Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen
Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!
Deel 1: Bevallen en de kraamtijd, dat gaat heel anders in Finland
Deel 3: Tweetalig opvoeden, het is een uitdaging
Deel 4: Zes redenen waarom je in Finland een gezin wil stichten
Deel 5: Van de zomer met 21 uur licht naar je kinderen hijsen in laagje over laagje in de winter
Deel 6: Ik kreeg tijdens mijn bevalling 5 keer een ruggenprik
Cultuurverschillen
De meeste mensen verwachten dat er cultuurverschillen tussen Nederland en Finland zo goed als nul zijn. Finland is immers niet het einde van de wereld. En ja, toegegeven; de cultuurverschillen tussen bijvoorbeeld Nederland en Marokko, of Nederland en China zijn groter, maar toch zijn er wel verschillen tussen de Nederlandse en de Finse cultuur. Eerder schreef ik al een blog over het totaal andere klimaat in Finland. In deze blog vertel ik over de cultuurverschillen waar ik het meest aan moest wennen.
1. Warme hap om half twaalf
Vroeger at men in Nederland tussen de middag warm, maar tegenwoordig doet bijna niemand dat meer. Lunch is een boterham, soms een soepje, maar zelden een complete maaltijd.
In Finland eten we wel warm tussen de middag. Ik ben sowieso geen grote eter, maar het heeft echt een paar jaar geduurd voor ik gewend was aan een warme maaltijd voor lunch. En lunch hier is vroeg, soms al om 11:00. Ik krijg meestal niet vroeger dan half 10 mijn ontbijt weg, dus om 11:00 al aardappels, groente en vleesvervanger of een bord pasta, daar heb ik moeite mee gehad.
Inmiddels ben ik goed ingeburgerd en neem ik ook de kliekjes van de avond ervoor mee naar m’n werk, voor de lunch. En als ik weet dat we bij mijn schoonouders gaan lunchen, laat ik mijn ontbijt meestal gewoon helemaal zitten.
2. Social distancing
Toen de coronacrisis Finland bereikte en we anderhalve meter afstand moesten houden van elkaar, was het nationale grapje: “Waarom moeten we ineens zo dicht bij elkaar gaan staan?”
Finnen houden van hun personal space. Op het peron staan mensen minstens een meter bij elkaar vandaan op de trein te wachten. De bus is vol wanneer er op elke rij stoelen één persoon zit. De stoel ernaast is dan automatisch ook bezet. Handen schudden deden mensen voor Corona wel, maar kussen of elkaar omhelzen zoals wij dat in Nederland doen, dat zie je hier niet veel. De eerste keer dat mijn man mijn familie in Nederland ontmoette, was ik hem vergeten te vertellen over onze drie-kussen-op-de-wang traditie, dus hij was best in shock toen al mijn tante’s en nichten hem begonnen te zoenen.
Hier in Finland heb je natuurlijk ook meer de mogelijkheid om afstand te houden dan in Nederland. Finland is meer dan zes keer zo groot als Nederland, maar heeft maar 5,5 miljoen inwoners. Dus er is plek genoeg voor elke Fin en zijn of haar personal space.
3. Zwijgen is goud
Nederlands praten graag over koetje en kalfjes. Het weer, de politiek, de buren, we verzinnen van alles om de awkward silence te voorkomen. In Finland is de stilte welkom. Wanneer er niets te zeggen is, zeggen Finnen niets. Koetje en kalfjes, daar doen ze hier niet aan. En dat leidt inderdaad tot wat wij een ongemakkelijke stilte zouden noemen. Maar dat is oké hier. Hier kan het op een feestje gerust even stil vallen, zonder dat mensen het idee hebben dat het feestje is afgelopen.
4. Schoenen uit!
In Finland doe je binnen altijd je schoenen uit. Niet alleen in je eigen huis, maar ook als je ergens op visite gaat. Als er een loodgieter naar je leidingen komt kijken of iemand komt je vaatwasser repareren, doen ze ook hun schoenen uit. Ook in kinderdagverblijven, bij het consultatiebureau en op veel scholen moet je je schoenen uit. Op de meeste kantoren is het niet verplicht, maar bijvoorbeeld op ons kantoor lopen de meeste mensen op sokken. Het ligt natuurlijk ook aan het soort kantoor: wij hebben zelden tot nooit bezoekers op ons kantoor, dus wij hebben sowieso elke dag Casual Friday.
5. Regels zijn regels
Finnen zijn over het algemeen heel gehoorzaam. Regels zijn regels en daar hou je je aan. Er is ook weinig criminaliteit en mensen zijn te vertrouwen. Ik ben nogal verstrooid, dus ik laat regelmatig mijn sleutels, portemonee of telefoon ergens liggen. Dan kunnen er twee dingen gebeuren: ik word gebeld of krijg een berichtje op Facebook dat mijn spullen zijn gevonden, of ik ga terug naar de plek waar ik mijn spullen ben vergeten en ze liggen daar nog.
Dus hoewel Finland in eerste instantie niet heel anders lijkt dan in Nederland, zitten er toch wel wat cultuurverschillen tussen de twee. Inmiddels woon ik hier bijna acht jaar, dus het meeste ben ik wel gewend. Mijn favoriete verschil is toch wel dat je overal je schoenen uitdoet. Ik draag eigenlijk alleen nog buiten en in de winkel schoenen. Mijn minst favoriete is de warme lunch, ik krijg dat vaak gewoon niet weg.Â
Lees HIER het volgende deel.
ANNELIEKE
Insta: mamainfinland
Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen
Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!
grappig om te lezen, ik woon in Zweden en daar is het precies hetzelfde!