Mijn kinderen (14 en 16) moeten financieel bijdragen aan dit gezin

| ,

Mijn dochter Fieke heeft een bijbaantje als oppasser

Iedere vrijdagavond past ze op twee kleine meisjes (4 en 2 jaar) in de straat. De ouders gaan dan iets samen doen of juist allebei apart. Die avond past Fieke van 19u tot 23u op. Veel hoeft ze niet te doen, want de meisjes gaan vroeg naar bed. Het komt er op neer dat ze de hele avond languit op de bank ligt. Ze eet dan wat chips en drinkt cola. Volgens mij krijgt ze rond de 5 euro per uur. Dit komt neer op 80 euro per maand. En dat voor een beetje tv kijken! Dat zou ze thuis ook doen en dan krijgt ze er geen geld voor.

Mijn zoon Gert-Jan is vakkenvuller

G-J krijgt tussen de 5 en 6 euro per uur. Hij mag van mij de hele zaterdag werken. De rest van de tijd moet hij van mij en mijn man echt aan school besteden. Bovendien wil hij z’n vrienden graag zien en gaat hij naar de sportschool. Ik schat dat hij zo rond de 140 a 150 euro verdient per maand. Soms wat meer of minder. In de vakanties mag hij van ons meer werken, als zijn schoolwerk er maar niet onder lijdt.

We proberen onze kinderen geldbewust te maken

Het gaat ons echt niet om het extra geld, maar we willen de kinderen leren dat je hoort bij te dragen. We nemen ze bewust mee met boodschappen doen en dan zien ze dat het enorm veel geld kost om zoveel eten en drinken in huis te halen. Ook de verzorgingsproducten krijgen ze van ons en dat is een flinke hap in het budget. De kinderen krijgen tevens zakgeld iedere maand, zodat ze dingen kunnen doen met vrienden. Ze kopen zelf verjaardagscadeaus voor vrienden. Daarbij krijgen ze kleedgeld. Als ze niet uitkomen, krijgen ze van ons de rest van de kleding. Alles binnen het normale. We doen niet mee aan merkkleding. Willen ze meer of andere kleding, extra spullen, dan kunnen ze daar zelf voor sparen. Ze gaan (tot nu toe) mee met ons op vakantie. Dit betalen wij allemaal volledig.

We willen ze leren dat àls ze geld verdienen, een percentage naar ons gaat

We vragen van beide kinderen 15% van hun inkomen. Dit moeten ze ècht overmaken. Je kan wel zeggen: “We verrekenen het met het zakgeld of dit of dat, maar dan is niet duidelijk wat er nou eigenlijk met het geld gebeurd. We willen laten zien dat alles wat kost.” Als ze 18 jaar zijn en nog thuis wonen, vragen we kost-en inwoning. Dat zal zo rond de 250 euro liggen. We geven ze nu ook inzage in hypotheek-, zorg-, internet- en tv-kosten. Sommige kinderen hebben geen idee. Dat vind ik onverantwoord. Ik wil ze voorbereiden op het echte leven.

Sommige ouders vinden me overdreven

Ze vinden het niet nodig om geld te vragen. “De kinderen moet je juist verwennen nu ze bij je zijn”, zei laatst een ouder tegen mij. Ik ben het daar echt niet mee eens. Dan vallen ze ineens in een gat als ze op eigen benen staan. Het sprookje is dan voorbij en ze hebben geen enkel benul van financiële gezondheid.

FENNA

36 gedachten over “Mijn kinderen (14 en 16) moeten financieel bijdragen aan dit gezin”

 1. Verschrikkelijk dit. 14 en 16 en al mee moeten betalen. En allemaal onder het mom van “we proberen onze kinderen geldbewust te maken”. Dat kan ook gewoon door ze hun eigen verdiende geld te laten gebruiken om spulletjes te kopen. Om ze boodschappen te laten doen. Om te vertellen wat alles kost. Dan merken ze vanzelf hoe duur het is. Niet om kinderen 15% te laten afdragen omdat “ze anders in een gat vallen”. Ben blij dat ik nooit een stuiver heb gevraagd van mijn kinderen en niet 1 viel in een gat toen ze op zichzelf gingen wonen. Financieel profiteren van je kinderen, en al op zo’n jonge leeftijd.. Bah

  Beantwoorden
  • Inderdaad, precies zoals je het zegt. Je kids zichzelf kapot laten werken en de rest laten besteden aan schoolwerk. En dan nog om 15% vragen. Zo jaag je de kinderen zeker al met 18 jaar het huis uit.

