Moeder Natasja: “Mijn zoon (10) kwam uit school, toen ontdekte ik een enorme blauwe plek in zijn lies”

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids & Kurken op Instagram te volgen

Het is heel gewone dinsdagavond en het ‘naar bed gaan ritueel’ is weer begonnen. De kinderen zijn inmiddels op een leeftijd dat ze zelf kunnen douchen enzo, dus de laatste tijd komen wij eigenlijk pas naar boven als ze klaar zijn om naar bed te gaan. Maar vandaag liep het allemaal compleet anders.

Ik zie een blauwe plek bij mijn zoon

De kids zijn aan het douchen en terwijl ik bezig ben met het opruimen van wasgoed op zolder, hoor ik Sol ineens “au” zeggen. Ik ga nietsvermoedend verder met de huishoudelijke taken en terwijl ik naar beneden loop om de schone was bij de kinderen in de kast te leggen, vraag ik Sol waar hij zich bezeerd heeft. Hij mompelt dat hij zich heeft gestoten en draait zich snel om. Nog net op tijd zie ik een enorme blauwe plek bij zijn lies. “Hoe kom je daar nou aan?”, vraag ik. Hij kijkt weg en mompelt weer dat hij zich heeft gestoten op school. “Gestoten? Wat is gebeurd, joh?” vraag ik. Na een beetje doorvragen, komt het hoge woord eruit. Hij is in een soort vechtpartij beland, en toen hij op de grond lag zijn twee van zijn klasgenootjes doorgegaan met schoppen. En zo is de blauwe plek in zijn lies ontstaan. Ik schrik me rot. Vechtpartij? Als er iemand een hekel heeft aan vechten is het Sol wel.

Kinderen in de klas doen mijn zoon stiekem pijn

Ik vraag verder en dan gaat er een beerput open. Het blijkt dat hij dus al een tijdje wordt lastig gevallen door een paar jongens uit de klas. Ze doen hem dagelijks pijn, zodra de meester het niet ziet. Ik voel het bloed uit mijn gezicht trekken en krijg het meteen ijskoud. “Hoe kan dat nou? Mijn lieve en gevoelige Sol. Hoe kan hij nou ineens het doelwit zijn van fysiek geweld?”, denk ik. Ik loop uiteindelijk met een dubbel gevoel naar beneden. Ik vind het moeilijk om te bepalen wat ik nu het beste kan doen. Kinderen maken verhalen ook wel eens groter dan dat ze zijn. Dat weet ik maar al te goed. Maar als er echt regelmatig geweld gebuikt wordt, dan is dat natuurlijk een no go! Ik bespreek alles uitgebreid met J. en we besluiten de boel nauwlettend in de gaten te houden, maar wel alvast melding te maken bij de meester.

Iedere dag gebeurt er iets met Sol

De dagen erna wordt het eigenlijk van kwaad tot erger. Sol klaagt over hoofdpijn nadat hij op de trappen omver is geduwd en met zijn hoofd op de treden is gevallen. De dag erna wordt zijn arm omgedraaid en wordt zijn keel dichtgeknepen. Vervolgens heeft hij een enorme beurse plek op zijn rug van nog meer trappen tegen zijn rug. De maat is vol. Dit kan gewoon niet langer! “Hoe moeten we dit op de juiste manier aanpakken?”, vraag ik me af. Toevallig raken we aan de praat met ouders van een aantal klasgenoten en het blijkt dat er meer kinderen zijn in de klas die zich onveilig en onprettig voelen door de kleine vechtersbazen in de klas. We besluiten de dag erna de meester op de hoogte te stellen dat we horen dat meer ouders hetzelfde meemaken en de meester verzekert ons dat er afspraken zijn gepland met de ouders van de boosdoeners.

Er zijn heel veel kinderen in de klas slachtoffer van deze jongens

Ondertussen krijgen we via de klassenapp ook bericht van een ouder van een meisje uit de klas. Haar dochter is ook geslagen en bespuwd door deze jongens, nadat ze voor een klasgenootje op kwam die klappen kreeg. En drie keer raden wie dat klasgenootje was? Juist ja, Sol. En dan ontploft de app en is iedereen in alle staten, waarbij ouders nog net niet besluiten om de school te bestormen en de leraar te kielhalen. “Wat is de juiste weg?” Ik vind het erg lastig. Het gaat natuurlijk om je kind en je wil je kind beschermen voor al het onrecht en pijn wat er is in deze wereld. Maar aan de andere kant vind ik het niet goed om direct de capaciteiten van de leraar in twijfel te trekken en de school direct af te schilderen als een slechte school. De school moet wel kans krijgen om dit op te pakken.

Daarnaast hoort plagen, maar ook te maken krijgen met pesters er misschien een beetje bij? De kids in zijn klas zijn allemaal 9 en 10 jaar oud en moeten ook leren dat er leuke en niet leuke mensen zijn in het leven. Mijn gevoel gaat alle kanten op en ik merk dat J. en ik ook niet op één lijn zitten. Voor mij is op dit moment leidend of Sol elke ochtend zonder tegenstribbelen naar school gaat en of hij niet elke avond huilend in zijn bed ligt. Dat is gelukkig niet zo. We spreken hem elke dag over hoe zijn dag is geweest en of hij wil dat we verdere actie ondernemen. Ondertussen blijven we in gesprek met school en zien we dat er inmiddels een aantal acties zijn opgezet. Het fysieke geweld naar Sol lijkt daarmee voor nu gestopt te zijn. Maar daarmee is natuurlijk niet alles opgelost. Wat vinden jullie en hoe gaan jullie hiermee om?

X

NATASJA (klik hier voor haar Instagram)

68 gedachten over “Moeder Natasja: “Mijn zoon (10) kwam uit school, toen ontdekte ik een enorme blauwe plek in zijn lies””

 1. Wat goed dat je je verhaal deelt en de situatie vanuit verschillende invalshoeken bekijkt. Een kort lijntje met de school is ontzettend belangrijk, zelf ben ik leerkracht groep 5 en vind het heel fijn als ouders me op de hoogte stellen als er iets speelt. Zo kan er snel actie ondernomen worden.

