Gezinsbudget: “Naar de dure hobby van mijn man gaat een groot geldbedrag”

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland

Hoe is jouw gezin­s-samenstelling?

We zijn getrouwd, mijn man is 36, ikzelf 32, ik heb een bonusdochter van 8 (50% bij ons) en een dochter van ons samen van 2 jaar.

Wat voor werk doen jullie?

Mijn man is Senior Manufacturing Process Technician en werkt in een 3 ploegen rooster, 5 dagen per week. Ik ben Senior Adviseur inzetbaarheid en werk 26 uur per week, in 3 dagen. 

Wat is het netto inkomen per maand van jou en van je partner? Krijgen jullie toeslagen?

Er komt netto 5500 euro aan salaris binnen iedere maand. Daarnaast krijgen we maandelijks 580 euro aan kinderopvangtoeslag (van 2 kinderen) en voor onze dochter ontvangen we 260 euro kinderbijslag per 3 maanden, dus ongeveer 86 euro per maand. Vanwege het co-ouderschap krijgen we van de moeder van mijn bonusdochter de helft van de kinderbijslag (eens per kwartaal) en de helft van het kindgebonden budget (maandelijks), dit is omgerekend ongeveer 100 euro per maand. Verder hebben wij geen recht op toeslagen.  Mijn man krijgt in december altijd nog een 13e maand, we krijgen beiden in april een leuke bonus en daarnaast uiteraard in mei vakantiegeld. Verder laten we onze belastingteruggave van de rente van onze hypotheek ook eens per jaar uitbetalen en niet maandelijks. 

Hoeveel spaargeld hebben jullie?

Onze spaarrekening is niet heel groot. We hadden best een leuke spaarrekening maar deze is leeg gegaan toen we naar ons nieuwbouwhuis zijn verhuisd 3 jaar geleden. Sindsdien hebben we nog meerdere malen per jaar grote uitgaves gedaan aan/om het huis en we hebben een tripje naar New York samen gemaakt. We hebben nu altijd tussen de 4000/5000 euro aan spaargeld staan en dat houden we minimaal zo zodat we een buffer hebben mocht het nodig zijn. We hebben tot voor kort maandelijks niet zoveel gespaard doordat we vooral veel uitgaven. We zijn nu op een punt gekomen van meer stabiliteit en sparen nu 400 euro per maand. Voor de kinderen sparen we nog iedere maand 50 euro. Hier zijn we een tijdje nadat de jongste is geboren mee begonnen en op die rekening staat nu ongeveer 1100 euro. Als ik onze inkomsten zie vind ik dat nog steeds niet veel maar we hebben ook flinke kosten. 

Hebben jullie schulden?

Behalve onze hypotheek, geen.

De maandelijkse vaste lasten

Wonen: We wonen in een stad, in een tussenwoning (bouwjaar 2019) van ongeveer 125m2, met 4 slaapkamers en een redelijk kleine achtertuin. Onze hypotheek is 1470 euro per maand (bruto). 

Gas/water/elektriciteit: Onze vaste lasten zijn: 120 euro per maand aan gemeentelijke belastingen, 70 euro per kwartaal aan Water, 150 euro per maand aan Gas en Elektra. We hebben 3 zonnepanelen, die werden standaard gelegd bij de bouw van dit huis. Kan niet zeggen dat dit mega veel oplevert maar alle beetjes helpen. Aangezien ons stroom- en gasverbruik al erg laag is (zitten qua verbruik op een 1-2 persoonshuishouden) letten we er niet veel op, maar we zetten wel minder snel de kachel aan dan eerst.

