Het Gezinsbudget van Carlijn: “Ons bruto jaarinkomen is meer dan 2 ton”

|

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in België.

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Mijn gezin bestaat uit 4 personen: ik ben 42 jaar, mijn man 44 jaar en we hebben 2 zoons Dex (8) en Mats (6)

Welk werk doe jij?

Ik ben GZ-psycholoog en mijn man heeft een teamleider functie bij een bank, hij heeft bedrijfseconomie gestudeerd.

Wat is jullie net­to inkomen per maand?

Bij het aangeven van de belasting stond ik wel even te kijken bij ons bruto jaarinkomen, we kwamen boven de twee ton uit. Netto is dit voor mij 4600 en voor mijn man 5100 per maand.

Wat staat er nu op de betaal- en spaarrekening?

We hebben zo’n 53.000 op onze spaarrekening staan.

Hebben je schulden?

Nee, ook geen studieschuld meer.

De maandelijkse vaste lasten

Wonen: We wonen momenteel in een hoekwoning in de randstad. We hebben onze woning onlangs verkocht voor 690.000 euro met een overwaarde van 550.000 euro, hiervan is 250.000 door stijging van de huizenprijzen en we hebben door de jaren heen 200.000 zelf gespaard. We hebben altijd extra afgelost en mijn man heeft in het verleden een erfenis gekregen waarvan we 100.000 in het huis hebben gestopt. Ons nieuwe huis kost 955.000 euro, het is een vrijstaande woning met grote tuin. Onze maandlasten zijn nu zo’n 400 euro per maand en dit wordt 1800.

Gas/water/elektriciteit: We betalen zo’n 200 aan elektriciteit (we hebben zonnepanelen) en 30 water. Daarnaast natuurlijk de gemeentelijke belastingen.

Boodschappen: Zo’n 1200 per maand, we houden van veel groente en fruit en bezuinigen hier dan ook niet op. Ook houden we van gezelligheid en hebben we wekelijks wel een borrel bij ons thuis met één of meerdere stellen plus kinderen, wat je dan uitgeeft aan borrelhapjes/avondeten en wijn loopt aardig op. Denk zo’n 80-100 euro per keer.

Verzekeringen: Naast de zorgverzekering (160 per maand per persoon), 90 euro aan overige verzekeringen.

Auto: Mijn man heeft een leaseauto van de zaak. Hij rijdt elektrisch en kan gratis opladen met zijn pas, we hebben daardoor geen benzinekosten. Omdat het lease is ook geen andere kosten.

Internet/tv/telefoon: Ik heb een abonnement van 50 euro per maand waarvan maandelijks de helft voor mijn toestel. Mijn man belt zakelijk. Internet wordt ook vergoed via zijn werk. We hebben een tv abonnement van 20 euro per maand.

Abonnementen: Geen, maar ben wel aan het kijken voor een leuk tijdschrift voor de jongens.

Sport: Ze zitten beide op voetbal, contributie is jaarlijks 340 euro en ik denk zo’n 200 aan kleding en schoenen erbij. Zo’n 50 euro per maand per kind. Zelf sporten we niet.

Kleding: Voor de kinderen zo’n 75 euro per kind per maand, soms geven ze kleding door maar ze hebben toch ieder wel een eigen stijl. Voor mijzelf denk ik zo’n 150 per maand en mijn man zeker 200 per maand als je het jaarbedrag verspreid over de 12 maanden.

Uitjes: We gaan regelmatig lunchen of op het terras een drankje doen met het gezin. Ik denk zo’n 250 euro per maand. Ook houden we van festivals, dit doen we zo’n 4 keer per jaar en geven dan 150-200 euro per persoon uit. Ik ga minimaal 2 keer per maand uit eten met een vriendin voor 40-50 euro per maand en mijn man duikt geregeld een kroeg in. Hoeveel hij dan uitgeeft wil ik denk ik niet weten, zal tussen de 75-100 euro zijn.