  Spreek met school af hoe jullie communicatie hierover er verder uit gaat zien. Bedenk hierin voor jezelf wat jouw behoefte is en spreek dit uit. Nogmaals, korte lijntjes zijn ontzettend belangrijk. Bespreek ook wat de afspraken zijn als er weer geweld wordt gebruikt. Een school hoort een protocol te hebben mbt dit soort gedrag. Informeer hier ook naar, dan weet je welke stappen de school volgt. Wellicht ook goed als de intern begeleider (ib’er) of schoolleider op de hoogte en betrokken is (mocht dit nog niet het geval zijn).

  Hopelijk heb je hier iets aan!

  Beantwoorden
  • je geeft aan dat je bij toeval de blauwe plek ontdekte en dat hij pas vertelde wat er speelde nadat je het herhaaldelijk had gevraagd. en nu ga je ervanuit dat ditzelfde gevoelige kind wel gaat aangaven wanneer het hem teveel wordt? ik begrijp dat je zo polst hoe hij zich voelt maar het kan heel goed dat hij de situatie bagetaliseerd en niet weet wat zijn rechten zijn waar hij voor mag staan. Dit gaat veelste ver. Als mijn kind voor een 2 maal dusdanig fysiek wordt aangevallen houdt ik hem thuis totdat school zijn veiligheid kan garanderen. Want dat is jou verantwoordelijk als ouder zodra school hierin (bewust of onbewust) heeft gefaald. een aanval in deze hoedanigheid mag je zoals hier ook al werdt benoemd zelfs aangifte van doen. ga niet alleen uit van wat je kind jullie verteld, er kan soms zoveel meer aan de hand zijn, misschien is hij bang dat als hij te open is naar jullie het erger wordt of hij probeert omwille van zijn eigen welzijn het probleem te ontwijken, het kan ook zijn dat hij bedreigd maakt of zich zorgen maakt om jullie. een kinderbrein werkt anders als dat van ons en je zult hem moeten beschermen, tegen deze pesters maar ook tegen zichzelf.

   Beantwoorden
  • de ouders van de “vechtersbazen” zitten toch ook in de klassenapp dan?
   waar blijven die in deze?

   en we zijn 2 jaar verder nu…. hopelijk snel naar voortgezet onderwijs en de vechtersbazen naar andere V.O.

   Beantwoorden
 2. WoW, wat mega heftig zeg. Allereerst complimenten hoe je hiermee om gaat. Ik had niet zo rustig kunnen blijven.
  Spreek jij zelf ook met de ouders van de pestkoppen? Als dat mijn kinderen waren geweest, dan had ik het graag willen horen.
  Sterkte en hopelijk blijft het rustig voor Sol!

  Beantwoorden
  • Het is onze ervaring dat scholen dit zelf ook heel lastig vinden en vaak niet bekwaam zijn, hoe graag ze ook willen. Zeker als het – zoals zo vaak – gebeurt buiten het zich vd leerkracht. Onze zoon is nu 15, heeft schooltrauma vanwege pesten en zit depressief thuis. Wees dus alert en wacht niet af. Wat wij geleerd hebben, is dit: 1. De pesters hebben zelf vaak een onderliggend psychisch of sociaal probleem. 2. Zorg dat de zwijgende meerderheid vd klas betrokken raakt en stopt met zwijgen. 3. Werk samen met school aan het probleem en werk niet tegen school. 4. Probeer school zo ver te krijgen dat er niet alleen met de pesters en hun ouders wordt gesproken, maar dat de gepeste e.a. leerlingen ook weten dat dit gebeurt zodat ze zich niet machteloos voelen omdat ze denken: school doet toch niks. uiteindelijk, bij een goede aanpak, kan een klas hier sterker door worden! Suc6!

   Beantwoorden
 3. Wat erg ! En zoals ik het lees kunnen zij hun gang gaan , tenzij Sol niet meer naar school wil? Ik vind hier wat van. Mijn zoon werd op school ook gepest , en degene die dat deed kreeg van de juf die dag een Mars. Ik vergeet dat nooit. Hou goed in de gaten wat het met je zoon doet , ondanks dat hij niet ligt te huilen in zijn bed. Sterkte Sol.

  Beantwoorden
 4. Ben je niet een beetje (veel!) té genuanceerd? Elke dag: van de trap duwen, keel dicht knijpen, trappen terwijl je op de grond ligt… dat is heftig en heeft helemaal niks met plagen te maken. En het is zeker ook geen pesten wat er een beetje bij hoort. Het beschadigt je kind fysiek (En wat als je kind net verkeerd van de trap valt of een trap tegen zijn hoofd krijgt als hij op de grond ligt.) Maar ook beschadigt het je kind mentaal, waar hij zijn leven lang last van kan gaan hebben.

  Ik zou voor je kind gaan staan.
  Je kind kan zelf hier niet over besluiten. Angst en loyaliteit is verweven en overzien kan hij het nog niet voldoende. Jullie doen het wel heel goed door in gesprek te blijven en dat je kind telkens durft te vertellen wat er is gebeurd.

  Ik begrijp een beetje dat je zelf ook angst hebt om actie te ondernemen, maar je kind moet hiertegen beschermd worden. Dus mijn eerste advies is om hier steviger in te gaan staan.

  Heb je de ouders van de pestkoppen al gesproken? Hun reactie maakt heel veel uit voor het vervolg.

  Ik bedoel overigens niet dat je de leerkracht nu moet gaan afvallen of aanvallen over diens capaciteiten, wel is het belangrijk hem aan te spreken op de sfeer in de klas. Aangezien dit blijkbaar een groot probleem is in de klas, is het ook tijd de directrice erbij te betrekken om gezamenlijk tot een goed actieplan te komen. Zowel leerkracht als directrice zouden daar juist blij mee moeten zijn en ook heel graag willen zorgen dat iedereen zich veilig voelt op school en weten dat zij hier een grote rol in hebben. Als dit niet zo is en zij hebben niet deze houding, zou ik samen met andere ouders vertrekken van de school.

