Had ik maar nooit mijn dochter (6) alleen thuis gelaten

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids & Kurken op Instagram te volgen

“Meiden zijn veel zelfstandiger dan jongens”, hoorde ik regelmatig

Ik had geen idee. Ik had namelijk geen vergelijkingsmateriaal, mijn dochter was enigskind. Ik geloofde dus wat de rest om mij heen zei. Ik moest aan de ander kant van de stad wat boodschappen doen en Daantje wilde ècht niet mee. Zelfs niet toen ik zei: “Je mag snoep uitkiezen in de winkel”. Ze wilde thuis blijven en spelen met haar barbies. En als ik terug was zouden we samen wat lekkers eten. Ik twijfelde, maar stemde (met tegenzin) toe. Met een schuldgevoel stapte ik op de fiets…

In de supermarkt deed ik gehaast mijn boodschappen

Brood, sap, koek, broccoli, aardappels, knijpfruit, appels en melk. Ik vergat mandarijntjes. En rekende snel af bij de kassa. Mijn gevoel zei me dat ik naar huis moest gaan, maar mijn hoofd zei dat ik nog naar de drogisterij moest. Ik was nu in de buurt. Dus ik stapte de tweede winkel in, pakte kindershampoo, tandpasta, flosdraad en poetsdoekjes. Er stond een rij. Van de stress wiebelde ik van been naar been. Weer rekende ik gehaast af, zonder klantenkaart. “Wat kunnen mij die punten schelen”, dacht ik. Ik werd misselijk van de spanning. Voor mezelf en mijn eigen gezondheid had ik Daantje duidelijk nooit alleen thuis moeten laten.

Met een rode kop rukte ik het fietsslot open

Mijn gedachten gingen alle kanten op. Van een inbreker in huis, naar buitenspelen, zonder dat ik wist waar ze was. Ik maakte mezelf helemaal gek. Ik besloot tijdens het fietsen te gaan tellen. Ik concentreerde me op getallen totdat ik onze straat herkende. Ik parkeerde de fiets recht voor de deur en pakte de twee boodschappentassen van het stuur. Ik stak mijn sleutel in het slot en hoorde gelijk dat Daantje huilde. “Ow mijn god, wat is er gebeurd?”, schoot er door mijn hoofd, “Heeft ze een ongeluk gehad? Heeft ze pijn?”. Ik rende door de gang de woonkamer binnen.

Daar zat Daantje op de grond

Haar zes Barbies waren compleet ingesmeerd met Nivea. Op het kleed lagen veel lange lokken haar. De haren van haar barbies waren allemaal afgeknipt. Vervolgens had Daantje ook een bankkussen ingesmeerd met de crème. “Ik probeerde de oude vlekken uit het kussen te halen”, legde Daantje uit. Snel draaide ik mijn hoofd om de rest van de kamer rond te kijken. “Ik wilde de barbies verzorgen en mooier maken”. Ik merkte nu pas dat werkelijk elk laadje was opengemaakt en alle inhoud op de grond lag. Op veel laadjes, maar vooral de greepjes zag ik Nivea. Ik zag ook mijn camera op de grond waarvan duidelijk de lens stuk is gegaan. Mijn blik ruste op de muur, waar ik grote witte vlekken crème zag. “Wat een megazooi”, fluisterde ik. “Ik kon de Nivea niet vinden”, snikte Daantje. Ik gaf haar een dikke knuffel. Bij mij rolden er dikke tranen over mijn wangen. Ik voelde me zo schuldig en zo’n slechte moeder.

Ik laat mijn kind nooit meer alleen

Ook al moet ik maar 5 minuutjes weg. Je weet nooit wat er in die minuten gebeurt. Dit had ook heel anders kunnen aflopen. Bijvoorbeeld als Daantje alleen naar buiten was gelopen, met de deur open, of juist dicht. Of als ze net in de tijd dat ik weg was, van de trap was gevallen. Gebeurt in een split second. Ik heb mijn lesje wel geleerd. De woonkamer heb ik samen met Daantje opgeruimd.