Vakantie: We gaan elk jaar op wintersport voor 6000 euro all in, dit is echt enorm duur geworden. Afgelopen zomer zijn we naar curacao geweest, alles bij elkaar kostte zo’n 15.000 euro. Wat een bedrag… Ook gaan we af en toe met vrienden weg, zo ben ik dit jaar met een vriendin een weekje naar Griekenland geweest voor zo’n 1100 euro voor een week.

Spaargeld: We sparen wat we over hebben, we zijn beide geen big spenders ook al staat het geld nog op onze rekening.

Goede doelen: Ik haal geld op voor de Hartstichting en we steunen een aantal goede doelen voor 50 euro per maand.

Overig: Ik doe eens per 4 maanden mijn fronsrimpel met botox voor 100 euro, kapper is 90 euro per 8 weken. Mijn man gaat eens in de 6 weken voor 25 euro en de jongens gaan eens per 2-3 maanden voor eveneens 25 euro.

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

We houden van gezelligheid en daar gaat best een budget heen. Verder kunnen we goed sparen wat te zien is aan onze overwaarde.

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Het is hoog maar we vinden het waard.

Waarop kan je bezuinigen?

Op boodschappen en kleding zeker, maar het budget is beschikbaar, het kan met ons inkomen.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

We willen een reis naar Australie boeken in de toekomst. We willen dan 5,5 week in de zomervakantie, een hele prijzige reis als je ook een camper wil huren en allerlei excursies wil doen. We willen daar zo’n 30.000 voor sparen.

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

Ik ben stiekem heel blij met de botox. Met fronsrimpel zie ik er zo moe uit, ik geniet elke keer weer van het effect dus het is elke euro waard.

Wat is je duurste aankoop ooit?

Ik heb voor mezelf een keer een dure ketting van 900 euro gekocht. Ik ben zo bang dat er iets mee gebeurd dat hij in mijn kast ligt.

Maakt geld gelukkig?

Ja wel degelijk, we kunnen veel doen wat we zonder onze relatief hoge inkomens niet zouden kunnen betalen. Maar uiteindelijk gaat om de mensen om je heen, de gezelligheid en of iedereen gezond is.

CARLIJN

Wil je niets missen, klik HIER en volg KidsenKurken op Instagram

20 gedachten over “Het Gezinsbudget van Carlijn: “Ons bruto jaarinkomen is meer dan 2 ton””

      • Tja, het kan. Het oude huis (waar ze nog wel wonen) is al wel verkocht en het nieuwe huis, waarvan de prijs en hypotheeklasten al vaststaan, zou nog niet gekocht zijn? Vreemd dat ze dan al op de euro nauwkeurig weten voor welke prijs ze het gaan kopen en welke maandlasten erbij horen. Dan nog is het vreemd te melden dat je geen schilden hebt, terwijl je weet dat zodra de akte gepasseerd is, er dus zeer binnenkort een aan komt die wel vermeldenswaardig is.

        Beantwoorden
    • Scherp! Mensen die aan deze rubriek mee doen zien over het algemeen de hypotheek niet als schuld. Ik geef je feedback door aan de redactie, we zullen de vraag gaan verduidelijken.

      Beantwoorden
  1. €90 euro aan , overige verzekeringen? Is dat niet een beetje weinig? inboedel, schade , ongevallen. lijkt me toch dat als je een huis, in die prijsklasse, hebt je de boel goed verzekerd wil hebben. Denk dat deze persoon helemaal niet weet wat er in en uit gaat. Is wel vaker het geval. als er genoeg binnen komt goed je dat allemaal niet te controleren.

    Beantwoorden
  2. ik lees dat als een inkomen van €5100 netto waar de bijtelling al vanaf is.

