Intimiteit missen in je relatie: hoe werk je hieraan als ouders?

| , ,

Het is een valkuil voor veel jonge ouders: intimiteit in de relatie maakt plaats voor gesprekken over poepluiers, het huishouden, slaapjes en wie er wel of niet goed heeft gegeten. ‘s Avonds val je tijdens het Netflixen in slaap, om daarna uitgeput in bed te vallen. Niet de relatie waar je vooraf voor tekent. Daarom tips en tricks voor meer intimiteit in jullie relatie. Ook met slaapgebrek, korte lontjes en gierende hormonen…

Wat is intimiteit in een relatie?

Intimiteit komt van het Latijnse woord ‘intimum’, dat zoveel betekent als je binnenste, je kern. Wanneer je een intieme relatie hebt met iemand, deel je deze kern met elkaar. Niet alleen de mooie kanten van deze kern, maar ook je onzekerheden, angsten en twijfels. Intimiteit is dus zeker niet enkel seks, maar ook zoenen (probeer deze verschillende zoenen bij je partner!) of je emotie delen. En bij gebrek aan tijd, doen we dat vaak minder of niet. En zo raken we de verbinding met elkaar kwijt. Niet de bedoeling.

Ouders missen intimiteit in hun relatie na de baby

Als je nog geen ouders bent, dan kun je je niet voorstellen hoeveel impact een kind heeft op je relatie. Dat je uren over poepluiers kunt praten, maar vergeet te vragen hoe de dag van de ander was. Tel daar slaapgebrek, de wens om alle ballen hoog te houden en de enorme hoeveelheid minder vrije tijd bij op en ineens snap je waarom de tropenjaren met jonge kinderen een bom onder veel relaties legt. Wanneer heb je jouw Lief voor het laatst echt gesproken? Over iets anders dan jullie kind(eren), het huishouden of welke Netflix-serie jullie gaan kijken? Weten jullie van elkaar nog wat er speelt? Niet? Daar hebben meer ouders last van. Maar je kunt er gelukkig wat aan doen.

Intimiteit in een relatie: 5 soorten intimiteit

Bij intimiteit denk je misschien gelijk aan seks, maar zoals je hierboven tussen de regels door al las: het is veel meer dan dat. Zo zijn er grofweg 5 soorten te benoemen:

  • Emotionele intimiteit: hieronder valt goede communicatie binnen je relatie, de emotionele band die jullie samen hebben, het delen van je gedachten en gevoelens met elkaar. Hieronder valt ook een luisterend oor als jij of de ander ergens mee zit en open staan voor elkaars gevoelens.
  • Intellectuele intimiteit: dit gaat over de gesprekken die je voert en de discussies die je samen hebt. Niet over wie de was eruit had moeten halen. Wel de de gesprekken waarbij je ongestoord kunt delen hoe je ergens over denkt. Met deze vorm van intimiteit heb jij het gevoel altijd jezelf te kunnen zijn, ook als jullie het ergens niet over eens zijn.
  • Lichamelijke intimiteit: de bekendste vorm. Seks is hier een onderdeel van, maar de kans dat je hoofd daarnaar staat na de bevalling is vrij klein. Maar gelukkig is lichamelijke intimiteit ook knuffelen, kussen, hand vasthouden en dergelijke. Seks is niet het ultieme einddoel. Lepeltje lepeltje liggen, masseren (tip: breid jouw massage uit met dit en pas deze technieken toe) of zoenen kunnen minstens zo verbindend zijn als penetrerende seks. Probeer deze zoenen eens bij je partner! Hier vind je meer tips voor fijne seks zonder penetratie.
  • Ervaring Intimiteit: dit gaat over de dingen die je samen doet en ervaart. En letterlijk de tijd die je met elkaar doorbrengt. Wist je dat we vaak meer tijd doorbrengen met collega’s dan met onze partner? Hoog tijd om die tijd voor jullie samen dus ECHT in te plannen.
  • Spirituele intimiteit: dit kan bovennatuurlijk of religieus zijn, maar dat hoeft zeker niet. Dezelfde overtuigingen kunnen ervoor zorgen dat je je meer verbonden voelt met je partner, maar spirituele intimiteit gaat ook over dingen die je samen beleeft: de natuur ontdekken, de zon zien opgaan of samen door het bos wandelen.

Intimiteit in relatie vergroten na een nieuwe baby: hoe doe je dat?

  1. Communicatie: dat was al een hele belangrijke, maar nu nog veel meer. Maak duidelijke afspraken over wie wat doet. Dit kan een klus zijn, maar als het eenmaal staat – dan verklein je de kans op misverstanden. Tip: maak een lijstje van alles wat gedaan moet worden, kijk wie dat nu doet en of jullie daar allebei tevreden mee zijn. Zo niet? Bespreek het dan en zoek naar wat wel werkt.
  2. Houd rekening met een kort lontje. We willen alles en vragen daarmee nogal wat van onszelf. Tel daar slaapgebrek bij op en ineens ben je tot tranen toe aan het ruziën over wie de luiers in de kliko had moeten doen. Accepteer dat je allebei een kort lontje hebt en wees je daar bewust van. Leer tot 10 tellen en sorry zeggen.
  3. Seks. Niet iets wat bovenaan het lijstje van veel nieuwe moeders staat, waardoor het een soort heet hangijzer in de relatie wordt. Niet nodig. De eerste keer na de bevalling is anders, maar kan voor allebei fijn zijn. En daarna is de kans heel groot dat je, onbewust, weer wat beter op elkaar bent ingespeeld.
  4. Meer dan alleen ouders. Weet je nog? Jullie waren ook twee mensen voor de baby er was. Met levens, ideeën en meningen. Deze personen lijken heel snel te verdwijnen zodra er kinderen in het spel zijn. Zonde! Toon interesse in de ander. Spreek af wanneer je over je kids praat en neem ook de tijd om naar elkaar te vragen.
  5. Maak van je hart geen moordkuil… Vanwege het korte lontje, het gemis aan slaap en de weinige tijd die je samen hebt, hebben we het vaak niet over de dingen waar we ons aan ergeren. Totdat de bom barst. Maak het liever iets eerder bespreekbaar. Tip: praat vanuit jezelf ipv vol de aanval in te gaan. Zo biedt ‘Ik voel me overweldigd door alles wat ik voor de kinderen en het huis doe’ meer ruimte voor een gesprek dan ‘jij doet echt nooit iets’.
  6. Make the effort… Plan echt tijd voor jullie samen in. Een avond per maand samen uit, een spannende datenight thuis of uit eten terwijl jij je supersexy voelt in zo’n lingeriesetje: doe moeite voor elkaar. In grote en kleine dingen. Soms is dat zijn overhemd strijken als je weet dat hij morgen een belangrijke meeting heeft en soms is dat als hij de vaatwasser uitruimt – omdat hij weet dat jij daar een rothekel aan hebt. Laat merken dat je elkaar nog de moeite waard vindt.

Geschreven in samenwerking met Easytoys

Plaats een reactie