Mijn moeder (41) is zwanger en ik, haar dochter (23), vind het helemaal niets

| ,

Mijn moeder raakte jong zwanger. Ze was ongeveer 18 jaar oud toen ze mij kreeg. Mijn vader was haar schoolliefde. Ze hebben erg lang een goede relatie gehad. Ik heb mijn gehele leven (en nu nog steeds) een vader in mijn leven gehad. Mijn ouders gingen pas scheiden toen ik al lang en breed uit huis was. Ik kreeg op mijn 19e mijn eerste huurhuisje. Mijn moeder was toen 37 en besloot een eind aan het huwelijk te maken. Ze waren uit elkaar gegroeid. Ik heb nog steeds goed contact met mijn vader. Mijn moeder ook. Ze kunnen met elkaar praten en op hetzelfde feestje zijn. Wij hebben nooit een vechtscheiding meegemaakt.

Plotseling, op haar 39e botste mijn moeder tegen een nieuwe vlam aan

Letterlijk. In de supermarkt. Ze wisselden nummers uit en een paar weken later was hun relatie een feit. Nu na twee jaar begon het bij hun beiden te kriebelen: de kinderwens. Ze wilden erg graag een kindje van hun samen. En dat was in één keer raak. Ik vind dit vreselijk. Ik heb zelf namelijk ook een kindje. Zij is nu 3 jaar oud. Ik was ongeveer 20 toen ik moeder werd. Dan is mijn kindje straks dus ouder dan haar tante. Bizar. En vreselijk verwarrend. Ik schaam me. Ik hecht veel waarde aan hoe mensen over ons denken en wat ze over ons zeggen. Ik weet dat ik dat moet loslaten, maar makkelijker gezegd dan gedaan.

Ik vind het een rotsituatie

In de ogen van een kind is een tante oud, of in ieder geval ouder dan het kind. Hoe leg ik dit aan mijn dochter uit? Voor is het helemaal niet te begrijpen. Natuurlijk wil ik dat mijn moeder gelukkig is, maar moet dat dan perse met een tweede leg? Kom op, ze heeft haar kans al gehad. Het lijkt wel alsof het nooit genoeg is. Ben ik nu egoïstisch of is zij het?

52 gedachten over “Mijn moeder (41) is zwanger en ik, haar dochter (23), vind het helemaal niets”

 1. of je egoïstisch bent weet ik niet om je vraag te beantwoorden maar je moeder leeft haar leven en zolang zij goed voor haar kinderen zorgt lijkt het mij dat er niets tegen kan zijn dat ze rr nog 1 wilt. Mijns inzien hoeft ze zich zeker niet te laten tegenhouden doordat jij een kindje hebt
  Daarbij hoop ik echt voor jou dat je probeert je leven te leven zoals jij goed vindt zonder je iets aan te trekken van wat anderen vinden

  Beantwoorden
  • ik ben van mening dat jouw moeder zich niet moet en hoeft laten tegenhouden van wat jij vind of wilt.
   Ze was jong moeder en jong oma omdat jij ook weer jong moeder werd en feit dat jouw moeder haar nieuwe geluk in de liefde gevonden heeft en deze bekroond met een kindje van hun samen vind ik juist heel mooi.
   Ik krijg meer het gevoel dat je bang bent dat de nieuwe baby zoveel tijd in zal nemen dat jij bang bent te kort te komen om op de 2e plaats maar jouw moeder heeft altijd liefdevol gezorgd voor je en ik snap je gedachten en zorgen wel maar jouw moeder verlangt nog zelf maar een kleintje en naast feit dat ze jouw moeder is en oma.van jouw kindje en dit allemaal op haar 41 jaar is ook voor jouw moeder bijzonder. Enkel zie ik geen redenen waarom jouw moeder geen kindje meer zou mogen krijgen.. Het zou ergens meer egoïstisch zijn als jouw moeder enkel ivm jouw gedachten geen kindje meer zal krijgen ondanks haar wensen en ze heeft nog net de leeftijd dat het veroorloofd genoeg kan. geef jezelf de tijd en ruimte in de komende maanden om hier aan de wennen en ik weet zeker dat je dolgelukkig bent met jouw broertje of zusje. En dat jouw kindje een oom/tante titel draagt…. zo zien ze elkaar heus niet. in deze tijden zijn tante en oom banden toch compleet anders dan vroeger. En leeftijd zegt ook niks van een oom of tante. Ik zou het zelf wel grappig vinden. Ken ook een gezin waar het ongeveer zo gegaan is en dat gaat echt onwijs goed en de kinderen zijn super close en leuk met elkaar. ik geloof er in dat het goed komt.
   Geef jezelf de tijd te wennen en praat ook met je.moeder en haar partner over hoe je je voelt want als zij het niet weten kunnen ze ook nergens rekening houden met jouw emoties in dit stuk. en jij hebt alle recht om je gevoelens. te bespreken..Het komt goed! Echt

