Het Gezinsbudget: “Onze financiële situatie is op z’n zachtst gezegd niet zo positief”

| ,

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland.

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Ons kleine gezinnetje bestaat uit mijn vriend (39 jaar), onze dochter (1,5 jaar) en ikzelf (29 jaar). Een gezin van 3 dus.

Welk werk doe jij en je par­tner?

Ik ben team coördinator (in opleiding) en sta nog deels op de groep op een kinderdagverblijf als pedagogisch medewerker. Sinds november vorig jaar heb ik de functie teamcoördinator erbij gekregen. Ik was toe aan iets anders en wilde graag wat meer gaan verdienen. Omdat ik hier geen ervaring in had, is deze functie aan mij toegezegd, met het idee om er eerst een jaar een interne training bij te volgen. Ik verdien dus nog niet meer dan een ‘gewone’ pedagogisch medewerker, terwijl ik wel 5 locaties onder mij heb. Ik vind het erg leuk om te doen en zou niet meer volledig terug op de groep willen. Ik kan niet wachten tot ik een schaal omhoog ga, en ga verdienen naar mijn functie. Mijn vriend is schilder. Hij is hier ongeveer 8 jaar geleden ingerold en is er ondertussen heel erg zat van. Hij kan er niet meer zijn plezier in kwijt. Omdat onze financiële situatie niet heel erg positief is, is het voor hem niet mogelijk om op dit moment te stoppen of om zich te laten omscholen. Het idee is om nog door te werken tot de zomervakantie van 2023, en dan een carrièreswitch te gaan maken.

Wat is jullie net­to inkomen per maand?

Ongeveer €3200 per maand.

Wat staat er nu op de betaal- en spaarrekening?

Op dit moment staat er ongeveer €250 op onze rekeningen (we hebben (nog) geen gezamenlijke rekening)  en de spaarrekening is leeg. Hoeveel er op de spaarrekening van onze dochter staat weet ik niet. Mijn schoonmoeder en haar man hebben een rekening geopend voor onze dochter toen ze een half jaar was. Zij sparen een bepaald bedrag per maand voor haar waar ze beschikking over zal krijgen als ze 18 jaar wordt.

Hebben jullie schulden?

Mijn vriend heeft 8 jaar in de schuldsanering gezeten. Dit is 5 jaar langer dan normaal, terwijl zijn schulden niet eens abnormaal hoog waren. Hij is hier door een verslavingsachtergrond in terecht gekomen, maar dat is een ander verhaal. Tijdens deze 8 jaar heeft hij van €40 per week geleefd. Toen hij daar al 3 jaar mee bezig was, leerde ik hem kennen. Hij is er nu een half jaar van af en dat geeft veel meer lucht. Tijdens het jaar dat onze dochter er was kreeg hij €70 per week in plaats van €40. Op dit moment heeft mijn vriend nog schulden bij zijn vader, waar we af en toe wat extra’s van lenen als de maand langer duurt dan dat ons inkomen aan kan. Dit gaat om een paar 100 euro. Zijn vader heeft er gelukkig geen haast mee. Toen onze dochter geboren werd, hebben wij een auto (van €1500) kunnen kopen met mijn ouders hulp. Hier ben ik ze nog €700 van verschuldigd. Deze auto bleek veel te duur voor ons in de wegenbelasting. Toen onze dochter wat ouder werd en wij geen grote wandel wagen meer mee hoefde te slepen, hebben we hem weer kunnen verkopen voor €850. Ik kon toen mijn opa’s oude autootje overkopen en ben hem daar nog €300 voor verschuldigd. Ik sta op dit moment nog €400 in het rood bij de bank, maar ook dat ben ik per maand aan het aflossen, want daar wil ik heel graag van af. Alles bij elkaar is dit nog een schuld van ongeveer €2000.

De maandelijkse vaste lasten

Hypotheek: Wij wonen in een mooie, net opgeleverde, nieuwbouwwoning in de wijk Reitdiep, aan de stad Groningen. Het is een woning met 3 slaapkamers, ruime badkamer en een royale achtertuin voor stadsbegrippen. Onze maandhuur is €689,38. Wij krijgen geen huurtoeslag.

Gas/wa­ter/elektriciteit: Het is een zuinige woning zonder gas, met zonnepanelen, warmte terugwinsysteem, vacuüm toiletten en warmtepomp. Een gasrekening hebben we dus niet en onze elektriciteit wekken we zo goed als zelf op. Wat de waterrekening is, durf ik niet te zeggen. Dit regelt mijn vriend altijd. Ik gok niet meer dan 2 tientjes per maand.

