Hoe zou het zijn om op een groot schip te wonen en te werken met een compleet gezin en matrozen?

Hoe verliep jouw zwangerschap?

De zwangerschap van mijn dochtertje Isa verliep niet echt op rolletjes, na 7 zeven weken lag ik alleen nog op de bank en hield niets binnen. We zijn in Duitsland op de sluis afgestapt en naar het eerste beste ziekenhuis gereden, toen ik zelfs geen water meer binnen hield, een mooie echo, maar ik was uitgedroogd! We zijn naar Terneuzen gereden, mijn schoonouders aan boord om het over te nemen, en daar was opname 1, na een week mocht ik weer gaan. Ons meisje was klein en ik kreeg een extra groei-echo met 33 weken en toen zagen ze dat ik al 1 cm ontsluiting had, foute boel... Ik kon een week lang blijven, toen ben ik ook niet meer terug aan boord gegaan, mijn schoonouders zijn toen verder gaan varen en ik ben toen bij mijn ouders gaan wonen. Met 37 weken kreeg ik een galaanval (galstenen en de galblaas is 6 maanden later verwijderd) met 38-39 weken moest mijn man gaan varen in verband met de vakantie van mijn schoonouders en net die week had ik dan ook nog een darminfectie... Geen opname gelukkig, wel een antibioticakuur. Uiteindelijk kwam één dag na de uitgerekende datum na een vlotte bevalling Isa op de wereld. 


De zwangerschap van mijn zoontje Gijs ging er gelukkig heel wat rustiger aan toe, misselijk was ik wel en van 20 tot 30 weken heb ik heel veel bekkenpijn gehad. Ik denk wel dat het klussen in ons nieuwe eigen huis daar een rol in speelde, want toen het huis klaar was, was ook de pijn weg. Ik ben vijf weken voor de datum naar ons eigen huis gegaan om ''het baby te wachten''. Vanaf toen kreeg ik ook elke week een groei-echo. Gijs was ook klein (geen wonder ik ben ook maar 155 cm) en er was met de 20 weken echo SUA geconstateerd. De laatste week was hij rustig, dus werd ik ingeleid met 39 weken, voor mij totaal onverwacht, want ik was zelfs op de fiets met Isa bij de gyneacoloog. 

20181029_152239.jpg

Hoe waren jouw bevallingen?

Beide bevallingen gingen super vlot, en na Gijs zat ik zelfs na 6 dagen alweer op de fiets! 

Maar ik bedoel: je bent dus niet bevallen op het schip?

Haha, nee hoor. In een ziekenhuis in Terneuzen. Het was wel heel spannend, zeker hoe dichterbij je het einde komt. Ik had bij de oudste al 1 cm ontsluiting met 33 weken. Maar wij staan natuurlijk niet zomaar aan de wal, haha.


Heb jij een liefde voor water ? Wilde jij altijd al een schippersvrouw zijn? 

Nee, dat wilde ik zeker niet. Ik heb geleerd voor verzorgende IG en zou mijn verpleegkunde opleiding starten, maar toen was daar mijn man. Zes maanden later woonde ik met hem aan boord voorop het schip en zijn ouders achterop. Dit hebben we 2 jaar zo gedaan, toen zijn wij zonder schoonouders gaan varen en achterop gaan wonen met een matroos voorop. De liefde voor water heeft wel even moeten groeien. Ik heb het ook vaak genoeg vervloekt als ik weer eens helemaal in Duitsland zat en graag naar huis wilde, maar nu is ons schip ons thuis en na onze vrije week thuis in ons huis, voelt het altijd weer als thuis komen aan boord. We varen nu ook altijd in de buurt van ons huis, ouders en familie maximaal een uurtje rijden en dat maakt het allemaal een stuk makkelijker en leuker! 

IMG_20180630_194557_790.jpg

Hoe ziet een dag er voor jou uit?

Pascal vaart eigenlijk altijd en maakt de planning van de containers, ik deed dit voorheen maar met twee kids is dit niet handig. Je steekt er veel tijd in en moet je goed concentreren. Ik ben eigenlijk dus thuisblijfmama, maar dan aan boord. Ik haal de kindjes uit bed en zorg dat iedereen gewassen wordt en te eten krijgt. Ook entertain ik de kindjes. Ze kunnen op zich heel lief spelen wanneer het moet, maar ik maak ook tijd voor ze vrij om met ze te spelen. ‘s Middags als de jongste slaapt, doen mijn dochtertje en ik altijd een lesje van het LOVK (onderwijs aan boord) en vaak knutselen we nog even of we spelen een spelletje. Als de kindjes op bed liggen, begin ik met de bestelling voor mijn stickerpagina.Kunnen de kinderen wel buiten spelen?

Ja, we hebben een buitenbox van 3 bij 4 meter, met huisje, zandbak, schommel en speelgoed. In de zomer hebben we een verwarmd zwembad op dek staan. En zodra het kan gaan we aan de wal wandelen, fietsen of spelen.

20180515_160105.jpg

Word je het weleens zat?

