Mijn dochter van 3 jaar heeft een beugel

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids & Kurken op Instagram te volgen

Mijn dochter Fieke is afgelopen 28 februari drie jaar geworden. Vanaf deze leeftijd gaan ze dus ook voor het echt naar de tandarts. Met twee jaar heeft ze wel een controle gehad, maar dat was meer voor het aantal tandjes tellen en vertellen over gezond poetsgedrag.

Fieke had haar allereerste tandartscontrole

Donderdag 2 maart was het zover. Ik bereidde haar voor op dit bezoekje door samen filmpjes (van Jokie) te kijken. Ze wist wat ze allemaal gingen doen. Fieke vond het dus gelukkig niet spannend. Ik had haar beloofd dat als ze klaar was, ze van de grote tandarts stoel mocht glijden, alsof het een echte glijbaan was. Daar lag ze dan, mijn stoere kleine meisje. Zo goed als ze luisterde naar de tandarts, zo slecht kon ik de tandartstermen begrijpen. De tandarts was in gesprek met de assistent waar ik niet veel van mee kreeg. Gelukkig duurde het niet lang en vertelde de arts wat ze bij Fieke zag.

Fieke heeft een kruisbeet

“Ik zal foto’s maken van haar gebit, zodat ik dit beter aan je kan uitleggen”, waren de woorden van de tandarts. Na het zien van de foto begreep ik wat ze bedoelde. Fieke heeft een gebitsafwijking waarbij haar tanden en kiezen niet goed op elkaar sluiten. Bij een kruisbeet rusten de bovenkiezen van Fieke aan één van beide kanten van haar mond binnen de onderkiezen. De tandarts vertelde dat Fieke hiervoor een beugel zou krijgen. Zelf schok ik hier best van, want ik had er nog nooit van gehoord: een beugel voor zulke jonge kindjes. 

Gelukkig was er ‘s middags gelijk plek om een scan te maken van haar tanden

Jonge kinderen hoeven niet te happen. Papa was deze keer mee. Ik hoorde dat Fieke het erg goed had gedaan. Ze mocht zelf de kleur van de beugel kiezen. Zoals ze zelf zegt: “Roze met flittertjes (glitters)!”

Dan komt er natuurlijk ook een financieel plaatje bij de beugel kijken

Wie heeft zulke jonge kinderen nu verzekerd voor een beugel? Wij niet! Helaas wordt dit niet vergoed in het basis pakket door de verzekeraar, omdat het om functionele kaakorthopedie gaat. Gelukkig viel het bedrag mee.

Op 6 april was de dag dat Fieke haar beugel kreeg. De tandarts liet hem aan Fieke zien en ze vond hem gelijk mooi! Na een kleine uitleg voor ons over hoe de beugel werkt, mochten we snel weer naar huis. Fieke draagt nu elke nacht haar flitterbeugel zonder problemen!

YALISA

Plaats een reactie