Boodschappen: Hoe we zuinig boodschappen kunnen doen, moeten wij echt nog leren. We houden ontzettend van lekker en goed eten en bezuinigen hier ook niet graag op. We zijn dol op sushi en risotto. Maar ook een heerlijk stuk wild of ander vlees en vis van de markt, gaat in de zomer geregeld op de BBQ. We doen elke maandag grote boodschappen bij de Albert Heijn en kijken hierbij ook vooral naar bonussen. Op die manier proberen we het netjes te houden en we proberen ons weekmenu hier ook op aan te passen. Wat we dan nog verder nodig hebben halen we bij de Jumbo om de hoek en op de markt. Door vaak naar de winkel te gaan en weinig dingen te halen zijn we meer geld kwijt, heel stom eigenlijk. Wij zijn wekelijks zeker wel €120 kwijt aan boodschappen. En dan tel ik de luiers van onze dochter nog niet eens mee. We hebben hiervoor een abonnement bij de Etos. We krijgen dan 5 pakken luiers en 4 pakken billendoekjes voor €27, per 5 weken. Dat is dan wel weer een goede deal. Totaal ongeveer €525 per maand.

Verzekeringen: Qua verzekeringen hebben we natuurlijk onze zorgverzekeringen. Die van mij is €140 en die van mijn vriend €170. Gelukkig is onze dochter nog gratis. De auto is verzekerd voor €40 in de maand. Mijn vriend heeft een levensverzekering. Deze heb ik niet. Totaal ongeveer €355 per maand.

Auto en benzine: We rijden op dit moment een klein automaatje die gelukkig niet veel kost in de wegenbelasting, €28 euro per maand. Een volle tank kost rond €70. Mijn vriend heeft geen rijbewijs en gaat dus altijd op de fiets naar het werk. Voor mijn werk moet ik geregeld met de auto om alle locaties langs te gaan. Ik krijg wel kilometervergoeding, maar dit zet natuurlijk geen zoden aan de dijk. Totaal ongeveer €100 per maand.

Internet/tv/telefoon: Onze tv kost nu nog €30 euro per maand, over een half jaar gaat dit €60 euro kosten. We zitten nu nog in de actieperiode na het overstappen. Mijn telefoonabonnement kost €23 euro. Mijn vriend heeft een SimOnly van €10 per maand. Totaal €63 per maand.

Sport: Gelukkig is onze dochter nog niet toe aan zwemles of andere clubjes. Ik zelf doe aan bootcamp. Hier koop ik een strippenkaart (10 lessen) voor van €59. Op dit moment doe ik dat ongeveer 1x per week, dus hier kan ik wel 2 maanden mee doen. Mijn vriend doet op het moment niet aan sport. Totaal ongeveer €30 per maand.

Kleding: Lang leve Vinted! Ik doe daar veel op. Alles waar mijn dochter uit groeit, zet ik erop. Ook koop ik wel eens iets voor haar of mijzelf terug. Verder koop ik eigenlijk alleen nieuwe kleding voor mezelf als ik echt iets nodig heb, voor Kerst of mijn verjaardag. We zijn ook fan van de Zalando launch app. Alle merkkleding is daar erg afgeprijsd. Onze dochter heeft geluk dat ze drie oma’s heeft die erg van shoppen houden. Ik zelf koop ook geregeld wat voor haar. Ik ben erg blij dat de Zeeman steeds leukere kinderkleding heeft. Top winkel! 

Uitjes: Leuke dingen zijn op dit moment vooral naar de kinderboerderij en speeltuin met mooi weer. Even de stad in of naar de markt. We zijn dol op het centrum van Groningen. Laatst zijn mijn vriend en ik samen een weekend weg geweest naar Utrecht, zonder onze dochter. 

Vakantie: De oom en tante van mijn vriend hebben een groot vakantie huis in de Belgische Ardennen die ze verhuren. Hier zijn we de afgelopen zomers geweest. Dit was heel erg fijn, want het koste ons niets. Ook hebben we een week op een camping gestaan in België. Dit zijn betaalbare vakanties. Op dit moment hebben wij geen budget voor luxe zon- en vliegvakanties. We zouden op babymoon gaan naar Milaan, daar woont een vriendin van mij, dus dat zou ons ook niets kosten aan onderdak, maar door Corona ging dat helaas niet door. Mijn ouders huren elke zomer een huisje op Ameland en hier gaan we dan vaak ook nog een weekendje naar toe, even uitwaaien. We hopen over twee of drie jaar met de Kerst naar Disneyland te gaan.

Spaargeld: Omdat wij tijdens mijn zwangerschap, en nog tijdens de schuldsanering van mijn vriend zijn verhuisd, is onze spaarpot helemaal leeg. Alles wat we hadden gespaard is naar het huis en babyspullen gegaan. We hebben hier ook weer wat nieuwe schulden aan overgehouden, zoals eerder genoemd. Op dit moment vind ik het belangrijker om hier weer van af te komen, dan om te sparen. Als alles is afbetaald, kan ik zien hoeveel ik eigenlijk over houd per maand en dan wil ik heel graag een vast bedrag per maand sparen.