   Beantwoorden
  • Dit hoef je echt niet vervelend te vinden. Het is zoals het is, probeer het te accepteren. Als dat er is, zal het voor jezelf zoveel makkelijker zijn. Mijn oudste zus had al 2 kinderen toen m’n zusje werd geboren, en wat was ik trots als 5jarige. Er was een tante geboren! Nu als volwassenen voelen die neven en nichten nog altijd als broers en zussen.

   Beantwoorden
  • ik was ook jong moeder 15 jaar maar geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om moeder te worden nu ik oma ben..
   De tijd om weer moeder te worden is al voorbij.
   Gun je kind het moederschap.

   Beantwoorden
  • ik was ook jong moeder 15 jaar maar geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om moeder te worden nu ik oma ben..
   De tijd om weer moeder te worden is al voorbij.
   Gun je kind het moederschap.

   Beantwoorden
 2. Egoïstisch is het niet dat een ieder voor zijn eigen geluk kiest. De 1 vind 18 jaar jong om moeder te zijn de ander vind 41 oud om moeder te worden. Ik denk vooral dat het erom gaat wat je een kind te bieden hebt. Jij hebt je eigen gezin en je moeder nu ook weer hoe mooi is dat?
  Probeer er van te genieten want je dochter heeft straks iemand waar zij zich aan kan optrekken. Ik zou het in een ander daglicht proberen te bekijken want uiteindelijk gaat het erom dat je mekaar het geluk moet gunnen en dat is niet leeftijds gebonden

  Beantwoorden
 3. heel simpel is keuze aan de moeder, en daar heeft dochter niks over te vertellen, laat die dochter zich met eigen leven bemoeien

  Beantwoorden
 4. Vroeger, met die grote gezinnen, kwam dat vaker voor. Kwestie van perspectief.
  Leer er mee omgaan, want je maakt jezelf en iedereen om je heen heel ongelukkig met jouw (onnodige) boosheid en schaamte.

  Beantwoorden
  • Wat de andere er van vinden. Nou ik hoop dat ze je moeder en haar vriend een heel gelukkig leven wensen. Wees blij dat ze het geluk weer heeft gevonden. Mensen vinden meer iets van iemand die een kind krijgt op zijn 20e dan op hun 40. Heel veel geluk. En het gaat niet om wat jij vind om wat ik vind. Maar om je moeder.

   Beantwoorden
  • ik vind het super mooi een kind geschenk gewoon.
   nu met haar nieuwe liefde hoor jij er toch gewoon bij. maak er een mooi leven van met je nieuwe zusje of broertje en idd jouw kind zal er echt ook een lief familie lid bij hebben ik ken het uit ervaring dat leeftijd niks uitmaakt maar hoe je ermee omgaat.

   Beantwoorden
  • Mooi gezegd saskia. Inderdaad, in grote gezinnen was dit vroeger zeker niet vreemd. Dat deze dochter dramatisch doet over de situatie is toch typisch voor een nieuwe tijd waarbij enig kind, eigenbelang, regeert.

   Beantwoorden
 5. Jullie hebben nu elk jullie eigen leven en maken los van elkaar keuzes.

  Wat anderen zeggen of denken, daar moet jij je totaal NIETS van aantrekken.

  Leer blij te zijn voor jou mama en het kindje maar vooral wees dankbaar voor elk nieuw leven.

  Beantwoorden
 6. oudste kind is blijkbaar niet helemaal goed opgevoed. ” ik vind het belangrijk wat de andere van mij vinden”. wat een stakker ben je. heb nu al medelijden met je eigen kind want dat zal zijn/haar eigen leven niet mogen leiden. moet zoals mamma het wil.