   Beantwoorden
  • Stel je niet zo aan. Die mensen maken een andere keuze dan jou en dat doen ze heel bewust. Dat jij een andere keuze maakt zegt niet dat het een betere of mindere keuze is. Je doet net of ze mishandeld worden. Dan kan je dan net zo goed van jou zeggen.

   Beantwoorden
  • Ik wou dat mijn ouders dit vroeger hadden gedaan. Ik had geen flauw benul en verbrastte alles. Financieel rondkomen was in het begin dan ook een uitdaging. Persoonlijk zou ik zelf wel het geen wat het kind betaald, achterhouden en sparen voor hun zodat wanneer ze op zichzelf gaan weer een klein spaarpotje erbij hebben.

   Beantwoorden
  • precies ouderwetse opvoeding betekend dat tegenwoordig ik denk er ook zo over Kids hun eigen geld laten houden en hun eigen ding doen.

   mvg carola

   Beantwoorden
 2. ik vindt dit inderdaad een heel goed idee. Ben nu 62 en ik moest vroeger ook kostgeld betalen. Toen heb ik er wel eens over gezeurd. Achteraf ben ik er heel blij om.
  Tegenwoordig zijn er veel kinderen die alles krijgen en mogen. Als ik dit lees krijgen deze kinderen een goede opvoeding waar ze later als het een keer minder gaat alleen maar voordeel aan hebben

  Beantwoorden
  • kostgeld is anders dan mee betalen, en daarna het geld weer terug krijgen als je te kort komt.dan leren ze het als nog niet. en 14 en 16 dat is gewoon te jong hiervoor,. en dan hebben over financiële gezondheid.. het enige wat hun leren is geld bij papa en mama inleveren en kom je te kort krijg je het weer terug.. dus met andere woorden als je te kort komt kun je altijd aankloppen bij iemand anders. nee op is op. pa en ma krijgen hun kinderbijslag ook nog. of gaat dat ook naar de kinderen zelf.? je vraagt geld aan je kinderen en ondertussen KRIJG je ook nog geld voor hun hoezo dubbel zinnig.

   Beantwoorden
 3. ik heb dit stuk gelezen en vind het heel goed. je geeft de kinderen inspraak en inzicht, buiten het feit dat ze bijdragen krijgen ze verder alles wat nodig is.
  jullie doen dit op de meest open manier.
  Er is in deze tijd veel overvloed en niet iedereen kan hier op een goede manier mee omgaan, zowel jong als oud, persoonlijk vind ik dit een goede basis.

  Beantwoorden
 4. volgens mij is de moeder een krent.
  je vraagt je kind geen geld, doe je het wel, dan zou ik het geld weer teruggeven aan de kinderen zodra ze het nest verlaten.

  Beantwoorden
 5. ik heb het zelf zo niet gedaan en zou het na het lezen van dit stuk ook nog steeds niet doen. onze 2 kinderen hebben altijd een baantje gehad vanaf 13 jaar. Kleedgeld is er op een gegeven moment bij gekomen. Ze hebben heel goed geleerd wat alles kost en hoe het in elkaar zit met de financiën.
  Er werd regelmatig over geld gesproken, dat je niet al je geld op moet maken, maar dat sparen en achter de hand hebben echt nodig is.

  Beantwoorden
 6. vind het wel erg overdreven wat deze ouders doen,ook inzage in financiele vind ik niet nodig op die leeftijd,leer ze sparen met wat ze verdienen en laat xe nog een beetje genieten,ze krijgen nog genoeg voor hun kiezen in hun leven dan dat gezeur van ouders over geld zus of geld zo.

  Beantwoorden
 7. ocharme die kinderen zo jong 14 en al zelf ergens voor moeten instaan. dat zijn nog kinderen. is dat de reden dat die ouders aan kinderen begonnen zijn om geld van hen te krijgen schandalig

  Beantwoorden
  • Schijnbaar ben je erg slecht in lezen. De kinderen krijgen nog meer dan genoeg. Dit is alleen om ze bewust te maken dat alles geld kost dus ze worden goed voorbereid op het echte leven straks.

