In 7 stappen je relatie door de APK

| ,

We doen massaal aan zelfontwikkelen en zitten ook met onze neus bovenop de ontwikkeling van de kinderen. Maar hoe zit dat eigenlijk met onze relatie? Die relatie nemen we vaak voor lief, want we moeten al genoeg in de BV ‘het gezin’. Maar die BV valt of staat met julle als sterke basis. Daarom is het heel goed om je relatie ook regelmatig te bekijken. Rijd even mee naar de garage en geef je relatie die APK.

Stap 1: met wat voor auto heb je te maken?

Voor je als monteur aan de slag gaat, is het handig om te weten met welk merk en model je te maken hebt. De motor van een Volkswagen zit nou eenmaal anders in elkaar dan die van een Toyota. Allebei auto’s, maar wel echt anders. Kijk eerst eens naar jezelf: wat voor mens ben jij? Welke wensen en behoeftes heb jij in een relatie? Worden die nog vervuld? Waar zitten jouw pijnpunten? Kijk ook naar eerdere reparaties: wat heb je meegekregen uit het verleden en welke deuk is misschien nog niet helemaal goed uitgedeukt?

Stap 2: lampencheck

Hoe staat het met de lampen van de auto? Rijd je op je stadslicht of moet jij je mistlampen aanzetten om überhaupt iets te zien? En zit het met je knipperlichten? Kan je partner nog wel zien welke kant jij op wilt? Kijk eens goed hoe hetgeen wat je uitzendt aankomt bij de ander. Hoe is jullie communicatie? Praten jullie nog met elkaar? Of is het vooral communicatie over de praktische zaken? Veel koppels vinden het lastig om weer met elkaar te praten, net zoals in het begin van de relatie. Hier kan dit vragenspel bij helpen. Goed om dit in huis te halen en erbij te pakken als jullie tijd voor elkaar vrij maken.

Stap 3: olie verversen en/of aanvullen

Ken je dat gevoel, dat het lijkt alsof je steeds langs elkaar heen leeft en heen praat? Daar kun je wat aan doen door tijd voor jullie relatie op de planning te zetten. Zitten de weekenden vaak vol met sporten, kids en sociale aangelegenheden? Plan dan een avond doordeweeks. En het liefst eentje die regelmatig terugkomt. En over dat langs elkaar heen praten: ga bewuster luisteren en communiceer completer. Dat je al zoveel tijd samen bent, betekent niet dat de ander gedachten kan lezen. Communiceer voorlopig dus even compleet: wie, wat, waar, wanneer en hoe. Dus niet: “Het lijkt me leuk om donderdagavond weg te gaan”. Wel: “Ik wil donderdag graag samen naar de film van 20.30 uur in Utrecht”. Spreek je duidelijk uit. Zo is er geen ruimte voor misverstanden en heb je meer handvatten om het gesprek aan te gaan.

Stap 4: check je uitlaatgassen en roetfilter

Als je wat langer bij elkaar bent, dan communiceer je vaak alleen de dingen die niet goed gaan. Die vaatwasser die nooit uitgeruimd wordt, de tandpasta die altijd zonder dop op de wasbak ligt of hoe irritant het is dat je partner altijd te laat is. Dat je je partner ook heel grappig vindt, dat je het heel fijn vindt dat er op zondag altijd voor je gekookt wordt en hoe fijn het is als jullie als team te werk gaan? Dat heb je al heel lang niet gezegd. Want dat weet de ander wel. Toch? Nou nee. We vergeten vaak te communiceren wat wel goed gaat en waar we wel gek op zijn. Terwijl dat juist de dingen zijn waarvan mensen groeien. Even die uitlaatgassen checken dus!

Stap 5: vervang kapotte onderdelen

Kijk naar je eigen punten en kijk wat jij kunt doen om dit te verhelpen. Hoe kan je partner hierbij helpen? Wat werkt helemaal niet en waar ga je direct mee stoppen? Kijk waar jullie vaak ruzie over maken en welke behoefte daaronder ligt. Want hoewel we het meest zeuren over de vuilniszak die nooit geleegd wordt, is dat niet hetgeen waar we ons aan ergeren. Dat zit vaak dieper, bijvoorbeeld dat je wilt dat je partner meer doet in het huishouden. Nu is het niet echt gezellig om te bespreken wat er niet goed gaat. Met deze kaartenset met vragen haal je samen herinneringen op en droom je over de toekomst, waardoor je een mooie mix krijgt in onderwerpen binnen je gesprek.

Stap 6: door de wasstraat

Olie ververst, ruitenwisservloeistof bijgevuld en de lichten weer gemaakt: nu is het tijd voor een poetsbeurt. Geef je relatie ook die poetsbeurt. Ga samen naar de sauna, een avond uit eten of als je het rondkrijgt met oppas: een weekend weg. Volle aandacht voor elkaar. Een fijne oppepper, waarmee jullie weer door kunnen.

Stap 7: rapport bespreken

Maak samen de balans op na jullie APK. Hier kun je, net als bij een gewone APK, de volgende punten voor gebruiken:

  • Reparatiepunten: punten in je relatie waar aan gewerkt moet worden, bijvoorbeeld de verdeling van de mental load binnen het huishouden, jullie seksleven of manier van communicatie.
  • Afkeurpunten: dit gaan jullie niet meer doen. Bijvoorbeeld een bepaalde manier van communiceren of focussen op de negatieve kanten.
  • Adviespunten: wat zouden jullie graag anders willen, willen ontwikkelen of willen oppakken? Schrijf dat op.

En dan als laatste: kennis werkt alleen als je het toepast. Dus helaas ben je er met een jaarlijkse APK niet – al helpt het zeker! Stel elkaar af en toe eens een andere vraag dan ‘hoe was je dag?’ en blijf investeren in je relatie.

Plaats een reactie