Boodschappen: Wij laten onze boodschappen bezorgen, dat abonnement kost 130 euro voor een jaar en wij besteden puur aan boodschappen bij de supermarkt gemiddeld 900 euro per maand. Wat wij wekelijks bestellen ligt vaak tussen de 120 en 150 euro maar tussendoor gaan we nog regelmatig iets bijhalen. Daar zouden we op kunnen besparen. We letten niet vaak op aanbiedingen want mijn man kookt graag uitgebreid en heel gevarieerd. Hiernaast koop ik de dagelijkse verzorgingsproducten bij Kruidvat en Etos en zit de jongste nog in de luiers. In totaal komen we gemiddeld aan 1000 euro per maand. Qua verzorgingsproducten let ik wel altijd op aanbiedingen. 

Kinderopvang: Dit kost ons ongeveer 1100 euro per maand (2 dagen kinderopvang voor de jongste en 2 middagen BSO voor de oudste). We krijgen van de belastingdienst ongeveer 580 euro terug. 

Verzekeringen: Wij hebben een heel pakket aan verzekeringen, o.a. inboedel en aansprakelijkheidsverzekering waar ook de kinderen en huisdieren onder vallen. Dit kost 90 euro per maand via een tussenpersoon. Daarnaast hebben wij een overlijdensrisicoverzekering en op beiden een levensverzekering in verband met de hypotheek, dit kost iets minder dan 40 euro per maan. En dan hebben we een doorlopende reisverzekering (incl. annuleren) voor het hele gezin en dit kost 175 euro voor een jaar. Uiteraard ook een ziektekostenverzekering wat ons beiden ongeveer 150 euro per persoon per maand kost. 

Auto: Mijn man rijdt een private leaseauto (ruime gezinsauto), dit kost 385 euro per maand incl. onderhoud en verzekeringen. Hij tankt voor ongeveer 75 euro en meestal maar 1x per 2 maanden. Ikzelf rijd een leaseauto van mijn werk, welke ook groot genoeg is voor het gezin, met een tankpas (onbeperkt). Dit wordt ingehouden op mijn brutoloon en ik heb hier geen extra kosten meer aan. 

Internet/tv/telefoon/abonnementen: We hebben een internet + tv pakket en dit kost ons 80 euro per maand, daarnaast hebben we Disney+, Netflix en Viaplay; samen ongeveer 35 euro. We hebben beiden een telefoonabonnement met telefoon, mijn abonnement kost zo’n 40 euro en dat van mijn man 80 euro per maand. 

Sport: Sport abonnement bij de sportschool 30 euro per maand en contributie voor de voetbal van de oudste eenmalig 180 euro, maar dit wordt gedeeld met het andere gezin. 

Kleding: Ik koop voor mezelf niet vaak kleding maar als ik iets koop dan is het met name bij Zara/H&M/Cotton Club, maar ook via Vinted vind ik wel eens leuke items. Voor de kinderen geldt hetzelfde, H&M en Zara zijn favoriet en ook voor de kids slaag ik regelmatig via Vinted. Ik verkoop ook items van mezelf en de kinderen via Vinted. Mijn man daarentegen koopt vaker schoenen en kleding en heeft een dure smaak. Als hij iets koopt is het meteen erg prijzig. Hij koopt en verkoopt ook regelmatig via Vinted maar ook vaak nieuw. Ik geef ook wel eens kleding door aan vriendinnen waarvan de kinderen iets jonger zijn en ik krijg van een vriendin ook wel eens wat kleding voor de jongste doorgeschoven. 

We hebben ooit een budget bepaald voor het kopen van kleding/schoenen maar hier hebben we ons de afgelopen tijd niet echt aan gehouden. We kopen wat we nodig hebben (of denken dat we nodig hebben haha) en hoe veel dit is, is iedere maand weer anders. In de afgelopen maanden ging het wel om een paar honderd euro per maand. Inmiddels hebben we afgesproken dat we beiden 200 euro per persoon ‘eigen geld’ opzij zetten waarvan we kunnen kopen/doen wat we willen. En daarnaast dat we voor de kinderen de kinderbijslag iedere 3 maanden apart zetten en dat potje voor de kinderen gebruiken vanaf nu. 

