Onze slaapcoach bespreekt heftige slaapproblemen: baby Teun bonkt met zijn hoofd en doet dutjes van max 30 minuten

| ,

Als kinderslaapcoach en onrustdeskundige is geen dag hetzelfde. Ik werk op een holistische manier, waarbij ik kijk naar alle factoren die slaap kunnen beïnvloeden om zo lekker slapen mogelijk te maken op een fijne, liefdevolle manier. Dus afgestemd op het kind, zonder huilmethodes en zonder te trainen. Het gaat echt om het vormen van slaap en het faciliteren ervan, niet om het afdwingen. Ik neem jullie mee in slaapverhalen vanaf de werkvloer.

Prematuur Teun doet korte slaapjes en slaapt tussen ouders is

Vandaag help ik Teun en zijn ouders. Teun is 1,5 jaar en heeft een moeilijke start gehad. Hij is prematuur geboren met 34 weken. De bevalling werd met spoed ingeleid nadat de moeder van Teun verminderd leven voelde. Na onderzoek in het ziekenhuis bleek dat Teun het moeilijk had, dit niet ging verbeteren en dat Teun de beste kansen zou hebben als hij geboren zou worden. Na intensieve weken mocht Teun eindelijk mee naar huis, maar vanaf het begin was het slapen ontzettend lastig. Hij heeft hierdoor veel in de draagdoek geslapen en tot op heden wiegen ze hem nog bij elk dutje in slaap. Inmiddels slaapt hij overdag in zijn eigen bed, maar dit zijn erg korte slaapjes (30 minuten per keer) en in de nacht slaapt hij bij zijn ouders. Op die manier krijgen ze allemaal nog wat slaap. Tot nu toe was Teun zijn vader thuis, maar aangezien ook hij over 3 maanden weer aan het werk gaat willen zijn ouders graag verandering zien. Ze zijn moe, uitgeput en zien door de bomen het bos niet meer.

Teun bonkt ook met zijn hoofd tegen het bed

Na een lang gesprek met de ouders van Teun over geboorte, de hechting, voeding, omgevingsfactoren, eventuele fysieke stoorzenders en de slaaptechniek, is het mij duidelijk wat er bij Teun speelt. Teun heeft door zijn slechte start een achterstand in de hechting opgelopen en geen stabiele slaapbasis ontwikkeld. Hij heeft mogelijk last van de synthetische oxytocine die gebruikt is bij de bevalling en kan enkel slapen met hulp van zijn ouders. Ook is hij erg gefrustreerd als hij moet gaan slapen en bonkt hierdoor met zijn hoofd tegen de spijlen van het bed. Hierdoor heeft hij regelmatig flinke blauwe plekken op zijn hoofd. Arm mannetje. Dit komt door een fout slaapritme en een verkeerde timing. Dit zorgt voor veel verzet rondom het slapen met als resultaat dat iedereen thuis inmiddels gefrustreerd en heel erg moe is. Teun zijn ouders zijn letterlijk uitgeput, snauwen naar elkaar en de sfeer is om te snijden. Dat is helaas wat slaapgebrek met je doet. Daarnaast is Teun oververmoeid doordat hij enkel onafgeronde slaapcyclussen (korter dan 45 minuten) slaapt en de nachten ook onderbroken zijn. Hierdoor ontstaat een sneeuwbaleffect, want slechter slapen betekent oververmoeidheid, een groeiende slaapschuld, lichter slapen en korter slapen. Zo ga je steeds van kwaad tot erger.

Samen met de slaapcoach terug naar de babyweken

De ouders van Teun lopen op eieren en Teun zelf snapt het ook niet meer. Tijd voor rust en tijd voor stabiliteit. Ik wil de ouders van Teun mee terug nemen naar de basis. Even neutraliseren, rust krijgen en een goed ritme instellen. Terug naar de baby weken, waarbij we volledig in gaan zetten op hechting. Ik schrijf een groot consult van maar liefst 32 pagina’s vol informatie over Teun. Daarin vertel ik de ouders wat er speelt, hoe ze gekomen zijn tot dit punt, deel ik mijn kennis over slaap en zet ik een uitgebreid stappenplan met hoe we in hele kleine stapjes gaan komen tot hun doel. Het op liefdevolle wijze zelfstandig laten slapen van Teun in eigen bed. Voor de ouders van Teun is het belangrijk dat dit zonder huilmethodes gebeurt en als coach is dat ook exact waar ik voor sta. Tranen zijn niet nodig, het kan ook zonder. En gelukkig maar!