  Beantwoorden
  • moet het zo hard? het kan ook lief. we hoeven elkaar niet zo hardvochtig te beoordelen. maak de wereld mooier en liever en laten we beginnen bij onszelf.

   Beantwoorden
 7. De dochter lijkt mij behoorlijk onzeker als ze zoveel waarde hecht aan hoe anderen over haar denken. Tweede leg is niet heel vreemd en zeker niet egoïstisch. Ze hoeft haar dochtertje niets uit te leggen, dat groeit vanzelf met de jaren. Gewoon laten gaan, komt vanzelf goed. Zou zeggen, gewoon samen genieten.

  Beantwoorden
 8. Ik heb een oom die 3 jaar ouder is dan ik (mijn oma was 45 jaar toen ze hem kreeg). We groeiden vroeger samen op en dachten vaak dat we broertje en zusje waren. Later op de basisschool begreep ik het beter en had het altijd over mijn ‘oompje’. Ik vond het altijd wel leuk dat we qua leeftijd zo dicht bij elkaar zaten. Misschien ietsje verwarrend als klein kindje, maar niet meer dan dat. Het is maar net wat een groot probleem je er zelf van maakt.

  Beantwoorden
  • Het maakt niets uit. Mijn moeder heeft 2 keer zwanger gelopen met haar moeder. Mijn oma dus. Ik zat bij mijn tante in de klas en een oom is 1 jaar jonger dan ik. daar in tegen heb ik een goede band met hun en ik dacht vroeger ook inderdaad dat het mijn broer en zus waren. Het maakt voor jou kindje niets uit. Accepteer het gewoon
   je heb maar een moeder. En als ze er ook gelukkig door is. We leven maar een keer. Leef gewoon leven zoals het loopt. Succes er mee.

   Beantwoorden
 9. ik vind dat wanneer je oma bent je geen baby hoort te krijgen ook niet wanneer je oma bent geworden op je 38e.
  Bij kleinkinderen houdt het krijgen van kinderen op.
  Die moeder had geen baby moeten krijgen.

  Ik snap die dochter.

  Beantwoorden
  • wat naar dat je zo denkt. dus iemand die op haar 16e ongepland mama werd waarna die dochter hetzelfde meemaakt, mag op haar 32e, wanneer ze haar leven op de rit heeft, geen kindje meer krijgen omdat haar tienerdochter zwanger raakte? wat maakt het uit? zoveel verschillende gezinsvormen dag van vandaag. die kinderen zullen opgroeien en van niet beter weten. niemand die er van wakker ligt afgezien dan van enkele bekrompen mensen.

   Beantwoorden
 10. mijn man was 20 toen ie nog een zusje kreeg. Nu ruim 20 jaar later is voor ze mij een extra dochter, vriendin en schoonzus in 1. We hadden haar niet willen missen in het gezin. En natuurlijk vond mijn man het toen ie 20 was ook even wennen. Maar goed, niet zijn zaak en daarbij was zijn vriendin (ik dus) helemaal gek met zijn zusje.

  Beantwoorden
 11. Je vraagt: wie is nu egoïstisch?
  Mijn mening: jij

  Al die jaren heeft je moeder jou voorop gesteld, misschien wel gewacht met scheiden totdat jij het huis uit was. Jij hebt alle liefde en aandacht gekregen.
  En nu, vind jij, moet ze ook nog haar kleinkind voorop stellen? Hoe jouw kind hiermee omgaat is aan jou. Het is immers jouw kind, er is een mooie taak voor jou als moeder, jouw verantwoordelijkheid.
  Geen problemen of drama creëren waar het niet is of nodig is. Word volwassen.

  Beantwoorden
 12. jij hebt helemaal niets te vinden, dit is het leven van jouw moeder. Gun haar gewoon haar nieuwe geluk en wees niet egoistisch.

  Beantwoorden
 13. Wat een overdreven verhaal. Ieder maakt zijn eigen keuzes en heeft z’n eigen verantwoordelijkheid
  laat die moeder lekker een kind krijgen met haar nieuwe liefde en houd jij je bij je eigen zaken.