  Beantwoorden
  • ik zou samen met sol echt naar de politie toe stappen en aangifte voor mishandeling op school doen zodat de jongens ook weten dat sol een sterk jongen is en de pesters ook weten wat de gevolgen kunnen zijn van did soort gedrag maar ook de ouder daar goed van zullen schrikken als je geen aktie onderneem zal dit op den duur weer gebeuren en als de pesters een serieuse waarschuwing krijgen van de ambt dan schrikken ze toch wel even of worden ze even wakker geschud dat ze te ver zijn gegaan en dit soort handelingen echt niet kan
   en voor sol arme schat van een kind ook al zegt hij niet veel erover of huilt hij niet in bed maar de angst en verdriet wat in hem zit sal zeker niet zomakkelijk erg weg gaan en vooral hoe jij al aangeeft het is een gevoelig kind ik zou echt wel dit ook met de huisarts opnemen zodat sol echt met iemand kan praten die niet ouders zijn maar toch heel vertrouwd aanvoeld
   ik vindt dat jij als mama heel voorzichtig handeld dat is echt heel knap maar ik zeg je eerlijk als sol mijn zoontje was en na1 waarschuwing nog een keer gebeurdt ik zou die jongens echt allehoeken van de school gebouw hebben laten zien bij wijze van dus ik vindt echt knap van je dat jij je nog rustig kan houden

   Beantwoorden
  • Ik ben het met je eens. ik vind het veel te ver gaan. Dit kan gevolgen hebben voor de rest van zijn leven. ik zou ook veel eerder ingrijpen en minder afwachtend zijn.

   Beantwoorden
  • Goed gezegd ik zou hierop aanvullen om ook met Sol sessies te plannen bij een professionele hulpverlener om te praten. Meer om te verwerken en leren hoe hij met dit soort situaties om te gaan. Daarbij helpt t te weten hoe hij dit in z’n hoofd wegzet en dus hoed dit zich zijn leven later beïnvloed.

   Beantwoorden
  • Goed gezegd ik zou hierop aanvullen om ook met Sol sessies te plannen bij een professionele hulpverlener om te praten. Meer om te verwerken en leren hoe hij met dit soort situaties om kan gaan. Daarbij helpt t te weten hoe hij dit in z’n hoofd wegzet en dus hoe dit zich zijn leven later kan beïnvloeden.

   Beantwoorden
  • Ik sluit mij hierbij aan. Ik vind je reactie zelfs laks! Hij is 9! jij hoort hem veilig te houden als school faalt. Jij hoort voor hem op te komen en hem het gevoel te geven dat hij belangrijker is dan meningen en gevoelens van anderen in deze situatie. Dat komt zo niet over in dit stuk.

   Beantwoorden
  • pesten heeft een levenslang gevolg. ik spreek uit ervaring. ik werd op de basisschool en middelbare school gepest. 39 jaar later nog steeds last van. “zet je eroverheen” hoor ik dan..maar zo werkt dat niet.

   Beantwoorden
 5. Ik heb zelf geen kinderen. Maar iedere volwassene is ooit ook kind geweest.En degenen die in hun jeugd ook slachtoffer van pesten zijn geweest weten, dat je de herinneringen daarvan in je latere leven nog kunt meedragen. Pesten is geen spelletje. Pesten is ook niet stoer, naar stom en gemeen.
  Eigenlijk zouden niet alleen rekenen, schrijven etc. verplichte schoolvakken moeten zijn op de basisschool. `in het lespakket van de basisschool zouden ook moeten zitten ‘weerbaarheidstraining’ en ‘omgangskunde/sociale vaardigheden’. Want helaas krijgt niet ieder kind dat van huis uit in de opvoeding mee.

  Beantwoorden
 6. wacht niet ga naar school die doet niets
  maak melding bij onderwijs inspectie
  dan gebeurt er wel wat …school is niet blij met inspecties lak aan het gaat om je kind en veilig gaat voor alles.
  heb ik wel gedaan
  actie pesters van school ..en dat is wat jij wil veilig voor je kind

  Beantwoorden
 7. Beste lezers Erg “apart “om dit verhaal telezen ik assisteer tegenwoordig op een Franse school in Azië. Met een absoluut “no” pest gedrag hier tegen wordt streng opgetreden. Gevolg dat dit zeer zelden voorkomt. Ondenkbaar zijn blauwe plekken en verwondingen. “Geweldig “ om dit van alle kanten te bekijken ? Het criterium dat een kind zonder tegenstribbelen nog naar school gaat vind ik persoonlijk erg zorgwekkend.

  Beantwoorden
  • ik ben het helemaal met je eens ik was zelf al 100x naar die jongens gegaan
   dit is overigens een verhaal van enkele jaren geleden

   Beantwoorden
  • Je laatste zinnen, dat dus! Zo mee eens. Ik vind dat de ouders hiermee afgeven dat het kind niet belangrijk genoeg is. Zijn pijn en verdriet worden afgewogen tegen ….? Tegen wat? Laksheid ten top en een trauma erbij van zijn eigen ouders.

   Beantwoorden
 8. Fysiek geweld gaat altijd te ver. Voor mij ligt daar meteen de grens. Dat betekend niet dat ik voor een klap of schop alles overhoop trek. Maar structuur geweld, zoals dit is wel. Dan is het heel simpel voor mij. De kinderen die geweld plegen worden of geschorst met hulp en begeleiding. Of ik doe aangifte. Structuur geweld is namelijk niet normaal. en structuur geweld hoort er niet bij, ook niet op een bepaalde leeftijd.
  Wij hebben ook meerdere malen van een school gehoord dat ze er mee bezig zijn, maar dan horen andere kinderen niet met grote blauwe plekken thuis te komen. Op dar moment worden de kinderen die fysiek geweld gebruiken beschermd tegenkver andere kinderen die zich gedragen.

  Beantwoorden
 9. Ik wlzat in de brugklas torn een groep meiden het op mij gemunt had. Toen mijn moeder er lucht van kreeg, heeft ze direct de conrector gewaarschuwd en is er een gesprek gekomen met de twee meiden ik, mijn moeder en de conrector. Dat loste deze situatie op. een van de meiden ging daarna hard aan de slag om mijn vertrouwen terug te winnen ( wat ik me uiteraard super awkward bij voelde) maar wat ik wil zeggen is dat dat gesprek direct werd ingepland met de mensen die ermee te maken hadden en dat hielp. gelijk in de kiem smoren lijkt mij nuttig.

