Ik ben anders dan andere moeders: ik zet altijd de babyfoon uit als mijn baby slaapt

| ,

Sinds ik dit deel op Instagram, krijg ik de moedermaffia over me heen, maar het is echt een gouden tip. “Zet die babyfoon uit, en neem een mama-moment”. Je doet niet alleen jezelf er een plezier mee, maar ook je baby. Een uitgeruste en gelukkige moeder, kan beter voor haar baby zorgen.

Vroeger dacht ik anders dan nu

In het verleden bracht ik mijn baby naar bed. Ze sliep dan rustig. Ik zette standaard de babyfoon aan. Bij ieder geluidje maakte ik me zorgen. Ik ging dan ook regelmatig naar boven bij haar kijken. Nooit was er iets aan de hand. Het leek bijna dwangmatig bij mij. Ik maakte mezelf helemaal gek. Mijn dagelijkse taken, maar ook mijn halfuurtje voor mezelf, werd verstoord door die babyfoon en mijn gedachten. Het kwam er vaak op neer dat mijn kind heerlijk uitgerust was, en ik nauwelijks iets had gedaan en geen rust had.

Vooral als Lina hard zuchtte, dacht ik: “Wat maakt ze een raar geluid, ademt ze nog wel?!”

Dan rende ik naar boven. En zag ik dat ze vredig lag te slapen. Haar borstkastje ging op en neer en ik voelde met mijn hand adem uit haar mondje komen. Ik ging ook naar boven als ik een tijd niets hoorde. Die twee uur stond in het teken van controleren, controleren en controleren. Hier had niemand iets aan. Zeker ik niet.

“Wat is het ergste dat er kan gebeuren als de babyfoon uit staat?”, vroeg ik me af

In het ergste geval zou Lina wakker zijn. Maar ook dan wil ik dat ze even rust en geen prikkels heeft. Ze kan prima in haar bedje blijven. Mocht ze echt overstuur raken, dan hoor ik haar huilen, buiten de babyfoon om. Ik hoor nu alleen ieder klein geluidje niet meer. En dat is een verademing. Het werd een ritueel die ik dagelijks deed.

Ik heb vertrouwen in de slaapvaardigheden van mijn baby

Tot nu toe slaapt Lina erg goed tijdens haar middagdutje. Ze is op van alle indrukken in de ochtend. Ik zing voor het slapengaan een liedje, leg haar in haar ledikantje, knip haar nachtlampje aan en loop naar beneden. Meestal slaapt ze zo’n twee uur lang. Dat geeft mij tijd en ruimte om op te ruimen, de vaat te doen en een half uurtje tv te kijken of een boek te lezen. Dit oplaadmoment heb ik echt nodig. Begrijp me niet verkeerd: ik hou van Lina, maar een baby is pittig en kost veel energie. Na haar middagdutje kan ik er weer tegenaan en heb ik weer geduld.

SANDRA

7 gedachten over “Ik ben anders dan andere moeders: ik zet altijd de babyfoon uit als mijn baby slaapt”

 1. wat heerlijk voor jou, en groot gelijk dat je dit zo doet. tegenwoordig moet alles maar gecontroleerd worden. geniet van je moment, en van je kindje.
  lieve groet.

  Beantwoorden
 2. Helemaal prima! ik kreeg mijn kinderen tussen 30 en 20 jaar geleden en wij hadden geen babyfoon. De generaties voor ons wisten niet eens wat het was en bovendien kan je door constante controle ook niet alles voorkomen. en dat je er zelf zo onrustig van wordt is voor niemand goed

  Beantwoorden
 3. Ik vind het heel goed dat je de babyfoon uitzet. Ik ben gastouder, ik heb geen babyfoon, ik hoor kindjes brabbelen of huilen, daardoor weet ik dat ze wakker zijn of dat er iets is.

  Ik zie regelmatig kindjes heel vermoeid bij mij komen, dan hoor ik dat ze na een uur slaap in de middag wakker zijn en uit bed gehaald worden, zijn ze net 1 jaar oud. Zelf word je ook weleens wakker tijdens je slaap en slaap je weer in, kindjes vallen heel vaak weer in slaap. De meeste kindjes van 1, 2 jaar oud hebben aan een uurtje slaap in de middag niet genoeg. Ouders zien alles op hun babyfoon, halen hun kindjes meteen uit bed als de oogjes opengaan

  Beantwoorden
 4. ik snap sommige .moeders niet, het is gewoon gezeur van hun. Je hebt gelijk in alle opzichten. even tijd voor jezelf.

  vroeger hadden de ouders geen baby foon. Hun kinderen zijn ook groot geworden en goed terecht gekomen.
  Doe wat jij fijn vindt en laat de rest maat zeuren.

  Beantwoorden

Plaats een reactie