  Beantwoorden
 14. Waarom zou dit niet kunnen zij heeft haar leven en haar moeder heeft haar leven ik denk als het straks geboren is dat ze er stapelgek mee is

  Beantwoorden
 15. Ik vind u wel egoïstisch, sorry voor het woord. Maar u familie is toch vele belangrijker dan wat u medemensen van u denken. Echt waar ik heb een zusje van 15 jaar ouder en ik vind dat super leuk. Uw mama mag doen wat ze wil.

  Beantwoorden
 16. Ik vind u wel egoïstisch, sorry voor het woord. Maar u familie is toch vele belangrijker dan wat u medemensen van u denken. Echt waar ik heb een zusje van 15 jaar ouder en ik vind dat super leuk. Uw mama mag doen wat ze wil.

  Beantwoorden
 17. je moeder is heel jong begonnen met je vader zijn om jouw bij elkaar gebleven totdat je op je eigen benen stond.sorry ik vindt dat je alleen aan jezelf denkt.Heb je je ma ooit gevraagd hoe zij zich voelde.gun je ma dat geluk dat ze verdiend was ook 39 toen ik mijn tweede kreeg en mijn zoon en dochter zijn een team ondanks het leeftijdverschil.

  Beantwoorden
 18. “tweede leg”…. wat een respectloze opmerking.
  En waarom schamen? Stel dat dit het geval zou zijn geweest als je ouders nog bij elkaar zouden zijn geweest.

  Beantwoorden
 19. Je schrijft dat je veel geeft om wat anderen denken, maar ik denk dat je verkeerd ziet wat anderen hiervan vinden. Ik vind er niks raars aan. Zoveel vrouwen krijgen op die leeftijd een kind. Eigenlijk vind ik het zelfs wel mooi dat ze het nog eens kan ervaren.
  Ik denk als je zelfs straks 40 bent en je eigen kind ouder is je meer begrip gaat krijgen voor je moeder.
  Maar goed dat is dan. Voor nu: leg niet zoveel nadruk op het tante zijn, dat is maar een woord.
  Kijk naar de voordelen. Als je de energie erin steekt kunnen jullie kinderen samen opgroeien en daar kunnen zowel zij als jij en je moeder veel geluk uit halen. Je kan als jullie dat willen veel met je moeder optrekken, eindeloos over jullie kinderen praten, winkelen en je moeder kan je helpen met oppassen, de kindjes kunnen samen spelen en keten als ze wat ouder zijn etc.

  Je zal voor je moeder altijd bijzonder blijven. Haar prachtige eerste kind. Daar doet dit nieuwe leven niks aan af. Als je hier stiekem ook een beetje bang voor bent: spreek het uit, zodat jullie er samen op kunnen letten dat er geen dingen tussen jullie in komen te staan die echt niet nodig zijn.

  Beantwoorden
 20. haha wat een reacties allemaal!! je uit je gevoel en dat mag. je stelt het als een vraag en het feit dat je dat doet is denk ik gewoon om alles op een rijtje te krijgen. dat je aan bepaalde situaties moet wennen is heel normaal! mijn man komt uit een groot gezin en is de jongste. Ik ben tante van neven en nichten van mijn leeftijd (in de 30 jaar inmiddels). daar heb ik meer een klik mee dan mijn zwagers en schoonzussen. We hebben het gezellig met elkaar en op een verjaardag klets ik alleen sneller met een ‘nichtje. zo zal jou halfbroertje of zusje meer een klik met je dochter hebben dan met jou. We doen allemaal of het normaal is maar dit is een situatie was zeker wel even tijd mag hebben om er aan te wennen😘

  Beantwoorden
 21. Mijn broer was 23 en ik 15, toen mijn moeder nog een baby kreeg. nooit wat over gehoord.
  Hoorde er gewoon bij. Nu is het allemaal super gezellig, zoveel kinderen van verschillende leeftijden. de jongste is nu 50 en de kinderen van mijn zus 48. Toch superleuk voor je moeder én voor jou en je kind ook🥰

  Beantwoorden
 22. mijn kleinkind is een half jaar ouder dan mijn zoon ze zijn nu 16 en de beste maatjes van elkaar .nooit een probleem gehad hierover.

  Beantwoorden
 23. Mijn ma was ongeveer even oud als der tante, ik weet niet beter. Was in Suriname.

