Het Gezinsbudget: “Ik betaal een hoog bedrag aan alimentatie”

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids & Kurken op Instagram te volgen

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Wij zijn een gezin van 4: ik (alleenstaande vader) en 3 zoons (15, 11, en 8 jaar). Ik heb co-ouderschap met mijn ex-vrouw. De zorg is ongeveer 50-50 verdeeld.

Welk werk doe jij?

Ik werk in de zorg als teammanager voor 34 uur in de week. Ik werk op woensdag maar 2 uur waardoor ik deze middag vrij ben voor mijn kinderen en ook mee kan naar de sporten van de jongste twee.

Wat is jullie net­to inkomen per maand?

Ik verdien €3700 netto, daarvan gaat €720 aan kinderalimentatie en €190 aan partneralimentatie naar mijn ex-vrouw. Mijn ex-vrouw heeft altijd weinig gewerkt waardoor nu best een aanzienlijk deel van mijn inkomen naar haar gaat. Omdat de kinderen bij hun moeder ingeschreven staan ontvang ik geen kinderbijslag of kindgebonden budget.

Bron: pexels.com

Wat staat er nu op de gewone rekening en spaarrekening van jullie en de kinderen?

Ik heb €83.000 aan overwaarde na de verkoop van ons huis op de spaarrekening staan. Er is zo’n €12.000 verloren gegaan aan kosten voor afwikkeling van de scheiding, helaas is het een vechtscheiding geworden. Het was een heftig proces en ik ben blij dat we nu allebei een eigen woonplek hebben. Ik probeer zo min mogelijk aan het bedrag op de spaarrekening te komen omdat ik dit geld hard nodig heb als ik in de toekomst een woning wil kopen. Voor de kinderen heb ik geen spaarrekening. We hadden altijd wel het voornemen om een vast bedrag per maand te gaan sparen voor de kinderen maar sinds onze scheiding (2021) hebben we allebei onze inkomsten nodig voor om maandelijks rond te komen.

Hebben je schulden?

Nee, gelukkig niet.

De maandelijkse vaste lasten

Wonen: Ik woon in een huurwoning met 4 kamers waar ik per maand €1350 voor betaal. Het is prijzig, zeker gezien wat ik netto overhoud aan inkomsten. Ik zou graag willen kopen maar op dit moment is hier blijven wonen het beste voor mijn kinderen. Vooral voor de jongste is de scheiding een flinke klap geweest en ik denk dat als hij opnieuw moet verhuizen dit verre van goed voor hem is. Dit ook mede door zijn autisme waardoor veranderingen voor hem erg lastig zijn.

Gas/water/elektriciteit: €150 per maand en €65 gemeentelijke belastingen.

Boodschappen: Ik let erg op mijn uitgaven en ga naar verschillende supermarkten voor aanbiedingen. Totaal kom ik uit op €475.

Verzekeringen: €180 aan zorgverzekering, €50 aan woonverzekeringen en €40 aan de autoverzekering. 

Auto: Ik tank ongeveer eens per maand voor €80. Ik rij in een oudere auto, het onderhoud is zo’n €70 per maand.

Internet/tv/telefoon: €68 aan internet en tv.

Abonnementen: Ik heb alleen een Netflix abonnement voor €9. 

Sport: De jongens zitten alle 3 op sport, de jongste op hockey en de oudste twee op voetbal. De kosten hiervoor worden van de kinderalimentatie betaald. En dit loopt aardig op, vooral de kleding en schoenen aangezien ze flink in de groei zijn. Als ik zelf sport, ga ik een rondje hardlopen. Het is fijn dat dat niets kost.

Kleding: Mijn ex vrouw koopt vrijwel alle kleding voor de jongens. Ik koop voor mezelf incidenteel iets, vaak zijn het wel wat duurdere dingen die lang mee gaan. Ik denk zo’n €75 als ik kijk naar wat ik jaarlijks uitgeef en dat door 12 deel.