  Beantwoorden
 10. allereerst erg heftig voor je zoon en wat goed dat jullie hem in beeld houden en vanuit verschillende kanten de situatie bekijken. Ikzelf verander in een leeuwin als dit bij mijn kids zou gebeuren. structureel geweld met verwondingen is echt de grens over en zou gelijk en de school en de kinderen en de ouders aanspreken. gewoon alle betrokkenen. mijn dochter kwam vorige week tussen de middag thuis dat kinderen in een snapchat groep een foto hadden geplaatst van haar en daar gekke opmerkingen bij hadden gezet. was een onschuldige foto maar zij zat niet in die groepschat en het was haar vriendin die hem had geplaatst. om 12.15 vertelde ze het en om 13.15 zat ik met de juf en alle betrokke kinderen aan tafel. Ik zorg wel dat de school het belangrijk vindt en er gelijk mee aan de slag gaat. in de middag kregen alle ouders van de betrokke kinderen een bericht met de namen en wat er was gebeurd en ik heb mijn kind een lesje gegeven over wat vriendschap inhoudt. nu nog onschuldig maa4 liever preventief dan dat het te laat is en mijn kind de dupe wordt van een ander.

  veel sterkte en hoop dat het gauw is opgelost en jullie zoon weer veilig richting school kan.

  Beantwoorden
 11. Misschien heeft Sol baat bij lessen Krav Maga? een fijne efficiente verdedigings sport. je leert wat je moet doen als iemand je keel dicht knijpt, hoe je snel schade kan aanrichten zodat jij tijd hebt om weg te rennen en je reflex vermogen versterkt enorm. kan ook zijn zelfvertrouwen helpen.
  daarnaast zou ik zo te horen niet te veel wachten tot de school iets doet. instinctief zou ik de behoefte hebben om die vechtersbazen eens een flink lesje te leren..

  Beantwoorden
 12. mijn dochter heeft zo iets gelijks meegemaakt.
  dit was nog in groep 2.
  school zei we doen wat aan. Ja, de jongens mochten niet meer samen spelen. iedere kind mocht uitkiezen met wie te spelen. ik zei oh dan word de hele klas gepakt, terwijl het om 5 jongens gaat.
  mijn dochter had nachtmerries. slecht slapen. als ouders ga je kapot.
  toen sprak ik 1 van de jongens aan.
  het balletje ging rollen. moeder woest mij opbellen.
  ze had dag ervoor nog gesprek gehad en daar zeiden ze dat hij zo sociaal jongen was.
  de school moest nu wel stappen gaan ondernemen.
  kregen een bijeenkomst en daar kregen we te horen. kinderen die gepest worden is schuld van de ouders. zij maken hun kinderen niet sterk genoeg.
  ik ben niet op ingegaan, want ik was echt erdoorheen.
  maar dit zegt wat van de school.
  wat moet ik doen om kind sterk te maken.

  leg ik mijn kind uit.slaan ze jou dan terug slaan.
  deed ze dit. Ja wie moest op het matje komen?
  juist …. ik..
  ben duidelijk geweest en gezegd. jullie weten het. doen al jaren niks aan.
  Ja dan mag mijn dochter nu terug slaan.
  2x ben ik op matje geroepen. gewoon schandalig. de pesters werd niks aangedaan.

  Beantwoorden
 13. Vraag een gesprek aan met de directie en leerkracht. Stel je eisen dat er meteen met de pesters + ouders gesproken wordt. Bij ons hielp het vaak om de beide partijen iets samen te laten doen maar bij dit fysieke geweld zou ik bij herhaling melding bij politie maken. Goed de kop indrukken dus en niet pappen en nathouden!
  Succes👍

  Beantwoorden
 14. ik zou onderwijs inspectie inschakelen. Ben zelf slachtoffer geweest van pesten en treiteren op school. Je draagt het de rest van je leven mee. Toen mijn kinderen er ook het slachtoffer van dreigde te worden heb ik direct ingegrepen door inderdaad de onderwijs inspectie in te schakelen. Bij mijn oudste heeft het te lang geduurd ,die heeft er nog steeds moeite mee,en heeft alle foto’s van de basisschool verscheurd. Bij de jongste waren we op tijd en daar gaat het goed mee.

  Beantwoorden
  • ik zeg ook tegen mijn zoon dat hij terug moet slaan. vindt hij eng. ik zeg “je geeft ze maar een flinke dreun op de neus en je gaat meteen melden bij de juf wat er gebeurd is”

   Beantwoorden
 15. wat een heftige situatie zeg. school zou als juiste aanpak deze jongens een waarschuwing moeten geven, wanneer het nog 1x voorkomt dat ze iemand slaan of pestgedrag vertonen dan zou school deze jongens moeten schorsen en anders van school sturen. het kan natuurlijk niet zo zijn dat er een groepje jongens de hele klas terroriseert, waardoor leerlingen zich onveilig voelen. tot nu toe is het vaak goed afgelopen (met lichte verwondingen), maar een trap tegen het hoofd of als iemand verkeerd terecht komt kan echt levensgevaarlijk zijn. gelukkig is het geweld afgenomen, maar als dit weer toeneemt zou je ook altijd nog aangifte kunnen doen bij de politie.

  Beantwoorden
 16. Ik wist het na een week toen onze dochter gepest werd, ik spreek over 1995 ben zelf na school gegaan en haar bijna bij de Haren gehad mijn andreline was heel hoog 10 min later bij de hooft van de school, wij zijn er voor ik zei ik geef je 1 dag te tijd , niemand aan mijn kind , met onze dochter gepraat , en 3 dagen later gingen ze aan de kant ik en mijn man hebben haar sterk gemaakt , 3 pestmeiden waren on opgevoed ze sneden de zadel en banden gepot van haar fiets Daarna noooit meer 💪🏽 maar je hebt het ook goed gedaan maar Te Lang Gewacht Met Alles , heb nu 4 kleinkinderen maar niemand komt aan ze dat zweer ik ze , ga door het vuur voor ze zonder slaan praten is het beste hoe ze zich moeten verdedigen 👍🏻sterkte ermee

  Beantwoorden
 17. Sorry maar ik begrijp niet hoe je hier zo rustig om kunt blijven. Als mijn kind zo ernstig werd mishandeld twijfel ik geen minuut. Ik zou mijn zoon tijdelijk thuis houden totdat school de pesters aan pakt.

  Als school niks doet dan heb je nog de optie je kind over te brengen naar een andere school en anders bestaat ook nog thuisonderwijs.
  Zo’n kind houd hier trauma’s aan over. Daarnaast denk je echt dat je kind zich nog kan concentreren op de lesstof?

