Rebecca is zwanger geworden terwijl ze al in verwachting was

| ,

De Britse vrouw (39 jaar) was al in verwachting en raakte toen nógmaals zwanger. Op de eerste echo van de vrouw was één embryo te zien. Pas bij de 12 weken echo, ontdekte men dus het tweede kindje. Het kan echt. Beide ouders waren enorm verrast. Noah zat er drie weken eerder in dan Rosalie. Deze twee baby’s zijn tegelijk geboren, maar officieel dus geen tweeling. Bij de geboorte was Rosalie 30 weken (1.1 kilogram) en Noah dus 33 weken oud (2.1 kilogram). Ze zijn te vroeg geboren door problemen met de navelstrengen. Beide kindjes hebben een tijdje in de couveuse gelegen.

Superfoetatie

In verwachting zijn en nóg een keer zwanger raken, noem je superfoetatie of superimpregnatie. Een voldragen superfoetatie is heel zeldzaam. Het komt bij 3 op de 1000 vrouwen voor. Maar de meeste vrouwen merken niet dat ze superfoetatie hebben, omdat één vruchtje alsnog ‘vergaat’. Wereldwijd zijn er maar 13 gevallen van superfoetatie bekend. Bij superfoetatie ovuleert de vrouw gewoon door. Hierdoor kan er een tweede bevruchting plaatsvinden. De twee baby’s zitten extreem dicht op elkaar qua leeftijd. In het bovenste geval zat er een paar weken tussen de kindjes, maar het kan ook dat er slechts een paar dagen tussen zit. Het lichaam van een zwangere vrouw zorgt er normaal gesproken voor dat superfoetatie wordt voorkomen. Als een vrouw zwanger is, stoppen de eierstokken tijdelijk met het aanmaken van eitjes. Ook de baarmoederhals afgesloten met een prop, waardoor sperma niet meer de baarmoeder in kan. Superfoetatie is dus een medische afwijking

Is superfoetatie hetzelfde als een tweeling?

Nee, zeker niet. Er is verschil. De eitjes worden bij superfoetatie niet op hetzelfde moment bevrucht en bij een tweelingzwangerschap wel. De ontwikkeling van de kleintjes ligt bij superfoetatie dus uit elkaar. Bij een tweeling gaat deze normaal gesproken bij een gezonde zwangerschap gelijk op. Je kan superfoetatie zien als twee aparte zwangerschappen. In principe kunnen de kindjes zelfs van twee verschillende vaders zijn.

Bron: Hln.be

Plaats een reactie