Het Gezinsbudget: “Ik ben een alleenstaande, studerende moeder (24) en krijg geen bijdrage van de vader”

| ,

Wil je niets missen, klik HIER en volg KidsenKurken op Instagram

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland.

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Wij zijn een gezin van 2: ikzelf (24 jaar) en mijn dochter Maeve (2 jaar). Ik ben alleenstaande ouder, waarbij vader nog betrokken is maar ik wel zelf vrijwel alle zorg draag.

Welk werk doe jij?

Mijn opleiding Luchtvaartdienstverlening heb ik in 2020 afgerond, maar ben daarna in 2021 begonnen aan de opleiding Verpleegkunde Duaal. Dit betekent dat ik 3 dagen in de week in de praktijk werk in Amsterdam UMC, locatie Vumc en 1 dag in de week een lesdag heb. Ik ben in contract voor 32 uur met het ziekenhuis en school. Een ideale manier van leren, zeker als je kinderen hebt en/of je een huishouden moet betalen.

Wat is jullie net­to inkomen per maand?

Mijn netto-inkomen is €1500. Hierbij komt nog onregelmatigheidstoeslag (ORT) en OV-vergoeding bij. Hierdoor kom ik minimaal op €1600,- per maand uit. Daarbovenop komen nog een aantal toeslagen: kindgebonden budget: €458, zorgtoeslag: €154, kinderopvangtoeslag: €1119. Zo kom ik op een totaal van ruim €3300,- per maand (dit is vaak nog iets meer in verband met veel ORT bij mijn salaris).

Ik verdeel alles in potjes als ik het binnen heb, waardoor er op mijn lopende rekening vaak maar een paar euro staat. Op mijn spaarrekening staat nu €3900. Op de spaarrekening van mijn dochter staat €5100.

Hebben je schulden?

Ik heb een studieschuld van ongeveer €5000. Ik ga pas beginnen met aflossen als ik klaar ben met studeren en meer te besteden heb per maand.

De maandelijkse vaste lasten

Wonen: Sinds oktober ben ik officieel uit huis en woon ik in een appartement van 80m2 in Almere. Er zitten 2 slaapkamers in, een grote badkamer, een berging in huis, een mooie keuken en woonkamer met een soort open kamer erachter. Hier heb ik Maeve haar speelruimte van gemaakt. Verder heb ik een behoorlijk balkon waar ik in de zomer een tuinset kwijt kan. Beneden is er ook een berging en heb ik een eigen parkeerplek. Hierdoor heb ik veel opbergruimte wat heel fijn is met een kindje. De huur is €850 per maand.

Gas/water/elektriciteit: €252 aan elektriciteit en gas + €60 aan water.

Boodschappen: €300. Soms hou ik over, omdat ik nog veel bij mijn ouders eet en soms ook slaap in verband met mijn onregelmatige diensten. Dit gebruik ik dan de maand erna of doe ik in een spaarpotje voor leuke uitjes. Ik ben zelf vegetarisch, maar laat mijn dochter wel vlees eten. Dit moet haar keuze zijn. Ze is een moeilijke eter en is vooral gek op stamppot. Hiervan maak ik 1x per week een grote pan en dit vries ik in. Als ik dan thuis eet, haal ik dit voor haar eruit als ik denk dat ze niet zal mee eten met wat ik zelf eet. Ik doe geen weekboodschappen omdat ik dan te veel haal en dingen weg moet gooien. Ik let wel op boodschappen en neem vaak contant mee naar de winkel zodat ik niet meer koop dan nodig. Het is voor mij wel belangrijk om gezond te eten, maar Maeve en ik zijn ook gek op koekjes en chips. Elke dag één stuk fruit en een koekje. In het weekend mag ze ’s avonds een chipje.

Verzekeringen: In totaal €300.

Auto: Ik heb geen auto, maar wordt vaak door mijn ouders opgehaald en thuisgebracht als ik daarheen ga.

Internet/tv/telefoon: €35 aan een tv- en internet abonnement en ik heb een sim only telefoon abonnement van €18.

Abonnementen: Ik mag gebruik maken van de accounts van mijn ouders en beste vriendin voor muziek, series en films. Verder heb ik geen abonnementen.