HANNAH

14 gedachten over “Had ik maar nooit mijn dochter (6) alleen thuis gelaten”

 1. wat heb je lief gereageerd naar Daabtje en wat een spannende, nare ervaring voor jullie allebei! We maken allemaal (indchattings()fouten en ik vind je helemaal geen slechte moeder!

  Beantwoorden
 2. Dit had je misschien ook kunnen gebeuren als je wel thuis was geweest.
  Mijn zoon 2.5 toen, naar bed. Hij boven wij beneden, geen babyfoon. Toen ik ging kijken zat alles onder de vaseline. Met een minifotolijstje de pot leeg geschept. Zijn haren tig keer moeten wassen.

  Beantwoorden
 3. ik begrijp je twee strijd en de gedachten dat het wel even kon
  gelukkig was Daantje oke en niets ergs gebeurd .is mij ook al eens overkomen met de oudste die zat netjes achter de iPad en had de snoep lade leeg geroofd
  ook dat was erg beangstigend de gedachten wat door je hoofd spookt je bent geen slechte mama
  alleen nog wat te vroeg met zelfstandig thuis laten

  Beantwoorden
 4. wie laat er nu een kind van 6 alleen thuis? ze wilde niet mee….. Een kind van 6 heeft niks te willen. kinderen zijn niet de baas hoor. Je kan best rekening met ze houden, maar er zijn grenzen

  Beantwoorden
  • Klopt, kinderen zijn niet de baas! Ik werk in een kinderopvang/peutergroep en jeetje, kinderen accepteren geen autoriteit meer. Het is verschrikkelijk. Een kindje van 1,5 kan niet bepalen wanneer ze naar bed wilt of wilt eten. Ze heeft routine nodig

   Beantwoorden
  • kinderen van 6 gebruiken scharen en messen, dus nee; die liggen niet op een plek waar ze niet bij kunnen. Ze zijn geen 3. Voor alleen thuis laten is 6 wel een beetje te jong.

   Beantwoorden
  • Kinderschaar uit haar eigen knutselkoffer oid misschien?

   Loop een dagje mee op de SEH en je komt erachter hoeveel ouders hoeveel wel niet even vergeten.

   Jammer dat je zo veroordelend reageert. We blijven allemaal mensen en ja, mensen maken wel eens fouten. Ik denk niet dat ze Daantje ooit nog alleen heeft gelaten.

   Beantwoorden
 5. Jeetje… ik vind het echt ongelofelijk onverstandig dat je je kind alleen thuis hebt gelaten. Zomaar zonder enig gesprek, zonder ooit je kind uit te leggen wat wel kan en wat niet. Zonder ooit 5 minuutjes te proberen besluit jij om 45 minuten naar het winkelcentrum te gaan. Je kind van 6 is direct na jouw vertrek aan de slag gegaan. Heel erg vreemd gedrag. Ik sta werkelijk versteld dat een schoolgaand kind dat bijna klaar is voor groep drie zo’n bende in je huis heeft achtergelaten. Geen tijd voor een gesprek met Daantje, maar voor een gesprek met jou. Wakey wakey girl!

  Beantwoorden
 6. Wat zitten er een nare reacties tussen. Fijn hoe vrouwen en moeders elkaar toch kunnen steunen..😑 de moeders die commentaar leveren doen zelf vast alles perfect🙄🤣
  Ik leer m’n kinderen zo veel mogelijk, als je niks aardigs kunt zeggen, hou dan je mond. Ook een tip voor deze vrouwen!

  Beantwoorden
  • Niemand is perfect! Maar dit is wel een oerstomme, zeer onverantwoorde en onveilige situatie. Het kind is 6 jaar!!!! Gewoon mee naar de winkel. punt.

   Beantwoorden

Plaats een reactie