   Beantwoorden
 8. Kinderen geldbewust opvoeden is absoluut belangrijk. Je moet er voor zorgen dat ze straks op eigen benen kunnen staan, dat strekt ook verder dan alleen geld. Denk aan koken, huishoudelijke klusjes, hygiëne, zelfverzekerdheid, sociale vaardigheid, weten hoe de wereld werkt en ga zo maar door.

  Maar hun verdiende geld afdragen aan mijzelf is niet mijn manier. Ik laat ze een deel van hun verdiensten op een spaarrekening storten die vrij komt als ze volwassen zijn. Plus inzicht in hoeveel het leven kost, de wetenschap dat je geld maar één keer kunt uitgeven en meer van dat soort dingen. Zo krijgen ze én inzicht én houden ze het geld waar ze zelf voor hebben gewerkt.
  Starten met je leven op jezelf is duur en op deze manier dragen ze er nu alvast zelf een beetje aan mee.

  Beantwoorden
 9. super initiatief
  tegenwoordig begrijpen kinderen de waarde van geld niet geef je ze wat geld is het dezelfde dag al op en meestal aan de grootste flauwekul
  als ze zelf ervoor werken en leren ermee op een verantwoorde manier om te gaan dit kan je alleen maar toejuichen!

  Beantwoorden
  • ik vind het goed dat ze inzicht krijgen mijn ouders verborgen alles en idd viel ik in een gat…
   de bijdragen ja das ieder z’n keuze mijn kids dragen bij als de kosten te veel worden alleen ze hebben altijd zelf geld de kinderbijslag krijgen ze een grote hap van daar moeten ze kleding enzo van halen en een klein deel zelf iets wat ze willen.
   ze krijgen zakgeld om de week ivm de andere week ze geld van de folderwijk krijgen en ik meeloop of eigenlijk zij met mij mee lopen 2 tiener die liever met hun vrienden dingen gaan doen of gamen..de moviepas betaal ik ook het lekkers en drinken voor de film betaal ik spullen voor de sport betaal ik .
   ik laat ze wel zien wat het kost en dat blijf k doen hopende dat zij het beter dan mij gaan doen waarneer ze uitvliegen.

   Beantwoorden
 10. Wij hebben het ook altijd zo gedaan. Wij hebben 4 kinderen. Wij hebben het geld per kind apart gezet. Dat wisten ze niet. Toen ze op hun zelf gingen hebben we het geld terug gegeven. Daar hadden ze nooit op gerekend. We hebben hier veel kritiek op gehad. Maar onze kinderen hadden zelf ook al genoeg gespaard, om uit huis te gaan. Ze kunnen goed met geld om gaan en goed sparen. Ze hebben nu zelf kinderen en gaan ons systeem ook bij hun eigen kinderen invoeren

  Beantwoorden
  • ik vind dat een hele goede oplossing! met zoals ik de geïnterviewden goed bezig vind zijn. ik heb teveel ‘kinderen’ gezien, met een goede academische opleiding – door pa en ma betaald – en dan een goedbetaalde baan en hypotheek, en dan nog terug moeten vallen op de ouders omdat ze anders uit hun huis gezet zouden worden….

   Beantwoorden
 11. Heel goed zeg! Alles voor je kinderen betalen en ze niet zelfstandig maken is m.i. juist een vorm van verwaarlozing. Zelf moeten betalen komt toch veel meer binnen dan alleen vertellen wat alles kost, dat gaat op die leeftijd nog het ene oor in en het andere weer uit. Ik betaalde vroeger ook kostgeld en heb ook mijn studiekosten helemaal gedragen, daar heb ik 30 jaar later nog steeds profijt van!

  Beantwoorden
 12. ik vind het echt belachelijk om ze zo jong al te laten mee betalen. je kiest zelf voor de kinderen en niet andersom. ze krijgen nog genoeg op hun bordje als ze ouder worden. zelf ook nooit wat hoeven te betalen en ben er niet slecht uitgekomen.