  Beantwoorden
 18. Actie nemen! dit bagetaliseer je niet, maar speel je hoger op. Stappen plan opstellen en daarbij geen oplossing schuwen. Laat maar goed knallen.

  Beantwoorden
 19. Mijn petje af voor jou geduld.
  Terwijl ik jou verhaal las raakte mijn geduld al op.
  Surinaamse moeders wachten niet zo lang.
  Het kan je kind ook fataal worden net zoals de jongen van 15 jaar die op het schoolplein in een wurggreep gehouden werd terwijl omstanders toekeken denkende dat het een spel was
  De 15jaar kreeg een beroerte en overleefde dit niet.

  Ouders, altijd meteen actie ondernemen.
  Er zijn teveel jongeren die door pestgedrag zelfmoord plegen.

  Beantwoorden
 20. Ik ben best verbaasd hoe ver de situatie “rationeel” op afstand blijft bekijken terwijl haar zoon elke dag doelwit is. Zelf zou ik allang op de ouders van de pestkoppen zijn afgestapt, alleen of met andere ouders. Dit zou ik absoluut niet pikken naar mijn kind toe.

  Beantwoorden
 21. als er na de eerste melding geen reactie of verbetering is, dan school aanklagen bij inspectie. niet nog een keer en nog een keer afwachten. foto,s maken, naar je arts gaan. de ervaring is dat zolang je alleen maar klaagt, school het wel best vind, wat dat betreft hebben ze een prima voorbeeld aan onze regering. oh, erg Sorry, we lossen het op. ja, als er iets heel ergs gebeurd. je krijgt kind is toch geen proefkonijn. 1 kans, niet meer en een gesprek met die knullen en hun ouders. en neem contact met de ouders van de andere slachtoffers.

  Beantwoorden
 22. Mijn kind bleek ook iedere dag klappen te krijgen van een jongen in haar klas. Ze schaamde zich zo erg dat ik het pas hoorde, toen ze, na weer een klap, uit de touwen was gevallen bij gym. Natuurlijk ben ik naar school gegaan en daar werd er gezegd dat ze het zouden oppakken. Ze zouden dan ook contact op nemen met de ouders van de jongen. Na een week bleek er niets veranderd. Ben toen zelf naar die jongen gegaan en ben zo dreigend geweest dat het geweld daarna is gestopt. Een stuk ongenuanceerde dus dan het stuk hierboven. Maar het slaan is wel gestopt.

  Beantwoorden
  • precies wat ik zou doen. laat die knullen aan hun eigen lijf voelen wat ze een ander aan doen. in eerste instantie met woorden maar als dat niet helpt politie inschakelen. mijn vriendin is de hele lagere school gepest door een meisje in haar klas. op de mavo had datzelfde meisje al heel snel in de gaten dat ze eerst voorbij mij moest om mijn vriendin te pesten. toen hield het acuut op. leer kinderen dus ook dat zelfvertrouwen uitstralen helpt en dat kan inderdaad door judo of een andere sport die meer zelfvertrouwen geeft. afwachten vind ik persoonlijk een teken van zwakte als het gaat om het geluk van je kind.

   Beantwoorden
 23. Is het een idee om de kids, die gepest/geslagen worden, op zelfverdedigingstraining te doen? Of nog beter de pesters verplicht ook? Dan leren de gepeste kinderen zelfbewustzijn en de pesters respect. Ik (72) ben een oma van 3 kleinkids en ben vroeger op de toen nog kleuterschool en lagere school zelf 8 jr pispaal geweest. Pas na mn 50e ging het wat beter, dus ik ken de impact.
  Anke G.

  Beantwoorden
 24. nee. gewoon nee. na die keer in zn lies zijn jullie het in de gaten gaan houden. daarna ging het van kwaad tot erger. bij kwaad had ik al veel harder opgetreden. gesprek op school met leerkracht en directie. ik ben leerkracht en dit is volstrekt onacceptabel. welzijn en veiligheid staat voorop. dit is onveilig.

  Beantwoorden
 25. Ik heb dit meegemaakt met mijn dochter. Heb zelf op boze toon de pesters (groep 4) aangesproken midden in de klas. vond de leerkracht niet leuk maar daarna was het klaar. Jaren later gebeurde het op een andere school weer. jongens van 12 jaar uit een andere brugklas. Ik heb de jongens opgebeld en aangegeven dat de volgende keer dat mij dochter last van ze had ze een groot probleem hadden met mij. toen was het van sorry meneer, het spijt me. ik werd later door de moeder van 1 van hun teruggebeld en heb het verhaal gedaan. Die jongen kreeg van zijn moeder echt op zijn kop. Daarna is het nooit meer voorgevallen. Je moet dit direct de kop indrukken. het gaat van kwaad tot erger.
  Pesters dreigen andere kinderen. Daar moet je hun zelf ook mee aanpakken.

  Beantwoorden
 26. ik zou samen met sol echt naar de politie toe stappen en aangifte voor mishandeling op school doen zodat de jongens ook weten dat sol een sterk jongen is en de pesters ook weten wat de gevolgen kunnen zijn van did soort gedrag maar ook de ouder daar goed van zullen schrikken als je geen aktie onderneem zal dit op den duur weer gebeuren en als de pesters een serieuse waarschuwing krijgen van de ambt dan schrikken ze toch wel even of worden ze even wakker geschud dat ze te ver zijn gegaan en dit soort handelingen echt niet kan
  en voor sol arme schat van een kind ook al zegt hij niet veel erover of huilt hij niet in bed maar de angst en verdriet wat in hem zit sal zeker niet zomakkelijk erg weg gaan en vooral hoe jij al aangeeft het is een gevoelig kind ik zou echt wel dit ook met de huisarts opnemen zodat sol echt met iemand kan praten die niet ouders zijn maar toch heel vertrouwd aanvoeld
  ik vindt dat jij als mama heel voorzichtig handeld dat is echt heel knap maar ik zeg je eerlijk als sol mijn zoontje was en na1 waarschuwing nog een keer gebeurdt ik zou die jongens echt allehoeken van de school gebouw hebben laten zien bij wijze van dus ik vindt echt knap van je dat jij je nog rustig kan houden

  Beantwoorden
 27. ik vind dat er hier in Nederland veel teveel weggekeken wordt en soft beleid op scholen.
  deze pestkoppen die iedere dag geweld gebruiken ,moeten gewoon keihard worden gestraft .De ouders van deze gewelddadige jongeren inlichten dat zij wanneer het nogmaals gebeurd,direct van de school worden verwijderd.