Sport: Ik sport nu niet omdat dit eigenlijk niet te doen is met mijn werkrooster, school, huishouden, huiswerk en een kindje.

Kleding: €75 voor mezelf. Hier zit ook de kapper bij. Kleding komt bij mij overal vandaan. Soms ook via Vinted. Ik zet voor Maeve standaard €75 opzij elke maand. Dit is voor luiers, doekjes, kleding, et cetera. Ik krijg geen alimentatie of bijdrage voor haar verder.

Uitjes: Geen vast bedrag. Ik heb een spaarpot staan in de woonkamer waar ik losse muntjes in doe en soms het restbedrag van boodschappengeld dat ik over houd. Vaak doen we wel uitjes met haar vader erbij. Dit betaal ik dan eigenlijk altijd. Dit kan een leuk park zijn, uit eten, speeltuin, balorig, et cetera.

Vakantie: Ik krijg vakantiegeld en ik gebruik geld van mijn spaarrekening. Ik ga twee keer op vakantie dit jaar en twee keer een weekend weg met familie. Deze weekendjes hoef ik zelf niet te betalen, op wat boodschappen na. Ik ga zelf één keer kamperen met Maeve en mijn zusje, en een weekje op vakantie in een resort met Maeve.

Spaargeld: Ik zet bij Maeve €200 op de spaarrekening. Als ik wat over houd van extra ORT, zet ik dit op mijn eigen spaarrekening. Soms is dit €50 en soms €200.

Goede doelen: €3,- voor Save the Children. En soms doneer ik geld aan een goed doel.

Overig: OV kost €150 tot €200 per maand. Hiervan krijg ik ongeveer €50 terug. En ik doe voor ongeveer €100 leuke dingen voor mezelf.

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

We leven zuinig, maar niet te zuinig. Maeve krijgt veel van familie en vrienden. Ik vind het leuk om met haar leuke dingen te doen, maar thuis blijven vind ik ook heerlijk. Ik eet minimaal twee keer per week bij mijn ouders en soms eten er vrienden bij mij.

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Ik had graag gezien dat wij niet alleen die €100 hadden, maar dat het bedrag nu doordat alles duurder wordt ook verhoogd zou kunnen worden. Wat we twee jaar geleden konden kopen voor die €100 , dat lukt nu echt niet meer.

Waarop kan je bezuinigen?

Eventueel kan ik bezuinigen op kleding voor Maeve en mezelf, maar daar ben ik al mee geminderd. Ik koop wat ik nodig heb, soms meer dan nodig maar let ook op wat ik te besteden heb. Soms halen mijn ouders wat boodschappen voor me als ze naar de winkel gaan en ik iets nodig heb. Ik denk niet dat ik echt heel veel kan bezuinigen en vind dit ook niet nodig.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

Ik heb een spaardoel om eind volgend jaar €5000 op mijn eigen spaarrekening te hebben en €6000 voor Maeve.

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

Ik heb weinig grote uitgaven gedaan dus een hele slechte aankoop heb ik niet gehad. Mijn beste aankoop is mijn eettafel met stoelen geweest.

Wat is je duurste aankoop ooit?

Mijn duurste uitgave is volgens mij gewoon mijn telefoon die toen ruim €800 was.

Maakt geld gelukkig?

Mijn enige geldtip is kijk wat je te besteden hebt en wat je belangrijk vindt naast je vaste lasten. Ga niet meer uitgeven dan je hebt, dat zorgt alleen maar voor stress. Geld maakt in zekere zin gelukkig dat je zonder al te veel zorgen wel prima kan leven en leuke dingen kan doen. Het is fijn om lekker op vakantie te gaan. Ook vind ik het heerlijk om alles voor Maeve en mezelf zelf te kunnen betalen zonder hulp nodig te hebben van mijn ouders en de vader van Maeve.

ISMAY

Ismay heeft meer blogs geschreven: 21 Jaar en een baby, Ismay heeft er geen spijt van

Mijn leven als jonge alleenstaande, studerende en werkende moeder

Insta: @_isiparis_

Klik HIER voor nog meer gezinsbudgetten

1 gedachte over “Het Gezinsbudget: “Ik ben een alleenstaande, studerende moeder (24) en krijg geen bijdrage van de vader””

Plaats een reactie