    Ben eerder verbaasd dat er geen tweede auto is – die leaseauto is van manlief en die krijgt hij niet voor de lol. Die staat dus lang niet altijd op de oprit. Hoe gaat zij dan naar haar werk? Lopend of fietsend kan natuurlijk maar icm 2 kinderen lijkt een tweede auto geen overbodige luxe.

    Beantwoorden
  3. Dat kan, en is heel simpel Joris. Veruit de meeste werkenden hebben er de afgelopen anderhalf jaar iets van 10% bij gekregen. Bij 2 ton is dat dus 20K.
    Daarnaast: bij dit soort inkomens is de belastingdruk 49,5%, en dan gaat er nog zo’n 5-10% bijdrage pensioenpremie vanaf. De relatie bruto -netto is dus compleet zoek. ‘5K de neus’ is/voelt toch iets anders dan ‘2 ton’.
    Iets anders, los van het voorgaande: de hypotheek /woonlasten zijn erg bescheiden ten opzichte van het inkomen. Genoeg mensen met dergelijke inkomens hebben een hypotheek van vlot 8-9 ton. In een recente blog zag ik nog 3750/maand voorbijkomen, bij een inkomen dat toch een stuk lager lag.

    Beantwoorden
    • Leuk dat ze eventueel loonsverhoging hebben gehad, maar als je er vorig jaar dicht tegenaan dat, kan het bij de laatste aangifte toch geen verrassing zijn dat je de grens van 200k bereikt hebt?

      Alleen het deel boven de ~75k valt in de hoogste schijf en dus hoogste tarief. Werknemersdeel pensioen gaat van het brutosalaris af.

      Beantwoorden
      • ja beste Joris, tell me something I don’t know.
        Ik vind het in ieder geval erg leuk om in deze blogposts te zien hoe verschillend mensen met werk, inkomen en uitgaven omgaan. Hoe ze er zelf naar kijken, hoe anderen ernaar kijken, en de keuzes die men maakt. Soms heel vergelijkbaar en herkenbaar, soms ook weer heel anders. Erg leuk.

        Beantwoorden
        • Ok, ik dacht even dat je zei dat bij dit soort inkomens de belastingdruk 49,5% is (dat is dus alleen over een deel ervan) en dat er na het heffen van belasting nog pensioenafdracht plaatsvindt (dat is dus niet zo).

          Sowieso eens dat het een leuke rubriek is.

          Beantwoorden
  4. Ik lees dat ze leasewagen hebben en dat ze geen kosten hieraan hebben. Volgens mij hebben ze bijtellingen bij de belastingen en dit maandelijks bedrag gaat ook af van je inkomsten.

    Op deze manier geeft dit plaatje een verkeerd beeld met mensen die eigen auto hebben.

    Beantwoorden
  5. Goed gedaan met die inkomens.
    Toch vind ik dit dus wel ” big spenden”. Terrasjes doen we eigenlijk niet meer, vind het gewoon onnodig duur. Ik ga naar de slijter en de super en ga lekker in de tuin of op ons balkon zitten met vrienden. Kleding en schoeisel koop ik vaak tweedehands, er is al teveel kleding. Boodschappen haal ik op de markt voor de hele week..

    Beantwoorden
    • Nee, ze spenden 1200 euro aan boodschappen, moet ik dan het hele artikel herhalen?
      Een keer een terras pakken is niet het probleem, maar mensen gaan vaker dan je denkt en het is duur. Daarnaast heb ik andere voorbeelden gegeven hoe ik geld bespaar; lees het maar zoals je wenst.

      Beantwoorden
  6. Hoe kan het dat je pas bij een belastingaangifte ontdekt dat je rond de 2 ton verdient? Verder herkenbaar verhaal.

    Maar uit welk jaar komt dit artikel, dat je 2 keer per maand uit eten kunt voor gemiddeld 45? Of het moet steeds gaan om een daghap met een drankje.

    Verder hebben ze geen schulden, maar toch zo’n 5 ton hypotheek, is het niet?

    Beantwoorden

Plaats een reactie