  In deze tijd is dat wel bijzonder Een nicht van mijn ma heeft later na 2 kinderen en gelukkig met een andere man een dochter gekregen (even wennen) en haar oudste dochter was ongepland zwanger en geeft inmiddels een 2e. Ik moest even wennen, maar ze waren van harte welkom.

  Beantwoorden
 24. Je moeder is zeker een egoïst, ze had of eerder een tweede kind moeten nemen of gewoon niet. Jammer dat ze op die leeftijd nog vooral aan zichzelf denkt. 23 jaar leeftijdsverschil tussen een jou je evt. broertje of zusje is te groot om er een band mee te hebben. Jullie zullen altijd in verschillende fases van jullie leven zitten op echt een band met elkaar op te kunnen bouwen omdat die in het begin fase zit en kind zal nooit echt een tante/oom hebben.

  Beantwoorden
 25. Ik vind het zeker niet oke om kinderen te krijgen op het moment dat je kind volwassen is zeker niet als je oma bent het zou wat anders zijn als haar dochter geen kindje had..
  Oma,s die baby,s krijgen het moet niet gekker worden.
  Dan is een kinderloze vrouw van 50 dat er nog aan begint normaler maar, daar is iedereen op tegen waarom? Die kinderloze vrouw kreeg namelijk haar eerste pas laat maar, was geen oma.
  Dit soort situaties is niet normaal want, dam kreeg iedereen twee gezinnen op latere leeftijd en 41 is zeker nog jong genoeg maar, niet als je kleindochter al vier is op het moment dat je baby geboren wordt.. Ik ben niet bekrompen maar, vind die wens onbegrijpelijk want, oma worden is voor mij de grens voor het krijgen van een baby. Ook wanneer je bijv.op je 32e oma werd dan was dat maar, zo het was je eigen keuze om op je 15e onbeschermde sex te hebben dan kan je accepteren dat een tweede gezin niet meer kan. Accepteer dat iemand het eens is met die volwassen dochter.

  Beantwoorden
 26. Ik heb zelf een tante, die 9 maanden ouder is, dan ik, en een oom, die 1,5 jaar jonger. Wij hebben samen gegroeid als nichtjes en neefjes. (Mijn grootouders en ouders kregen hun eerste kinderen rond hun 18ste verjaardag.)

  Beantwoorden
 27. Ik was 19 toen mijn zusje is geboren! Eerst was ze mijn klein zusje waar ik heel veel van hield en later was ze mijn beste vriendin! Tijdens de ziekte van onze mama tot aan haar dood hebben zij en haar man voor mama gezorgd! Jammer genoeg stierf ze op haar 43 ste . wat ik nog heb van haar zijn haar twee geweldige zonen!! En haar man heeft ondertussen een lieve andere vrouw gevonden En ik gun het ze !

  Beantwoorden
 28. Ik wens je moeder en haar partner veel geluk met de baby.
  Wat ik raar vind is zoals jij zegt, ze heeft haar kansen gehad en een 2e leg.
  Ze heeft nu een nieuwe relatie die ze willen bekronen met een baby van hun samen, geweldig toch. Ben blij dat ze gelukkig is, dat ze niet achter de geraniums is gaan zitten na de scheiding. En wat is er mis met op haar leeftijd nog een kind te krijgen. Je bent zelf gelukkig met je eigen kindje, waarom gun je je moeder dit geluk ook niet.
  Gun elkaar het geluk en zie het niet als een tante/oom voor jouw kindje, maar als een nichtje/neefje, die samen opgroeien. Je maakt het voor jezelf moeilijker dan het is.
  Wees gelukkig, voor en met elkaar.

  Beantwoorden
 29. laat het los, het is leuk dat je kind als grote oom of tante zeggen op kan groeien. Hier in onze omgeving komt het vaker voor dat er een oom of tante nog in oma ”s buik zit. Bij ons ook een nakomertje en niks geen last, ze vind het wel cool dat ze voordat ze bestond al tante was. zelf zeiden we nooit tante bij dezelfde leeftijd

  Beantwoorden
 30. Mijn zoon van 26 is de jongste zoon van mijn man. De oudste dochter van mijn man is 52, haar dochter is 33. Mijn zoon is dus de oom van zijn nichtje van 33! Dezelfde situatie, nooit problemen mee gehad. Als er al vragen over gesteld worden verteld hij vrolijk hoe de vork in de steel zit. Heeft ook nooit problemen gehad met zijn halfbroers en zussen die toch allemaal 20 jaar of ouder waren. Zij hebben het altijd over hun kleine broertje. Al is hij nu de langste van de 5.
  Dit soort situaties lost zich vanzelf op, daar hoef je je niet voor te schamen. Geniet ervan, zou ik zeggen. Het is ook een verrijking van jouw leven.