  Beantwoorden
 28. Ik vind zero tolerance. of de leraar/ school lost het op, of de ouder gaat verhaal halen. Als je dit toestaat als akkefietje, moet je ook niet zeiken als je kind over een paar jaar ZELFMOORD pleegt. Ik zie dagelijks om me heen mensen die hun leven lang een trauma te verwerken hebben omdat het vroeger allemaal maar kon en erbij hoorde. Bullshit, we leven in een veilig land en betalen daar ook royaal voor. Dus of school lost het op, of ik doe aangifte van aanranding. Ik laat mijn kind door niemand stelselmatig in elkaar schoppen. Omgekeerd wordt hier dus ook niet getolereerd!!! Doe eens lief en blijf gewoon heel logisch met je tengels van iemand af

  Beantwoorden
 29. Sorry hoor, maar plagen en pesten horen er niet bij. Het maakt niet uit op welke leeftijd, plagen en pesten is nooit goed.
  Ik ben zelf ook erg veel gepest vroeger, ik ben nu bijna 25 en ik heb nog steeds gevolgen van het gepest worden.

  Kom voor je kind op en zorg dat het stopt. De acties die jij nu onderneemt zorgen ervoor dat jouw kind nog steeds elke dag fysiek mishandeld wordt.

  Beantwoorden
 30. Ik begrijp niet dat er zo veel kansen gegeven worden aan de school. Als ik 1 blauwe plek zou zien bij mijn kind, sta ik op school en is er eerst een gesprek met ouders van daders en school en een plan voor mijn kind nog een stap die school in zat. Regelen ze dat niet dan doe ik aangifte. Zijn ze nog maar 9 en 10. Ik zou mijn kind voor willen leven dat dit onacceptabel is en dat niemand die grenzen over mag jij je

  Beantwoorden
 31. Ik zou een gesprek op school aanvragen waar ook de ouders van de betreffende pesters bij zijn zodat je ook weet hoe hun erin staan. School kan wel optreden maar als de ouders niet ook optreden tegen hun kinderen dan verplaatst het zich straks buiten school en staan ze je kind straks op te wachten. En je kind moet er ook het vertrouwen in hebben dat jullie alles doen voor zijn veiligheid.

  Beantwoorden
 32. Ik heb ook een zoon van bijna 10. Ik herken jouw verhaal uit duizenden. Alleen is het bij mij zoon vanaf groep 2 al aan de gang. En helaas doet school echter NIKS en de juffen geven als eerst mijn zoon de schuld. Heel lang deed hij niks terug. Totdat hij door 3 kinderen werd gepakt, en op de grond werd geworpen, en toen begonnen ze hem te schoppen over heel zijn lijf incl zijn hoofd. Ik was intens woest, en ben meteen naar school gestormd. Helaas wederom niks aan gedaan ! Ook de ouders in kwestie 0,0 ! Ik sta met mijn rug tegen de muur en probeer mijn zoon harder te maken. Slacht die jongens af, jij bent veel sterker en groter ( 9 jaar en is 162m en schoenmaat 43 ! ) Maar helaas in dit soort situaties doet mijn zoon niks terug. Hij is zo gevoelig en kwetsbaar, dat hij okk letterlijk zegt, ik haat het om andere pijn te doen. Dat wil en dat durf ik niet ! Zijn zusje van 8, is het tegenovergestelde, en als zij er lucht van krijgt, dan komt zij voor haar broer op. Mijn zoon is ook zo’n goedzak.. 5 weken geleden pesten groep 8 hem, 12/13 jaar. Ze hadden zijn tas gepakt, waar ook medicijnen inzitten, het medicijnendoosje was finaal kapot en mogelijk miste er wat medicijnen ( ADHD medicatie) nou ik in paniek, want stel er zijn kinderen die dat vinden. Dan of mijn kind krijgt een stempel, of er gebeurt wat met die kinderen. Nou ik heb aangegeven aan school, dat ik de politie voor dit wilde inschakelen ivm de medicijnen. Nou de directrice, is de oude kleuter juff van mijn zoon. Dat akelig mens denkt alleen aan haar status en dat die school hoog blijft staan. Ik kreeg de wind van voren, nadat ik hun had ingelicht over de politie. Helaas kwam er een telefoon gesprek waar de honden geen brood van lusten, en aangegeven, dat mijn zoon al zo lang gepest wordt en er wordt niks gedaan. Wij hebben met onze zoon juist assertiviteittrainingen gedaan, weerbaarheidscursus, psycholoog en psychiater. Psycholoog heeft haar zo hard ingezet voor mijn zoon op school, dat ging 3 kwart jaar even goed. Veel besproken, plannen gemaakt met toen de juffrouw, over wat mijn kind nodig had en zichzelf fijn bij zou voelen. Nou, na dat incident met de medicijnen, heb ik dus politie gebeld vanwege de medicijnen. School vond dat niet nodig en daarmee escaleerde alles. Want de directrice laat je nooit uitpraten, praat op een harde en indringende toon, waar wellicht de meeste bang van zullen worden. Maar ik gelukkig niet. En het ging hard tegen hard. Zij gaf aan, dit tot de bodem uit te zoeken. Ik had inmiddels een oproep op FB geplaatst over het pesten wederom maar ook voor de medicijnen, als er een kind mogelijk met dat en dat thuis komt, dan ASAP mij benaderden. Helaas werd er door de directrice hard verteld dat ik laster pleegde. Wat echter niet zo was. Maar zodra jij anders bent dan zij. Dan wilt ze je maar al te graag klein krijgen. Maar dat interesseerde mij 0,0 ! School zou uitzoeken wie die groep 8 kids waren en informeren over de medicijnen. 5 weken verder, ik wist na 1 dag al wie het waren, en school moet NOG steeds bellen. De directrice doet ook alsof ik lucht ben, maar prima ! Nu kregen wij 2 weken na het incident, de vraag van school, of we rondom tafel konden gaan, en bespreken wat onze zoon.. Nodig zou hebben om toch nog dit jaar leuk af te sluiten. Nou het stoom kwam nog net niet uit mijn oren. Wij hebben 1,5 jaar lang met de psycholoog aangekaart wat onze zoon nodig heeft en hoe hij het allemaal ervaart. Dus die vraagstelling, kwam zo verkeerd binnen ! Ik heb de psycholoog wederom gecontacteerd en dit uitgelegd, nou zelfs zij, gaf als antwoord ; wat hebben wij in die 1,5 jaar staan doen op school ? Ik kan hier zo boos om worden.
  Op advies van, heb ik schoolinspectie gemaild, en ministerie van onderwijs.. Helaas na 5 weken, ook geen antwoord of iets. Net zoals school. ( je zou denken; hup andere school ) ja liefst wel, liever gister nog als vandaag. Maar ook moet er plek zijn op een nieuwe school, maar ook moet de huidige school meewerken, en dat is dus nog een dingetje. Ook het feit, dat onze zoon ADHD heeft en hoogbegaafd is, en ook HSP is. Dus een giftige combinatie. En helaas zijn er weinig scholen, die hem kunnen aannemen; reguliere school, tja makkelijk en kinderen snappen zijn gedachtes niet, zijn woordenschat niet.. kortom, ze levelen niet ! En dmv ADHD, vaak overprikkeld, impulsief, energie voor 20 soms en anders denken dan wat het reguliere onderwijs verwacht / eist. Kortom, deze mama, staat echt met haar rug vast tegen de muur. Ik ben in alle staten en soms denk ik, wat ze bij mijn zoon doen, ga ik naar die ouders doen. Kijken of zij het zo leuk vinden ? Al weet ik zeker van niet ! ..

