Kind wakker maken met Oud en Nieuw: wanneer wel en waarom niet?

|

Met Oud & Nieuw hebben we twee lievelingsdingen bij elkaar: kids en kurken. Maar leg je de kids lekker in hun bed en zie je ze na de ploppende kurken wel weer of haal je ze middernacht naar beneden en vieren ze het feestje mee? De voor- en nadelen van de verschillende opties hebben we voor je op een rijtje gezet. Zo kun je zelf kiezen waar jij het beste aan doet.

Baby’s en peuters: om 12 uur wakker maken of niet?

Baby’s en peuters kun je beter niet wakker maken. Ze zijn niet oud genoeg om te beseffen wat er eigenlijk gebeurt met Oud en Nieuw en gaan het best op regelmaat. Ook op feestdagen. Omdat ze rond middernacht vaak diep in slaap zijn, is de kans groot dat ze door het vuurwerk heen slapen. En je zit zelf vaak ook rustiger als je kind lekker ligt te slapen…

Wat je belooft moet je doen

Voor kinderen vanaf de basisschoolleeftijd, dus een jaar of 4, ligt het iets anders. Die hebben een nog sterkere eigen mening en kunnen goed aangeven wat ze willen. Geeft je kind van tevoren aan dat hij graag wil dat je hem wakker maakt? En beloof jij dat je het gaat doen? Doe. Dat. Dan. Anders bestaat de kans dat je voor altijd (in ieder geval tot ver in het nieuwe jaar) moet horen welk onrecht je hem hebt aangedaan. Je kunt ook afspreken dat je het nog even checkt bij je kind rond middernacht. Neem sowieso de tijd om je kind wakker te maken, ren dus niet 5 voor 12 naar boven.. Kinderen kunnen misselijk en huilerig zijn als ze uit hun diepe slaap worden gehaald.

Opblijven, wakker maken, doorslapen: waar doe je goed aan?

Iedereen met kinderen kent het dilemma, want waar doe je goed aan? Mogen ze opblijven, met het risico dat ze bloedchagrijnig worden net voor twaalven, doe je ze naar bed en missen ze het feest of maak je ze wakker voor de jaarwisseling?

Waarom wakker maken?

Waarom wel? Je hebt het beloofd, dus dan moet je. En geef je kind eens ongelijk… Oudjaarsavond is bijzonder en maar 1 keer per jaar… Samen het nieuwe jaar inluiden is voor jullie een mooie herinnering. Ook lichte slapers vinden het misschien fijn om al wakker te zijn voor het geknal begint. Dan zijn ze in ieder geval bij papa en mama als het voor hen spannendste gedeelte van de avond begint…

Waarom niet? Iemand midden in de nacht wakker maken verstoort het slaapritme. Ook kan je kind heel misselijk en hangerig wakker worden, omdat hij uit zijn diepe slaap wordt gehaald. En is het feest weer voorbij? Dan wil hij eigenlijk nog niet naar bed en valt pas heel laat opnieuw in slaap. De volgende ochtend is niemand er gezelliger op. Niet het leukste begin van het nieuwe jaar.

Waarom doorslapen?

Waarom wel? Je kind blijft in zijn eigen ritme en zal met een beetje geluk door het vuurwerk heen slapen. Ideaal als je kind geen fan is van al het geknal. En de volgende ochtend is er voor je kind niks geks gebeurd, dus in ieder geval iemand begint het nieuwe jaar als een zonnetje.

Waarom niet? Je kunt het nieuwe jaar niet om 00.00 uur met je hele gezin inluiden, dit kan voelen als een gemis. Ook zijn er kinderen die per se wakker gemaakt willen worden. Als jij dit niet doet, hoor je dit tot en met Sint Juttemis. Want door jou heeft hij geen vuurwerk gezien…

Waarom opblijven?

Waarom wel? Als je kind wat ouder is, een avondmens is of kampioen uitslapen #luckyyou, dan kun je proberen om je kind op te laten blijven. Hij is dan onderdeel van het feest en maakt het bewust mee.

Waarom niet? Niet alle kinderen kunnen dit. En de kans bestaat dat je kind alsnog voor middernacht in slaap valt. Ook kunnen ze volgende dag wat katerig zijn. Voor iedereen een zware nieuwjaarsdag…

Lifehacks voor herinneringen met Oud en Nieuw

Kinderen snappen tot de late klassen van de basisschool niet zo heel veel van Oud en Nieuw, de jaarwisseling en goede voornemens. Voor hen is het meer een gezellig feest met oliebollen, appelflappen, spelletjes en met zijn allen ‘Gelukkig Nieuwjaar’ roepen. Maar of dit om 20.00, 22.00 of 00.00 uur is? Dat maakt voor hen niet uit.

Maak jullie eigen Oudjaarsritueel rond de jaarwisseling. Rooster met zijn allen marshmallows, bak en eet oliebollen of maak elk jaar dezelfde foto. Als je jullie traditie maar op Oudjaarsavond af kunt vinken, heeft je kind er alweer een herinnering bij. Kunnen ze met een gerust hart gaan slapen en kun jij, met de grote mensen, nog even door. Herinneringen ophalen, spelletjes doen, dansen en/of proosten met champagne.

Wat moet je doen?

Al dat moeten, daar moet je wellicht het nieuwe jaar eens vanaf 😉 Want je moet niks.. Nou ja, doen waar jij je goed bij voelt. Jij kent je kind het beste en weet wat hij of zij aankan. Of ze teleurgesteld zou zijn als ze het vuurwerk mist of eigenlijk liever blijft slapen. Overleg als het kan met je kind en geef aan welke opties er zijn. Samen komen jullie er ongetwijfeld uit. En of je kind nou opblijft, wakker gemaakt wordt of doorslaapt: ‘Gelukkig Nieuwjaar!’.

Plaats een reactie