Zo vier je kerst op een duurzame manier

| , ,

De kerstdagen lijken vooral te draaien om veel. Veel eten. Veel drinken. Veel cadeaus onder de ruim versierde boom. En vergeet de (dure) outfits niet, speciaal voor deze twee dagen in het jaar. En vooruit, ook voor oud en nieuw. Dit kan ook anders, duurzamer, bewuster. En natuurlijk doet dat niets af aan de gezelligheid!

1. Less is more

Niet voor niets blijft deze uitdrukking bestaan: minder ís meer. Want door je kids van jongs af aan al te leren dat kwaliteit boven kwantiteit gaat, maak je ze hier meteen bewust van. In plaats van een hele berg cadeaus onder de kerstboom, leg je dus maar een paar duurzame cadeaus neer. Iets wat ze echt graag hebben willen en waarvan je zeker weet dat ze ermee gaan spelen en niet het zoveelste plastic autootje wat na een dag stuk is.

2. Shop op een duurzame manier

Maak van tevoren een lijstje van wat je per kind wilt kopen en houd je hier dan ook aan. Zo shop je bewust en heb je ook geen keuzestress, want al die websites die vol staan met leuk speelgoed dat flink is afgeprijsd, kan ons als ouders ook hebberig maken, I know. Wil je het helemaal duurzaam doen? Speur dan Marktplaats af! Zo rond oktober staat de tweedehands online shop vol met vaak nog prachtig speelgoed tegen fijne prijzen. Ik heb hier een Paw Patrol brandweerauto gescoord voor heel weinig geld. Scoren!

3. Speelgoed dat lang mee gaat

Ik zei het eerder al: het zoveelste plastic autootje is in no time stuk. Kies daarom voor speelgoed dat langer mee gaat, van hout bijvoorbeeld. Of iets van stevig (gerecycled) plastic. Dit kost misschien iets meer, maar omdat het niet stuk gaat, heb je er veel langer plezier van. En je kindje ook.

4. Ruilen maar!

Verzamel al het speelgoed van je kinderen waar ze niet (meer) mee spelen, maar wat nog wel mooi en heel is en houd een ruilmiddag met vriendinnen. Kost niks, is supergezellig en je gaat naar huis met een mand vol oude nieuwe cadeaus voor onder de boom.

5. Wat te doen met opa’s en oma’s

Tsja, die willen hun kleinkinderen natuurlijk beladen met cadeaus. Geef gewoon aan dat je dit niet wilt of dat je een lijstje hebt met een paar items om te kunnen geven. Ik heb gezegd dat we genoeg speelgoed hebben voor de kindjes en dat ik nog een lijstje heb met dingen die wij of zij nog graag willen. Een slaapzakje bijvoorbeeld, of een nieuw nachtlampje. Of een groter gezamenlijk cadeau zoals een step of fietsje.

6. Een overvolle kersttafel

Iedereen herkent wel de overvolle kersttafel met eten in overvloed wat jullie nooit op kunnen met z’n allen. Dit kan ook duurzamer. Laat bijvoorbeeld iedereen een gang maken, precies genoeg voor het aantal personen. Een ander neemt weer wat te drinken mee en nog iemand zorgt voor wat lekkers bij de koffie. Vul de tafel met kaarsjes en laat je kids kerststerren knippen voor een gezellige aankleding en klaar ben je.

Merry sustainable christmas!

LAURIEN

Plaats een reactie