Uitjes: Dit verschilt per seizoen. In de zomer gaan we zeker wel eens een dagje weg met de kinderen, pretpark (dan ben je zo 100 euro kwijt) of zwemmen (ongeveer 50 euro) en in de winter gaan we wat makkelijker met de kinderen naar de bioscoop (met de oudste) of een indoor speelhal. De kosten hiervan zijn uiteraard erg verschillend. Maar ook gratis activiteiten zoals de kinderboerderij, het bos of een buitenspeeltuin zijn favoriet.

Samen gaan we af en toe naar de film, dat kost al snel 40 euro (2 kaartjes en iets erbij) en dan moeten we de oppas betalen (3,50€ per uur). Tenzij opa en oma oppassen, dan is het natuurlijk gratis. Ik ga zelf regelmatig lunchen of dineren met een vriendin en mijn man gaat op zijn beurt af en toe een drankje doen en bezoekt graag een festival (in- of outdoor). Even lunchen of dineren kost toch ook al snel 25-50 euro per keer en een festival zeker 100 euro (per persoon, zo’n 2x per jaar ga ik ook mee). 

Vakantie: We gaan sowieso iedere zomer met het hele gezin op vakantie. Zo lang onze jongste nog dutjes doet overdag en het niet heel lang volhoudt om op pad te gaan, houden we het bij zonnige bestemmingen in een all-inclusive hotel. We willen minimaal 9-10 dagen en met het vliegtuig. Onze laatste vakantie met 4 heeft ons ongeveer 3750 euro gekost voor 10 dagen, all-in. Afgelopen jaar zijn we ook samen weg geweest, een lang weekend naar New York en we willen dit er wel inhouden om samen ook 1x per jaar even weg te gaan. Zoiets kost dan wel al snel tussen de 1500 en 2000 euro. 

Cadeau’s: Ik moet zeggen dat ik mij hier niet echt bewust van ben en dat dit verschilt per persoon en per keer. Voor Sinterklaas/kerst hanteren wij altijd maximaal 100 euro aan cadeaus, voor beide kindjes en ook als we voor elkaar iets kopen met kerst. Voor een kinderfeestje kopen we iets tussen de 10 en 15 euro. Voor de verjaardagen van de kinderen is het ook wisselend, hebben ze echt iets ‘nodig’ of zijn het vooral wensen? Maar ook hier gaan we niet over de 100 euro heen. 

Persoonlijke verzorging: Mijn man gaat 1x per maand naar de kapper en dit kost ongeveer 30 euro en ik ga 1x per 3 maanden en dat kost ongeveer 100 euro, de oudste gaat af en toe om de puntjes te laten knippen en de jongste heeft niet veel haar dus die gaat nog niet naar de kapper. Ik ga graag naar de schoonheidsspecialiste maar dat is niet op regelmatige basis, alleen wanneer ik het idee heb dat mijn huid het nodig heeft of wanneer ik wat geld over heb. Ik ga dan namelijk voor een behandeling van minimaal 60-90 minuten inclusief lichaamsbehandeling en dit kost dan al snel 100 tot 120 euro. 

Overig: Postcodeloterij, 15 euro per maand. Abonnement in verband met ons alarmsysteem van 50 euro per maand. Hier zijn we over na aan het denken om deze op te zeggen. Schoolgeld van de oudste (tussen de middag opvang in verband met continue rooster) 140 euro per schooljaar. 

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

We vinden lekker en goed eten met name belangrijk, daarom zullen we niet snel besparen op de boodschappen. Mijn man vindt kleding en schoenen erg belangrijk. Hij heeft daar een dure hobby van gemaakt maar dit gaan we nu dus veranderen door maandelijks een budget te hanteren. Ik vind herinneringen maken, zoals mooie foto’s laten maken van het gezin ter waarde van 150 euro, belangrijker dan een paar schoenen van 150 euro. Daarnaast vinden we het fijn om leuke dingen te ondernemen met het gezin of met elkaar. 