  Beantwoorden
 31. ik vind de reacties van sommige best heftig moet ik zeggen.
  Ik ben ook van mening dat de mening van een ander er niet toe doet. ik ben dan ook zo dat het mij totaal niet uit maakt wat een ander van mij of mijn gezin vind.
  wel ben ik het met dochter eens en zou ik het zelf ook totaal niet tof vinden als mijn moeder ineens weer zwanger zou worden. ik vind echt dat … wanneer je al een kind hebt .. het op een bepaald moment klaar is. je bent oma… geniet daar van denk ik dan. ook zou ik het zelf gek vinden wanneer je straks bij elkaar in de klas zou komen met je oom of tante. je spreekt iedereen aan met joep henk esmee en dan tante brenda of ome jou.

  dus ik kan er wel inkomen dat je je rot voelt hierom

  Beantwoorden
 32. Iedereen vindt overal wat van, maar de moeder moet lekker zelf weten wat ze doet , de dochter mag er wat van vinden,maar meer ook niet. Leven en laten leven zou ik zeggen. Ik ben zelf moeder van 5 kinderen.( 31,29,24,14 en 6 jaar). Ik heb het geluk gehad dat ik ze mocht krijgen en dat ze allemaal gezond zijn en, o ja, ik ben net 50 jaar geworden. Het voordeel ervan is dat ik me allang niks meer aantrek van wie of wat dan ook. Iedereen mag gelukkig zijn op zijn/ haar eigen manier.Als kers op de taart wordt ik binnenkort ook nog oma. 🙂

  Beantwoorden
 33. mijn moeder komt uit een groot gezin dus mijn neef en ik zijn opgegroeid met een oom die even oud en tante die jonger was dan ons dus weet niet beter. Voor mijn moeder en haar oudste zus was dit geen probleem en voor ons kinderen ook niet.

  Beantwoorden
 34. mijn moeder was op 16 jaar al getrouwd en na 7 jaar gescheiden met 3 kids
  na 15 jaar opnieuw getrouwd en kort daarna zwanger wij waren 22 en 19 en 17 jaar maar we waren er blij mee
  ik zelf was ook getrouwd en ook kort erna zwanger was een verschil van 3 maanden en ik zeg je er is niet gezelliger dan gelijk met je moeder zwager te zijn mijn broer en mijn dochter schelen 3 maanden en zijn dikke vrienden en zien elkaar niet als oom en nicht maar zijn heel close met elkaar

  ben blij dat het zo goed is gelopen voor mijn moeder

  Beantwoorden
 35. wat zal het straks leuk zijn voor de kinderen om met elkaar op te trekken! ik vind het niet raar dat je moeder opnieuw moeder wordt. soms loopt het leven zo. ik werd bv op mijn 41ste voor het eerst moeder en ik zie mezelf zeker niet als ‘ oud’ het moet enorm wennen voor je zijn, dat kan ik begrijpen, maar ik zou toch proberen de leuke kanten ervan te zien. juist iets dat anders is, is toch ook ontzettend leuk? en de term ‘ tante’ … in jouw ogen hoort dat bij een ouder iemand maar in heel veel gevallen gaat dat niet op. het is maar net wat je gewend bent. en wat anderen denken: weet je, anderen denken nooit zoveel over je. daar zou ik me vooral niet druk over maken…

  Beantwoorden
 36. Ik vind het vreemd dat deze dochter zich zo druk maakt over hoe anderen over haar denken, maar kijk nu eens bij deze reacties. De meeste daarvan zijn positief tov moeder. Advies: laat moeder zelf keuzes maken. Wat maakt het je uit hoe andere mensen over je moeder denken? En kijk bij al deze reacties. De meeste zijn positief. Dus blijkbaar vinden mensen het niet zo vreemd! Maak je niet zo druk! Laat je moeder genieten en haar eigen keuzes maken.
  Ik vind je in ieder geval heel egoistisch!

  Beantwoorden

Plaats een reactie