  Pesten MOET stoppen 😢 pesten is zo verschrikkelijk. Onomkeerbare psychische schade laat dat achter. Mijn zoon heeft zelfs in zijn klas laten zien, wat pesten met je doet. Leeg wit A4 papier. Dat is een onbeschadigd iemand. Je pest het kind een keer, en het papier krijgt kreukels. Na alle kreukels van alle pesterijen… vroeg mijn zoon, maak dat papiertje weer eens zo glad als wat het voor de pesterijen was.. ‘ nee dat gaat niet he ‘ dus dat zijn de psychisch littekens !

  Ik wens jouw zoon, zoveel kracht toe. En ik hoop echt van harte, dat het voor jouw zoon stop, mijn zoon. Sowieso voor ieder kind hoop ik dat.

  🍀

  Beantwoorden
 33. ik ben naar de ouders gegaan en heb ze er mee geconfronteerd en tevens gedreigd om aangifte te doen als het niet op houdt.
  het heeft geholpen, het schoppen en pesten was voorbij. ik vind dat de verantwoordelijkheid bij de ouders ligt. op school zien ze dat toch niet

  Beantwoorden
 34. mijn zoon heeft dit ook meegemaakt. eigenlijk hetzelfde verhaal: hij had pijn, ik zag grote blauwe plek en na flink doorvragen vertelde hij dat hij het mikpunt was van een groepje klootzakken. Daar ben ik vol in gegaan: leraren op de hoogte gebracht dat ze de hele dag opletten, klacht ingediend ( school moet een veilige plek zijn) en als dat niet zou werken, zou ik mijn zoon thuis houden. Ik zou nooit toestaan dat hij wordt mishandeld op school! Het mishandelen werd minder, en er werd op gelet, maar mijn zoon hield er wel een trauma van over; zelfvertrouwen en zelfbeeld naar de knoppen. Dit soort klootzakken moeten duidelijke grenzen krijgen, want het zijn psychopaatjes in de dop.

  Beantwoorden
 35. vol walging lees ik dit! je kind zo slaan en pijn doen en met pijn thuis komt. Mensen na de eerste blauwe plek was het voor mij al genoeg. hoe lang ga je dit tolereren? Tot erger? No go mensen. Belachelijk, eerst afwachten en op acties school wachten. Stoppen nu direct! mijn zoon is ook zo gepest, daar heeft hij zo lang last van gehad en de pesters, wat weten zij er nog van? uiteindelijk is onze zoon onlangs overleden op 41 jarige leeftijd. De klappen op school had ik hem graag bespaard.

  Beantwoorden
 36. Mijn nu volwassen dochter wrtd ook gepest op de (kakkers) lagere school. Aan haar gevraagd wie dat waren en ik heb stuk voor stuk de ouders ermee geconfronteerd. Het was snel afgelopen. Een kind hoort zelfs niet 1 keer met blauwe plekken thuis te komen door toedoen van klasgenootjes. Niets afwachten en aan de zijlijn staan om de school het te laten oplossen!

  Beantwoorden
 37. Mijn oudste dochter werd gepest, geslagen en geschopt. Neergelegd bij de school en bij moeder. Toen er geen verandering kwam ben ik naar school gegaan en heb de pester gegrepen en gezegd dat als hij zelfs nog maar scheel naar mijn dochter zou kijken hij alle hoeken van alle lokalen zou zien. Smiddags boze telefoontjes van leraar en hoofdmeester. Niets van aangetrokken, mijn kind en daar blijf je vanaf. Hij heeft haar nooit meer gepest.

  Beantwoorden
 38. wat erg, wat vreselijk als dit je kind overkomt waarvan je zo houdt. Hoe kan het toch dat kinderen zo worden of zelfs al heel jong met messen rondlopen. Is het omdat beide ouders werken en de kinderen niet thuis opgevangen door 1 van de ouders? Of omdat ze veel te weinig echt buiten spelen? ze mogen haast niet meer uit de boom vallen tenslotte.
  Niets aan energie kunnen ze uiten. Wat erg, wat een moeilijke tijd voor ouders en onze lieve kinderen.

  Beantwoorden
 39. de ouders van dat rot joch aanspreken, en misschien je zoon op een vechtsport doen waardoor zijn zelfvertrouwen groter word. En leren dat als dat rotjoch hem nog 1 x aanraakt hij in zijn recht staat zijn lichaam te beschermen en desnoods met geweld. we leven teveel in een vertroetel samenleving waardoor kinderen als jou zoon de dupe worden en de pestkoppen vrij hun gang kunnen gaan.