Uitjes: Als de jongens bij mij zijn doen we op zondag een uitje: bioscoop, bowlen, bij de Mc Donalds eten. Ik denk zo’n €125 per maand. Als ik iets met vrienden ga doen probeer ik thuis af te spreken, ik besteed het bedrag liever aan mijn kinderen.

Vakantie: Op dit moment heb ik vrijwel geen financiële marge als ik kijk naar wat er maandelijks binnenkomt en uitgaat. We zijn deze zomer nog wel een week naar een camping in Nederland geweest. Dit heb ik van mijn overwaarde betaald. Het liefst zou ik de jongens een keer mee naar het buitenland willen nemen maar de financiën laten dat op dit echt moment niet toe. Zelfs een weekje Nederland wordt lastig. Uiteraard zou ik de overwaarde hiervoor kunnen gebruiken maar dit lijkt mij niet slim met het oog op een huis willen kopen.

Spaargeld: Op dit moment spaar ik niet.

Goede doelen: Geen.

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

Ik leef heel zuinig. Een aanzienlijk deel van mijn inkomen gaat naar alimentatie en de huur waardoor ik op dit moment weinig over hou om andere dingen van te doen. Gelukkig blijft er nog budget over om maandelijks leuke dingen te doen met mijn 3 jongens, dit geeft mij ook veel positieve energie.

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Netjes, ik let erg op aanbiedingen en vind het ook niet erg om daar meerdere supermarkten voor langs te gaan.

Waarop kan je bezuinigen?

Op dit moment weinig en anders hoor ik graag tips.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

In 2024 zou ik graag weer op vakantie gaan met mijn jongens, ik hoop dat dat financieel erin zit.

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

Een ‘goedkopere’ robotstofzuiger die toch nog een kleine €200 kostte. Dat ding werkt voor geen meter waardoor ik toch altijd zelf stofzuig.

Wat is je duurste aankoop ooit?

De auto was destijds een dure aankoop en daar waren we ook echt trots op. Inmiddels is hij verouderd en heb ik besloten hem op te rijden. Zo is hij het aankoop bedrag ook echt waard geweest.

Maakt geld gelukkig?

Geld maakt niet direct gelukkig, maar maakt het leven wel veel gemakkelijker. Ik merk ook dat het als alleenstaande best lastig is om een huis te kopen met de huidige prijzen, rente en niet zoveel overwaarde. Het is nog maar de vraag of mijn maandlasten dan echt zoveel lager zullen zijn. Ik hoop in de toekomst een leuke nieuwe partner tegen te komen en wellicht ontstaan er dan weer nieuwe mogelijkheden!

SANDER

Klik HIER voor nog meer gezinsbudgetten en abonneer je op gezinsbudgetten via de roze button onderaan deze blog!

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids & Kurken op Facebook te volgen.

3 gedachten over “Het Gezinsbudget: “Ik betaal een hoog bedrag aan alimentatie””

 1. De kop is tamelijk misleidend; het ‘hoge bedrag aan alimentatie voor mijn ex-vrouw’ wekt de suggestie dat er sprake is van een hoge partneralimentatie, maar het overgrote deel betreft kinderalimentatie. Dat wordt wellicht wel betaald aan, maar is niet bedoeld vóór de ex-vrouw. Wel vreemd trouwens, (zoveel) kinderalimentatie terwijl er co-ouderschap is en nagenoeg 50/50 verdeeld.

  Beantwoorden
 2. je.mag trots, zijn!
  Co ouderschap hebben en toch zoveel inleveren? mevrouw houd meer over na toeslag, partneralimentatie en kinderbijslag.

  als je mijn ex was had ik je niet zoveel laten betalen.. Daarnaast kan ze zelf ook wel werken.

  ik ben zelf.ook gescheiden em had recht op veel meer, maar werk er zelf.voor!

  Beantwoorden

Plaats een reactie