Ik heb vaak genoeg gedacht: “Het is nu genoeg!”. Vooral in het begin, want je leven verandert drastisch wanneer je ineens op een schip woont. Maar met de kindjes erbij is dat toch allemaal anders. . Ik vind het ontzettend fijn om twee weken aan boord te zijn en geniet ook enorm van onze vrije week.


Hoe gaan de kinderen naar school ?

Isa is 3,5 jaar en gaat regelmatig naar de peuterspeelzaal. Op zondag komen we door de sluis van Terneuzen en een oma of opa haalt haar op en brengt haar dan de maandag naar de PSZ. Ik haal haar dan weer op, want ik doe altijd boodschappen op maandag. In onze vrije week gaat ze vaker naar de PSZ. Ze mag tot 6 jaar aan boord blijven mits ze ingeschreven staat bij het LOVK, je krijgt een krat met lesmateriaal en je wordt begeleid door een mentor, dan geef je zelf vanaf 3 jaar je kind aan boord les. Als Isa 6 jaar is ga ik met de kindjes aan de wal wonen, Gijs is dan 4 jaar, dus hij kan dan ook gelijk naar school.

IMG_5927.JPG

Hoe koop je kleding en boodschappen?

Kleding eigenlijk bijna alles online. Boodschappen doe ik elke maandag als we in Gent liggen, dan rij ik 30 minuten naar Terneuzen en doe daar mijn boodschappen, Pascal lost en laadt het schip dan en komt dan naar Terneuzen gevaren, waar wij weer aan boord gaan en dan varen we door naar Antwerpen. De kindjes blijven bij oma als ik boodschappen doe. Mijn schoonvader gaat bijna altijd mee en vult een kar voor onze Filipijnse matrozen en ik voor ons gezin. Ik doe elke week boodschappen en als ik niet kan, bestel ik het online en komt mijn schoonvader het op de sluis in Terneuzen afgeven. 

Kunnen jullie nog wel eens iets spontaans doen?

Thuis wel natuurlijk, aan boord soms. De weekenden zijn rustig en dan varen we in de zomer wel eens met ons speedbootje naar de wal, naar een dorpje midden in de haven van Antwerpen Lillo, je hebt er een speeltuin, jachthaventje en een restaurant, dan kan de hond even uitgelaten worden en de kindjes kunnen even spelen en vaak gaan we daar dan eten. Maar dit gebeurt soms 3x per maand en soms 1x in de 2 maanden en eigenlijk alleen in de zomer. Soms hebben we wel geluk en liggen we snel op onze losplek in Gent (daar lossen we elke maandag) dan gaan we vaak de zondag iets leuks doen, maar het is elke week een verassing of we een vrije zondag hebben of niet. 

IMG_20180222_155412_895.jpg

Mis je het land?

Nee hoor, tenzij ik iets ben vergeten in de supermarkt of heel veel zin heb in iets lekker en we hebben het niet aan boord. Het scheelt dat we een week thuis zijn, dan zijn we toch regelmatig aan de wal. 

Wat vinden de kinderen van het schippersleven?

Ik denk dat zij niet beter weten, het is normaal van hun, beiden waren nog geen twee weken oud toen we al terug gingen varen. Ze slapen ook veel beter aan boord. Isa vindt het soms jammer dat ze niet naar haar nichtje kan gaan spelen of naar de speeltuin kan. Gijs is het liefst aan boord. Hij is het gelukkigste als de stuurhut beneden staat en is de hele dag daar te vinden. Hij kijkt naar alles en roept de hele dag: “Kraaaaa!” (kraan). Ook tijdens lossen en laden kan hij uren voor het raam zitten kijken. 

Wat doen jullie zoal op een schip? 

Alles wat we ook thuis in ons huis doen, mensen weten vaak niet hoe onze woning eruit ziet, maar het is hier groter dan in ons rijtjes huis (circa 170m2). De kinderen hebben een loopfietsje in de woonkamer en kunnen nog een rondje rijden ook. We doen dus van alles. Zodra het kan zijn we lekker in de buitenbox. Isa en Gijs zijn graag buiten. Isa is dol op kleuren en knutselen en kan de hele dag aan tafel zitten daarmee. Gijs is 15 maanden en vindt het vooral erg leuk om de kasten leeg te halen, maar zodra het kan is hij boven bij papa in de stuurhut. 

20180803_113132.jpg

Waar varen jullie en wat vervoeren jullie?

Wij hebben een 110 meter lang container schip en varen tussen Gent en Antwerpen. We vervoeren containers en daar kan echt van alles in zitten, van auto’s tot scheermesje en van bevroren frietjes tot speelgoed. Wij varen twee weken en daarna nemen mijn schoonouders het schip een week over, zodat wij een vrije week hebben. Containers varen is best intensief en gaat 24/7 door, dus een weekje vrij is ontzettend fijn! 

Hoe zit de indeling van het schip eruit?

We hebben 4 slaapkamers, wc, badkamer met bad en douche, gardarobekast, hal en een grote woon- en eetkamer. Voorop het schip waar onze matrozen wonen, hebben we ook nog drie slaapkamers, woon- en eetkamer, badkamer en toilet.

EVA

InterviewsRedactieComment