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

We zijn hier best van geschrokken, want we hadden niet door dat het inmiddels alweer zoveel meer was geworden. Een paar jaar terug deden we het met 500 euro per maand en dat hebben we daarna een keer verhoogd naar 750 euro maar nu zitten we dus op 900-1000 euro per maand. Ons gezin is ook wel uitgebreid in de tussentijd dus misschien is het niet zo gek. 

Waarop kan je bezuinigen?

We zouden kunnen bezuinigen op de boodschappen, maar dat zie ik niet snel gebeuren. We zouden wel kunnen bezuinigen op overige uitgaves zoals kleding, dat gaan we dus vanaf nu ook doen. Sowieso beginnen we het nieuwe jaar altijd met 100 dagen niet shoppen.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

Geen bewust doel, maar een buffer is altijd fijn voor als we grotere aanschaffen willen doen voor in huis (nog wat verbouwingswensen) of voor tripjes. Daarnaast is het fijn als we geld apart hebben staan, mocht er iets kapot gaan wat direct vervangen moet worden. 

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

Dat vind ik lastig. Ik denk altijd erg lang na voordat ik iets koop. Soms te lang. Maar ik doe nooit impuls aankopen dus als ik iets koop dan heb ik het echt nodig of wil ik het echt heel graag. Heb daarom veel goede uitgaves gedaan denk ik zelf. Ik ben zuinig op mijn spullen en doe er daarom lang mee. Mijn slechtste uitgaves kan ik niet echt beantwoorden.

Wat is je duurste aankoop ooit?

Ik ben niet heel merk belust dus koop niet vaak dure dingen maar ik gok dan toch sneakers van 250 euro. En dat valt nog wel mee toch, met een knipoog. Dan reken ik alleen de babyuitzet van de jongste niet mee, dat was echt een rib uit ons lijf.

Heb je een geldtip?

Ondanks dat we de afgelopen tijd veel geld uit hebben gegeven, geven we nooit geld uit wat we niet hebben. We hebben wel een credit card en betalen ook echt wel eens met Klarna, maar ik check wekelijks alle bankzaken en weet altijd hoe we er voor staan. Zolang je bewust bezig bent met je inkomsten en uitgaven, je weet wat je wel en niet kan missen en nadenkt bij wat je koopt, kan er niet veel mis gaan, denk ik. Veel verdienen is leuk, sparen ook maar genieten is ook belangrijk.

Maakt geld gelukkig?

Mijn moeder zegt altijd: “Je hoeft niet te zwemmen in het geld, maar pootje baden is al fijn”. Nu zijn wij ook nog niet op het niveau van pootje baden maar het is een leuk streven. Geld maakt niet gelukkig maar het maakt bepaalde dingen wel makkelijker. Ik kan het heel schrijnend vinden als ik zie hoe zwaar sommige mensen het hebben en zal ook altijd doneren, investeren in de voedselbank / Leger des Heils et cetera. Of het echt gelukkig maakt weet ik niet, maar te weinig geld kan je wel heel ongelukkig maken. 

ALEXANDRA

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

13 gedachten over “Gezinsbudget: “Naar de dure hobby van mijn man gaat een groot geldbedrag””

  1. Kindgebonden budget, voor 1 kind, krijg je niet met 1,5 tot 2x modaal. Als de biologische moeder kindgebonden budget ontvangt zal haar inkomen niet hoog zijn. Ik vind het te bizar voor woorden dat de biologische moeder de helft daarvan moet inleveren aan haar ex en diens partner.
    Kan de biologische moeder ook €1000 p/m aan boodschappen missen en tripjes naar New York maken?

    Beantwoorden
  2. Pfffff ,leven wel erg makkelijk, minder werken, investeren in de kinderen ( niet financieel maar in tijd) lijkt mij veel belangstelling.
    Kringloop hebben prachtige dingen ook kleding.
    Kinderen zullen later dankbaarder zijn met minder uitgaan, bioscoop, zelf naar Amerika gaan, dure uitgaven etcetera etcetera , maar een moeder die vaker thuis was!!!!!