  Beantwoorden
 40. Ik heb als ouder en docent pesten vaak meegemaakt en ook gezien bij mijn, nu dertig jarige, zoon wat de langtijdeffecten zijn. Ik herinner me een situatie waar de interventie goed liep: er was een groep jongens, die een enkele jongen steeds ernstiger pestte, tot in de omkleedkamer. Als er met een jongen gepraat werd, toonde hij inzicht en beloofde beterschap. Zodra de kudde bij elkaar was, vergaten ze alles en werd er weer gepest. Ze konden gewoon niet stoppen. Toen is er een ouderavond georganiseerd waar echt alle ouders moesten komen. Dit heeft uiteindelijk indruk gemaakt en de pesters waren in staat om te stoppen.

  Beantwoorden
 41. vreselijk als je dat leest mijn kinderen nu volwassen ?maar kleinkinderen denk je dat ze dat toch uit angst niet thuis vertellen ze denken dan een mietje te zijn ! en nog meer op hun donder krijgen diep triest! zelfs worden leerkrachten geslagen ! steeds gekker!! maar dat pesten kan jaren duren ,en jongeren maken er ook een einde aan hoor je te te veel !is uit schaamte dat hun dat overkomen ! dus aangifte is gewoon beter om te doen , het is je kind dus niet afwachten met aangifte! doen! ik wens jullie heel veel sterkte en wijs heid , en ik laat mijn kleinzoon dit wel lezen ! want wij twijfelen ook wel eens ! maar hij ontkend het altijd? 👍

  Beantwoorden
 42. de cecenten zijn verantwoordelijk voor de kinderen. als het nalatigheid door de docent is, de docent juridisch aanpakken. is het nalatigheid van iedereen in de school dan de school geheel juridisch aanpakken. dit hoort niet te gebeuren en zij hebben de verantwoordelijkheid over de kinden, vooral als er meermaals voldaan wordt aan het wetsartikel voor zware mishandeling.

  Beantwoorden
 43. heb zoiets ook een keer met mijn zoon mee gemaakt. Heb toen de school 1 dag de tijd gegeven om dit probleem op te lossen zo niet zou ik het zelf ff komen doen met iemand anders en vermomd . Dag erna probleem verholpen heb de klasgenoten nog wel ff opgezocht en ze alleen maar ff strak en boos aangekeken nooit geen last meer gehad.

  Beantwoorden
 44. Ook hier een reactie van een moeder. Ik heb mijn zoon wekenlang huisgehouden nadat gesprekken op school niets oplosten. Het was op de middelbare school. Er werd mij verteld dat wat buiten het hek gebeurde niet meer onder hun verantwoordelijkheid viel. Oké dan sta ik buiten het hek en los het zelf op. Dat was niet de bedoeling uiteraard. Mijn zoon thuis gehouden en leerplicht ingeschakeld. Mijn zoon had nl niet alleen de plicht om naar school te gaan maar ook het recht. Toen kwam er eindelijk een beetje actie. Hij heeft geen leuke middelbare school gehad en is bij zijn stage blijven hangen om te werken. Je handen jeuken bij dit soort kinderen die de hele klas/school terroriseren.

  Beantwoorden
 45. Op de basisschool heb ik iets soortgelijks meegemaakt. Uiteindelijk is besloten om voor het laatste jaar (groep 8) naar een andere basisschool te gaan. Daar heb ik helemaal geen problemen meer gehad. Het was een grote stap, helemaal om dat voor nog maar één jaar te doen, maar heb daar geen seconde spijt van gehad. Achteraf gezien had die stap beter veel eerder gezet kunnen worden. Als ik je zo hoor heb ik er eerlijk gezegd weinig fidusie in dat het ooit helemaal goed komt. Het feit dat het überhaupt al zo ver heeft kunnen komen zegt eigenlijk al genoeg. Dan gaat er al ergens wat goed fout op school en ook bij de opvoeding van de boosdoeners. Elke situatie is anders, maar mijn tip zou zijn kijk het niet te lang aan. Je zoon is maar één keer kind en verdient een fijne tijd op de basisschool, zonder zullen buitensporig geweld.

  Beantwoorden
 46. Op de basisschool heb ik iets soortgelijks meegemaakt. Uiteindelijk is besloten om voor het laatste jaar (groep 8) naar een andere basisschool te gaan. Daar heb ik helemaal geen problemen meer gehad. Het was een grote stap, helemaal om dat voor nog maar één jaar te doen, maar heb daar geen seconde spijt van gehad. Achteraf gezien had die stap beter veel eerder gezet kunnen worden. Als ik je zo hoor heb ik er eerlijk gezegd weinig fidusie in dat het ooit helemaal goed komt. Het feit dat het überhaupt al zo ver heeft kunnen komen zegt eigenlijk al genoeg. Dan gaat er al ergens wat goed fout op school en ook bij de opvoeding van de boosdoeners. Elke situatie is anders, maar mijn tip zou zijn kijk het niet te lang aan. Je zoon is maar één keer kind en verdient een fijne tijd op de basisschool, zonder zulk buitensporig geweld.

  Beantwoorden
 47. Wow ik ben zo geschrokken van hoe mild dit benaderd wordt! Ik zou er als kind- en jeugdpsycholoog zelfs Veilig Thuis voor bellen, serieus. Het is dat je zelf om meningen en advies vraagt, dus dan geef ik ook mijn ongezouten mening. Ik denk dat de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen de volgende is: wat maakt dat ik niet voor mijn zoon op kom? Probeer dat antwoord oprecht te achterhalen en onderneem actie. Zoek hulp voor zowel je zoon als jezelf. Dit gaat je zoon namelijk erg beschadigen, niet alleen door de mishandelaars en pesters, maar waarschijnlijk nog meer hoe ouders en andere volwassenen hiermee omgaan (wordt het kind gezien, gehoord en beschermd).

  Beantwoorden
 48. zoveel woorden nodig om te bespreken 0hoe om te gaan.met geweld. het zou heel simpel moeten zijn: als de grens van pesten wordt overschreden noem je dat geweld. geweld is een no go. stel je kind daar niet aan bloot en.laat de daders onmiddellijk hulp krijgen. zoomt het met hun gewetensontwikkelijk misschien nog net op tijd goed.

  Beantwoorden

Plaats een reactie