Gezinsbudget: “Door schulden moesten we ons huis verplicht verkopen, we kwamen in de crisisopvang terecht”

|

Wil je niets missen, klik HIER en volg KidsenKurken op Instagram

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland.

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Man 53, vrouw 40, zoon 12 en dochter 10.

Welk werk doe jij?

Mijn man is strater, die werkt 40 uur per werkweek. Ik ben thuismama. Ik vind het belangrijk om thuis te zijn als de kinderen van school komen.

Wat is jullie net­to inkomen per maand?

€2451, dit is inclusief alle toeslagen.

Hebben je schulden?

Wij hebben gelukkig geen schulden meer, maar wij hadden ze wel. Mijn man heeft wisselend werk gehad, ook werk waarbij hij in de wintermaanden thuis zat en WW moest aanvragen. Wij hadden toen een koopwoning. Doordat we door de WW minder inkomen hadden, konden we niet alle rekeningen betalen. Onze woning hebben we toen verplicht moeten verkopen (gekocht voor €180.000 en verkocht voor €80.000). Vanwege de eerdere schulden staan we onder bewindvoering.

Bron: pexels.com

De maandelijkse vaste lasten

Wonen: Wij hebben een tussenwoning, slecht geïsoleerd helaas. Woonkamer, drie slaapkamers en een zolder. Wij wonen in een klein dorpje in Friesland. De huur is maandelijks €654 plus €62 aan gemeentelijke belastingen.

Gas/water/elektriciteit: €436

Boodschappen: Wij hebben een weekbudget van €100. Ik haal boodschappen bij de Jumbo, daar hebben ze een afprijsbak en haal ik zo veel mogelijk uit. Ook hebben we wekelijks de Voedselbank.

Verzekeringen: We hebben een WA, inboedel en uitvaartverzekering. Dit is €85 bij elkaar. Zorgverzekering is €408 (inclusief het eigen risico).

Auto: We betalen €51 aan belasting. Benzine betalen we van ons weekbudget.

Internet/tv/telefoon: We betalen €60 aan ons tv- en internet abonnement, onze telefoon kost €32.

Abonnementen: We hebben een abonnement voor een laptop voor onze zoon van €15 per maand.

Sport: Mijn dochter van 10 zit op paardrijden, dit wordt volledig betaald door een stichting. Ook zit ze sinds kort op judo. Onze zoon zit momenteel niet op een sport. Wij zelf sporten ook niet.

Kleding: Kleding halen wij het meeste bij de kledingbank weg. Eén keer per maand mag je daarheen en ook heeft onze voedselbank twee keer per jaar een kledingbank.

Uitjes: Wij hebben sinds kort het Geocaching uitgevonden. We gaan vaak lekker de natuur in en dan hebben we daardoor een doel. Naar een pretpark ofzo, dat gaat financieel meestal niet. 

Vakantie: Van het vakantiegeld proberen we wel op vakantie te gaan. Vorig jaar naar Slagharen, een weekje in een wigwam. Dit was erg leuk!

Spaargeld: Wij sparen zelf. Elke week houden we een beetje kleingeld over en dat gaat in een spaarpot, maar verder wordt er niet gespaard. Daar is heel weinig ruimte voor.

Goede doelen: Geen enkel goede doel wordt door ons gesteund, daar is helaas geen geld voor.

Overig: Bewindvoerderkosten van €150 per maand.

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

Wij vinden het belangrijk dat onze kinderen het goed hebben, ook qua kleding. Helaas hebben we het financieel niet breed.

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Ik had graag gezien dat wij niet alleen die €100,-  hadden, maar dat het bedrag nu doordat alles duurder wordt ook verhoogd zou kunnen worden. Wat we twee jaar geleden konden kopen voor die €100,- , dat lukt nu echt niet meer.

WAT IS JE FINANCIËLE DIEPTE- EN HOOGTEPUNT GEWEEST?

Toen we uit onze koopwoning moesten nadat deze was verkocht, moesten we een andere woning hebben. We stonden alleen nog niet lang genoeg ingeschreven, dus hebben we twee keer een half jaar een anti kraakwoning gehad. Daarna was er voor ons helaas geen woning meer beschikbaar en hebben we aangeklopt bij de gemeente. We kregen met spoed een plek in een crisisopvang en daar hebben we 4,5 maand gewoond tot we onze huidige huurwoning kregen. Hier wonen we nu al weer 7 jaar.

Waarop kan je bezuinigen?

Onze dochter reed paard. Eerst via de gemeente en daar moesten we zelf per maand €40,-  betalen. Nu rijdt ze via een andere stichting en die betaalt het volledig. Verder zou ik het echt niet weten.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

Vakantie met ons gezinnetje en dagjes uit.

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

De beste zou ik niet weten, maar de slechtste is onze koopwoning, want daarmee is alle ellende begonnen.

Wat is je duurste aankoop ooit?

De koopwoning.

Maakt geld gelukkig?

Geld maakt beslist niet gelukkig, maar maakt het wel makkelijker. Het gelukkigst zijn we als we samen zijn en we allemaal gezond zijn met een dak boven ons hoofd. 

SARAH

Klik HIER voor nog meer gezinsbudgetten

1 gedachte over “Gezinsbudget: “Door schulden moesten we ons huis verplicht verkopen, we kwamen in de crisisopvang terecht””

  1. Lieve meid,

    Je kan gewoon werken. Al is het 32 uur per week, ze schreeuwen om personeel. Ik heb zelf ook in de schuldsanering gezeten en altijd gewerkt en mijn kinderen hebben altijd net zoveel liefde gekregen.

    . Het is ook dat jij een voorbeeld bent voor de kinderen. Mijn man en ik werken beide fulltime en kunnen hierdoor op vakantie, weekendjes weg enz enz.

    Je bent pas 40. Help met het inbrengen van financiën zodat jullie meer adem hebben.

    Beantwoorden

Plaats een reactie