Ik heb veel mee gemaakt, heel veel en draag de diagnose borderline

|

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids & Kurken op Instagram te volgen.

Sherany schrijft een reeks, dit is deel 1.

De diagnose: borderline

Acht jaar geleden kreeg ik mijn diagnose: borderline. Officieel dan. Ik zeg dit omdat ik vanaf erg jonge leeftijd de stempel al kreeg, maar een diagnose krijg je pas echt op “latere leeftijd”. Altijd als iemand mij voor die tijd die stempel gaf, schoot ik compleet in de weerstand. Ik ben niet gek.

Er is veel gebeurd

Borderline is een persoonlijkheidsstoornis ook wel ‘emotie regulatie-stoornis’. Neem een toch al gevoelig persoon, een onveilige hechting en een vleugje trauma en voila: borderline. En met trauma hebben we het helaas niet over in je vinger snijden tijdens het koken. Ik heb veel meegemaakt. Ik vind het altijd lastig om dit te zeggen of schrijven want in mijn hoofd zijn er altijd mensen die het erger hebben (gehad). Als ik echter mijn verhaal doe, kan ik er niet omheen. Ik heb mijn portie gehad. 

Ik ervaar steeds meer hinder door mijn coping

Mijn verhaal doen, dat doe ik eigenlijk alleen tegen mensen in de geestelijke gezondheidszorg. Het gaat van onveilige hechting naar verwaarlozing, van mishandeling naar seksueel misbruik, van leven in een auto naar leven in een pleeggezin. Door deze opeenstapeling van gebeurtenissen heb ik een wereld in mijn hoofd gecreëerd. Een wereld met allemaal verschillende versies van mezelf. Al die versies hebben hun eigen manier om om te gaan met problematiek en (voor mij) onveiligheid. Deze coping is voor mij heel helpend geweest in het verleden en soms nog steeds, maar steeds vaker ervaar ik er hinder door. 

Ik verbreek makkelijk contacten

Heb ik het idee dat iemand zich anders gedraagt naar mij? Dan verbreek ik het contact. Ik ben zo bang om verlaten te worden, dat ik de eer aan mezelf houd. Mijn vertrouwen is zo vaak beschaamd, dat ik het niet meer kan opbrengen om überhaupt te vertrouwen. Ik kan de teleurstelling niet meer aan, dus behoed ik mezelf ervoor. Met als resultaat nooit echt gezonde relaties te kunnen opbouwen. Overal zijn triggers. Een geur, een kleur, een blik in iemand zijn ogen, een intonatie in iemand zijn stem, temperatuur, textuur. Het is allemaal genoeg om mij te breken. 

Ooit heeft mijn gedrag nut gehad om te overleven

Stel je voor dat je vertrouwen keer op keer is beschaamd in het verleden. Dat je vaak bent bedrogen, je vaak niet (goed) genoeg was. Niet knap genoeg, niet dun genoeg, niet sexy genoeg, niet slim genoeg, niet gezellig genoeg. Als iemand 100x tegen jou zegt dat je lelijk bent, ga je dat op een gegeven moment zelf geloven. Borderline voor mij is onredelijk zijn, mensen wegduwen, pijn doen, destructief gedrag, mezelf isoleren, automutileren, schreeuwen, huilen, diepe pijn. En dit alles heeft voor mij ooit nut gehad, zo kon ik overleven. 

Zwanger

Stel je nu voor dat je in deze omstandigheden zwanger wordt. Dat je het fantastische cadeautje van een baby wordt gegeven. En wat nou als het er niet één, maar meer blijken te zijn?

Lees HIER het vervolg.

SHERANY

Insta: Sher.any

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids & Kurken op Instagram te volgen.

Plaats een reactie