    Beantwoorden
    • Als je met werken netto zoveel geld binnenkrijgt en meent dat je niet kunt pootje baden in het geld, heb je niet echt een reëel beeld hoe het gros van de mensen het heeft. Dat je met zulke bruto-inkomens niet kunt pootjebaden, ligt m.i. aan je uitgavenpatroon. Voor €1000 boodschappen met anderhalf kind waarvan één baby..m

      Beantwoorden
    • Het lijkt me zeer gezond dat ouders ook tijd voor zichzelf en elkaar blijven houden. Het klinkt niet of ze structureel 5 van de 7 dagen naar festivals of op vakantie zijn.

      Beantwoorden
  3. Bezopen hoeveel ze uitgeven aan boodschappen! Je kan wel zeggen m’n man kookt graag lekker en uitgebreid maar dan nog. Ik zou met dat geld 4 maanden boodschappen doen en we zijn met z’n tweeën.

    Beantwoorden
  4. ik verbaas me over het kindgebonden budget. Nu zal de biologische moeder waarschijnlijk te weinig verdienen waardoor ze kindgebonden budget krijgt, maar dan zou het toch logischer zijn als ze bij co- ouderschap maar de helft krijgt. inplaats van nu dat ze de helft overmaakt naar haar Ex- partner die al meer dan genoeg verdiend?

    Beantwoorden
  5. Tsja, wat is veel uitgeven aan boodschappen? Wij zijn met zijn zessen en geven ongeveer 900-1000 aan boodschappen uit per maand. ik vind het veel, maar als je kijkt zit daar ook een eter bij die glutenvrij moet eten en eentje die lactosevrij moet eten. Daar gaat 1/3 van het budget heen. De overige pakweg 650 euro gebruiken we voor 4 personen (en ook voor de andere 2 natuurlijk als het om algemene dingen gaat zoals toilet- en verzorgingsartikelen). Maar ja, dan moet je wel goed opletten wat je koopt.

    Beantwoorden
  6. ik zou me rot schrikken als ik 1000 euro per maand kwijt ben aan boodschappen. Wij zijn met zn drieën, en ik vind 150 euro per week al veel.
    En 700 euro per maand terugkrijgen voor kinderopvang is ook erg veel.
    Maar ja als je een dure levensstijl heb, moet je ook ve werken om het te kunnen betalen.

    Beantwoorden
    • Wat iemand terugkrijgt, is afhankelijk van het aantal kinderen en de bijbehorende percentages op basis van het verzamelinkomen (en het gemaximeerde uurtarief van de kinderopvang). Hoeveel iemand werkt is geen factor.

      Beantwoorden
  7. Tja dure vakanties, kinderopvang, luxe boodschappen, dure kleding, persoonlijke huidverzorging.
    Ben zelf boekhouder, maar merk dat mensen heel lastig met geld om kunnen gaan. En als het dan een keer minder gaat zitten ze gelijk in de knel.
    Wij verdienen netto minder maar houden wel meer over.

    Beantwoorden
    • Ja zo staan wij er ook in. We hebben in de ogen van velen veel spaargeld. 2ton+ maar als het inkomen weg zou vallen kunnen we maar 3,5 jaar op dezelfde voet levend erop teren. En met wat aanpassen (en gelijkblijvende kosten) 7 jaar.

      Dan zitten we nog lang niet aan aow leeftijd. Dat zet zo’n bedrag in een heel ander licht. (al valt in de praktijk je inkomen niet snel volledig weg). Van alleen AOW kan je haast niet leven en mensen worden steeds fittere ouderen, die geven ook meer uit en hebben dus meer nodig.

      Kortom: leef niet van je laatste centen in de fase waarin je het moet/kan verdienen.

      Beantwoorden

Plaats een reactie