  Beantwoorden
 13. Ik dacht dat dit verhaal een grap was. Ik vind echt dat je dit niet kan maken als moeder naar kinderen van deze leeftijd.
  Er zijn andere manieren waarop je je kinderen financieel wijs kan maken. Door inzicht, meekijken en leren sparen met spaardoelem voor nu en lange termijn spaardoelen voor later.
  En door budgetten te maken voor hun verzorging, kleding etc. en hun te leren mee te kijken en budgetteren hiervoor.
  Als je het financieel zelf niet red vanaf hun 18e begrijp ik het gedeelte kostgeld. Maar als je het wel zelf red, zorg dan vooral dat de kinderen hun energie en tijd kunnen besteden aan hun ontwikkeling o.a. hun opleiding. En als je dan kostgeld vraagt terwijl je het zelf financieel red, leg het dan weg in een spaarrekening per kind en bepaal samen een spaardoel voor later. Zoals een inboedel, huwelijk, of eigenlijk geld voor een woning. Vergeet ook niet dat de kinderen ook rust nodig hebben. Veel kinderen krijgen tegenwoordig op jonge leeftijd al een burn out wegens school, en dan ook nog werken!
  Wat kan ik slecht tegen de praktische en gierige mentaliteit.
  Inderdaad, kinderen mogen verwend (niet verwaand) worden, in een fijn warm nest, wat je geeft krijg je terug. Die balans kan je echt wel vinden zonder jezelf als ouders de belastingdienst te maken door 15 procent te eisen van hun verdiensten. Ik ben echt geschrokken van dit verhaal.

  Beantwoorden
 14. zeer belangrijk om de kinderen financieel kennis bij te brengen
  bijzonder dat ze aan de ene kant 15% moeten bijdrage maar als er tekort van kleedgeld is dat het aangevuld wordt.
  tot 17 jaar kregen ze een klein bedrag aan zakgeld.

  bij ons mochten ze al het verdiende geld voor zich zelf houden, de helft moest men op de gesloten spaarrekening storten.
  kleedgeld daar moesten ze alle kleding zelf voor kopen en ja de een deed dat met gemak en de andere koste het veel moeite en had altijd te kort.

  mooie is wel dat ze 18 werden er een mooie duit vrij kwam en ze een auto konden kopen en hun huis konden inrichten.

  Beantwoorden
 15. mijn dochters (beide 13 jaar) hebben een krantenwijk ( 1 dame heeft er 3) . Beide krijgen ze nog zakgeld 30 euro zakgeld per maand. Voordat wij deze fase ingingen hebben wij duidelijke afspraken met hun gemaakt. 20% van jullie loon zetten jullie op een spaarrekening voor als jullie iets groots willen kopen de rest kunnen zij vrij besteden. Van hun zakgeld moeten zij zelf cadeautjes kopen en hun uitjes van betalen die zij met vrienden en/of vriendinnen doen. De ene dame spaart inmiddels zo’n 50% en de andere dame zo’n beetje 80% van haar salaris en dit omdat ik ze de eerste maanden gewoon heb aan laten modderen (op die 20% sparen na) zodat zij zelf konden ontdekken wat alles kost, maar ze op deze leeftijd mee laten betalen nee dat niet mogen ze de waarde van geld weten en wat alles kost uiteraard, maar ach iedereen zijn eigen manier

  Beantwoorden
 16. waarom heb je dan kinderen genomen? wat een onzin zeg. 100% mee eens om kinderen van af jongs af aan bewust te maken van de waarde van geld en daar goed mee om te gaan. maar je kinderen op deze leeftijd hun eigen zuur verdiende geld in te laten leveren? zij hebben niet gevraagd om geboren te worden, jullie hebben dat besloten. zij kunnen niet anders dan thuis wonen en daar laat je ze voor betalen. werkelijk schandalig vind ik het.

  Beantwoorden
 17. deze ouders verwachten heel veel hun kinderen zo te horen, zitten zeker ook op vwo zeker, ja dan ga je maar een keer op je bek als je volwassen bent, fouten moet je maken om te groeien!

  Beantwoorden
 18. Goed idee om de kinderen bewust te maken!
  maar persoonlijk zouden wij de 15% sparen voor ze niet laten bijdragen

  de kinderen leren wel van je opvoeding en wijze lessen.
  het lijkt me persoonlijk leuker ze later de achtergehouden 15 procent te schenken.

  Beantwoorden
 19. Er is niks mis mee om het kind een deel.te laten bijdragen. Desnoods hun eigen verzorgingsproducten laten betalen. Een kleine bijdrage aan het huishouden is echt niet raar hoor. Ik moest vroeger de helft inleveren dus 50% én m’n verzorgingsproducten betalen. Dan is 15% toch heel netjes!