Overig: Wij hebben ook nog onze lieve poes Puma. Dit is een halve heilige Birmaan met lang zwart haar. Om zijn vachtje goed verzorgd te houden heeft hij goed voer nodig. Het voer wat wij voor hem kopen kan je krijgen bij één dierenwinkel in Groningen en kost €16 per 2 kilo. Hier doet hij ongeveer 3 weken mee. En als laatste, iets wat wat mij betreft mag verdwijnen uit ons kostenplaatje, is de shag van mijn vriend. Hij rookt zware JPS. Met een pakje van 50 gram, wat €12 euro kost, doet hij gemiddeld 4 tot 5 dagen. Dat zijn zeker 5 a 6 pakjes shag per maand! Totaal ongeveer €95 per maand.

Foto door Beau Horyza op Unsplash

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

Ik ben niet heel erg materialistisch. Hoewel ik wel van mooie spulletjes houd, is dit niet heel erg terug te zien in ons huis. Dit is iets voor de toekomst. Goed, gezond en lekker eten vind ik veel belangrijker. Daarom is het puntje boodschappen doen bij ons ook nog echt een aandachtspunt. Goede kleding voor mijn (op)groeiende dochter en de juiste verzorging voor haar staat daarbij op een gedeelde eerste plek.  

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Ik vind het bedrag dat wij uitgeven aan boodschappen absurd hoog. Helemaal als ik denk aan de tijd dat ik mijn vriend net leerde kennen en hij maar €40 per week te besteden had.

Waarop kan je bezuinigen?

Op de boodschappen moeten en kunnen we bezuinigen. We willen gaan werken met echte weekboodschappen en daarbij hoort een wekelijks lijstje met wat we wanneer gaan eten. Op luiers, voeding en kleding van onze dochter kan en wil ik niet bezuinigen. Het een is klein, afhankelijk, maar toch al super zelfstandig mensje dat echt het beste verdient en ook (nog) nodig heeft. Zij staat op 1, koste wat het kost.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

Ik heb twee spaardoelen. De eerste is een spaarpot creëren voor onze dochter, zodat zij kan studeren later. Mijn schoonouders zijn hier al mee bezig, maar ik zou als moeder toch zo graag een eigen bijdrage leveren hieraan. En als tweede zou ik heel graag met ons gezin een keer naar Canada willen gaan. Ik ben daar in het verleden al vier keer geweest. Ik heb daar familie en ben verliefd op het land.

Wat is jouw beste uitgave ooit geweest en wat de slechtste?

Mijn beste uitgave ooit was mijn mamafiets. Mijn dochter vond het heerlijk om samen met mij te gaan fietsen. Elke ochtend keek ze uit het raam en riep heel hard: ‘’Fiets, mama!’’. Ik moest heel hard huilen toen deze na twee maanden werd gestolen, terwijl ik op het terras zat met een vriendin en mijn dochter. Mijn slechtste uitgave ooit was de veel te dure auto, die ik weer heb moeten verkopen. Daar heb ik alleen maar schulden aan over gehouden bij mijn ouders.

Wat is je duurste aankoop ooit?

De fiets en auto’s.

Heb je een geldtip?

Ik durf niet zo goed een tip te geven, want ik kan ze zelf heel goed gebruiken! Ik wil wel als advies geven: Leef aan de hand van wat je hebt, en niet van wat je zou willen dat je hebt.

In hoeverre maakt geld je gelukkig?

Geld maakt niet gelukkig, maar het maakt het leven wel makkelijker.

BENTHE

Dit is een fictieve naam, in verband met anonimiteit

3 gedachten over “Het Gezinsbudget: “Onze financiële situatie is op z’n zachtst gezegd niet zo positief””

  1. Tipje voor dierenvoer: bijna alle merken en soorten zijn te verkrijgen op zooplus en bitiba. Beiden websites met goede aanbiedingen en het wordt ook nog eens bezorgd.

    Beantwoorden
  2. Hallo. Ik begrijp dit verhaal niet zo goed? Dit is de eerste keer dat ik ooit reageer op internet.
    Inkomsten: 3200 – 700, 20, 525, 355, 100, 63, 30, 95 = 1312 over. Dat is ontzettend veel geld om over te houden?
    Daar kun je en van sparen en van aflossen als je dit 3 maanden doet. Kun je weer op vakantie en uitjes doen van het geld waar je eerst mee aflost. Het is maar een tip. Het gemiddelde gezin in Nederland houd dit namelijk bij lange na niet over. Succes👌❤

    Beantwoorden

Plaats een reactie