 minuten, “Het is genoeg zo”. Oh en een tip van flip: doe je wcdeksel naar beneden. Wc rollen er uit vissen, is niet fijn!
  • Volgende punt is eten. Je kan rustig eten. En nee je hoeft niet die boterham uit de vriezer snel even op te warmen in de magnetron en dan de magnetron vergeten en een slappe en hete boterham aantreffen. Nee, je kan hem laten laten ontdooien. Bak een ei erbij zonder een kind aan je been. En ga lekker voor de tv zitten met je favo progamma, zonder dat weer je kind de afstandsbediening heeft afgepakt en je opeens naar een of andere Duitse zender zit te kijken. Oja, ook fijn is dat je eten wat op dat moment op je bord ligt, ook helemaal van jou is! Je hoeft het niet te delen met je kind. Want wat jij hebt, willen zij ook. Zo werkt het nou eenmaal.
  • Even een boodschapje doen, ook zoiets. Ik geniet er van om samen met die kleine een boodschapje te doen hoor. Hoe ze zo lekker rond waggelt in de supermarkt en om zich heen kijkt. Heerlijk. Maar alleen boodschappen doen is ook fijn. Eenmaal geparkeerd in de garage doe je je kleine in het karretje. Kind helemaal blij. Mama wat minder als ze bij de roltrap aan komt en die het niet doet. Dus. En nu? Op zoek naar de lift. Tuurlijk, andere kant van de garage! Eenmaal in de supermarkt wil je kleine alles wat jij pakt in het karretje mikken. Dit gaat er nog wel eens naast. De chips is bij ons thuis dan ook niet meer dan een paar kleine snippertjes in een zak. Bij thuiskomst kom je er ook achter dat blijkbaar je pakje kipfilet over boord is gegooid en nu dus ergens tussen de afbakbroodjes ligt en niet meer in jouw kratje of laat staan je koelkast. Eindelijk zijn jouw boodschappen compleet en geheel jouw keuze.
  • Muziek. Het is even stil in huis. Of in ieder geval is het huis niet gevuld met kindermuziek, die je stiekem uit je hoofd kent. Geen hoge tonen, schelle geluiden. Je kan jouw eigen muziekkeuze opzetten. Je kan zelf meezingen, zonder een boze blik te krijgen.

Anyway, ik mag niet klagen want Nova is een heerlijk en vrij makkelijk meisje die zichzelf ook goed kan vermaken. Maar soms he, soms is die me-time zo onwijs fijn en kan ik weer even opladen om verdere avonturen te beleven met mijn gezin! En tussen 3 en 4 sta ik weer op de stoep bij de kinderopvang. Want ik mis Nova.

FLEUR

Plaats een reactie