  Beantwoorden
 20. Mensen nemen kinderen en dan verwachten dat ze mee betalen is in mijn ogen niet echt eerlijk je profiteert gwn van hun geld kijk als je echt arm bent kan ik me dit voorstellen maar gemiddeld hebben de meeste Nederlanders het niet zo slecht en er zijn echt wel andere manieren om ze geld bewust te maken en het lijkt me niet dat dit nu zo goed is voor de band tussen ouder en kind logisch dat ze vroeg het huis uit zouden willen

  Beantwoorden
 21. Tja het idee is leuk; je kinderen bewust laten worden wat alles kost, maar dan wel geld geven als ze geld te kort komen. Dan sla je de plank volkomen mis. Als je zelf geld te kort komt, kun je ook niet bijpinnen.

  Zet die 15% apart en geef het ze als ze op hun eigen gaan. En gelijk alles zelf betalen wanneer ze 18 jaar zijn? Vind ik ook overdreven.

  Beantwoorden
 22. Dat ze laat zien wat alles kost, dat kan. Maar je eigen verdiende geld weer inleveren, slaat nergens op. Zolang ze studeren, nog geen kostgeld.
  Spreek gewoon af dat ze met dat geld cadeautjes voor vrienden moeten kopen, bioscoop zelf betalen, dure kleding zelf bijbetalen etcetera.
  Dat nog weer bijschieten bij het kleedgeld daar leren ze niets van. Je kunt het kleedgeld gewoon uitrekenen per jaar, en de rest betalen ze zelf. Wij kregen vroeger weinig kleedgeld maar sportkleding, schoolleiding, jassen en schoenen hoefde we niet zelf te betalen. Dus per jaar zoveel broeken, pyjama’s, truien, etcetera werd uitgerekend. En dan was het succes ermee.
  Ik denk dat ze daar meer van leren dan 15% inleveren. Ik vind dat je ook verschil maakt. Ik zou er kei stiekem van worden.

  Beantwoorden
 23. helemaal mee eens dat je kinderen moet leren met financiën om te gaan en ze niet moet verwennen, maar Ik vind dit toch een aparte constructie. Wat vooral opvalt is het kleedgeld. als ze niet uit komen geef je meer? dat is toch juist het omgekeerde van goed met geld omgaan? in het echte leven is het geld op als het op is, en anders maak je schulden. Zakgeld geven aan kinderen die al werken vind ik ook bijzonder. wat moeten ze ervan betalen? leer je ze ook budgetteren? moeten ze bijvoorbeeld een kasboek bijhouden? wat die 15% betreft: ik snap het nut niet, vooral in combinatie van bovenstaande. Als je nou als gezin een leuke vakantie zou willen doen of de kinderen willen een abonnement op een pretpark, of ze willen perse de verwarmd een graad hoger of 20 minuten douchen of andere dingen die niet noodzakelijk zijn,dan zou je om tafel kunnen gaan en zeggen dat je wil dat ze dan ook financieel bijdragen. dat is dan concreet.

  Beantwoorden
 24. ik vind het opzich niet slecht, maar laat de ouders de 15% die ze van hun kinderen vragen, dan op een aparte spaarrekening zetten voor later.
  ik ben inmiddels 60, kom uit een familie van slagerij en groetenboer. toen ik mijn eerste baantje had, mocht ik dat geld houden , maar moest mijn zakgeld sparen. toen ik uiteindelijk een vaste baan had en nog thuis woonde. hoefde ik geen niets te betalen, maar wel verplicht sparen. en toen ik het huis uit ging, had ik goed gespaard, om zo mijn eerste huisje in te richten

  Beantwoorden
 25. Wat jammer van de negatieve kijk op het bijbaantje van je dochter. Ook al hoeft ze in jou ogen niet zoveel te doen ze offert toch haar tijd op om wat bij te verdienen. Mijn dochter heeft ook een bijbaantje maar ik zou er echt niet over denken om daar 15% van te vragen ze werkt er zelf hard voor en ze heeft echt wel een goede kijk op hoe duur dingen zijn en ze zet ook iedere maand wat opzij. Mocht ze straks volwassen zijn en aan het werk (niet een bijbaan) en nog thuis wonen dan zal ze inderdaad moeten bijdragen. Maar op zo jonge leeftijd terwijl ze dan al zo weinig verdienen vind ik persoonlijk echt onzin.

  Beantwoorden

Plaats een reactie