De aankomende drie weken gaan we werken aan meer slaap, de onrust neutraliseren en een goed ritme. Allereerst adviseer ik de ouders van Teun om een homeopaat te bezoeken om de oxytocine te ontstoren. Deze zorgt namelijk meer dan eens voor slecht slapende, super alerte en prikkelgevoelige kinderen. Tegelijkertijd gaan we werken aan een passend slaapritme voor de leeftijd van Teun, afgesteld op zijn natuurlijke biologische klok. Echte slaapwetenschap dus. De ouders van Teun blijven hem in slaap wiegen, want het belangrijkste voor nu is dat Teun lekker slaapt en dat er geen strijd is, dat er rust komt in huis en dat de sfeer verbetert. Ook adviseer ik ze om even wat quality time in te plannen als gezin. Om er positieve energie in te gooien. Al na vier dagen krijg ik een super positief bericht. Teun heeft 1,5 uur geslapen in de ochtend en 45 minuten in de middag. Het inslapen ging gemakkelijk en de ouders van Teun hadden zowaar even een moment voor elkaar! Ik ben zo blij voor ze! Er is nog een lange weg te gaan, maar dit is bemoedigend!

De volgende stap: zelf slapen in een eigen bed

In de drie weken daarna coach ik de ouders van Teun. We beleven ups en downs met elkaar. Want niet elke dag gaat even goed, soms lijkt het te stagneren of hadden Teun zijn ouders gehoopt sneller resultaat te zien. Echter is Rome ook niet in één dag gebouwd. Op een liefdevolle manier werken aan slaap kost heel veel energie, tijd en geduld. Teun heeft deze problemen in 1,5 jaar tijd opgebouwd. Dan kan je onmogelijk verwachten dat ze in twee weken opgelost zijn. Het kost tijd om te werken aan de hechting, om zijn fysieke onrust op te lossen en een fijne slaapbasis te creëren, maar langzaam komen we ergens. De homeoapaat heeft onwijs goed geholpen. Teun is minder prikkelbaar en in de bewoording van zijn ouders “een totaal ander kind”.

Inmiddels slaapt Teun in een goed ritme, bonkt hij niet meer met zijn hoofd en worden de dutjes langer. Hij creëert zijn eigen ritme. Ook de nachten verlopen als iets rustiger en dat heeft alles te maken met de oververmoeidheid die we langzaam oplossen. Nu is het tijd voor het slapen in een eigen bed en hier gaan we de aankomende weken aan werken. Aangezien ons basis traject erop zit, bespreek ik in een laatste gesprek hoe de ouders nu zelf verder kunnen werken en met kleine stapjes het bed kunnen introduceren. Over een aantal weken hebben ze een follow-up consult geboekt, om zo toch nog te kunnen sparren. Ik ben heel benieuwd hoe het ze vergaat!

Hoe gaat het na een aantal weken met Teun?

Vijf weken later spreek ik de ouders van Teun. Ze zien er uitgerust en energiek uit. Ook Teun is in beeld. Wat heerlijk om dat mannetje even te kunnen zien. Tenslotte doe ik dit werk ook voor hem en het geeft zoveel voldoening om zo’n blije dreumes te zien. Het slapen in eigen bed gaat goed, behalve dan dat Teun erg vroeg wakker is in de ochtend. Ze hebben het bedje geïntroduceerd door Teun slaperig te maken, dan weg te leggen en er vervolgens bij te blijven. Door over zijn rug te aaien en zachtjes tegen hem te fluisteren (zoals ze bij hem als baby ook deden) valt Teun in slaap. Eerst korte dutjes, maar daarna ging het steeds beter.

Toen dit goed ging zijn ze Teun wakkerder in bed gaan leggen, maar bleven ze wel bij hem. Uiteindelijk ging Teun wakker in bed en konden zijn ouders steeds verder weg gaan zitten, totdat ze uiteindelijk zonder problemen de kamer uit konden. Inmiddels slaapt Teun met een knuffel en is hij binnen 20 minuten vertrokken. Hij doet goede dutjes, is vrolijk en de nachten zijn enorm verbeterd. Hij laat nog slechts 1 a 2 keer per nacht van zich horen en dat is een top resultaat voor dit gezin. In de follow-up geef ik nog mee hoe ze de nachten kunnen verlengen en daarna nemen we afscheid. Ik heb een voldaan gevoel, omdat ik weet dat dit gezin er samen wel komt. Het gaat goed met ze.

Het slaappatroon van Teun na 8 weken

In totaal hebben de ouders van Teun 8 weken intensief aan het slapen gewerkt, enkele dagen vrij genomen en samen geïnvesteerd in een goede nachtrust. Hun behaalde resultaat is geweldig. Als coach kan ik niet trotser zijn. Teun moest van zo ver komen. Natuurlijk is er nog steeds winst te behalen, hun reis naar Dromenland is nog niet voorbij, maar ze hebben een groot deel van hun doel al bereikt. Met een heleboel liefde, geduld en aandacht kan Teun nu weer lekker slapen, in zijn eigen bed en dat alles zonder huilmethodes. Zie je wel, het kan wel, als je maar weet hoe!

LISANNE

De persoonlijke gegevens zijn aangepast, zodat niemand zich meer duidelijk in het verhaal herkent.

Plaats een reactie