4 Dingen die je WEL mag doen bij je puberkind (deel2)

2 weken geleden vertelde Corinne wat je absoluut NIET moet doen bij een puber. Rekening houdend met al die gierende hormonen en emoticons die zij 24/7 toegestuurd krijgen zijn we daar druk mee aan de slag gegaan.

Maar ok er zijn natuurlijk ook dingen die juist WEL werken en welke dat zijn dat verteld Corinne ons nu. Pak een pen, of een tablet we don't care! Terwijl we dit lezen denken we...Huh! punt 1,3 en 4 gelden ook voor ons als mama!

(Corinne werkt met pubers en geeft ons elke 2 weken leuke tips of hysterische anekdotes)

1 Zeg vaker ja dat moet je doen! In plaats van zou je dat wel doen?

Natuurlijk sta je niet meteen te springen wanneer je puber thuis komt met de mededing dat hij na het behalen van zijn examen gaat backpacken in Australië, dat begrijp ik. Maar, kap het niet meteen af. hij moet eerst zijn examen maar eens zien te halen. Het enige wat je puber op dat moment van jou verlangt, is steun, hij heeft het al moeilijk genoeg! Heeft hij het examen gehaald en wil hij nog steeds op wereldreis, dan haakt hij vaak alsnog af wanneer hij merkt dat dit toch een behoorlijke prijzige onderneming is en een festival toch eigenlijk hetzelfde gevoel van vrijheid geeft. Heeft hij toch alle juiste voorbereidingen getroffen voor zijn wereldreis?

Gefeliciteerd u bent in het bezit van eenzeer goed georganiseerde puber en ik zal me dan ook geen zorgen maken! Hij redt zich wel! Maar of jij daar ook zo over denkt...

corinne 1.jpg

2 Geef grenzen aan

Soms moet een puber gewoon tegen zichzelf beschermt worden, heel simpel! Je puber zal je het misschien nu niet in dank af nemen maar later wanneer hij weer bij bewustzijn is maakt hij dat ruimschoots goed met je, geloof mij maar!

3 Geef ze goed en vooral veel te eten!

Een puber eet de hele dag door! Je puber lijkt soms net een zwart gat waarin je hele voorraadkast verdwijnt. Toch heeft deze onstilbare trek vele voordelen. Wanneer jij enigszins op de lijn van je puber weet te zitten qua eten dan heb je ineens een nieuwe beste vriend! Met een beetje geluk schuiven ook alle vrienden van je puber aan. Kun je mooi even spieken met wie hij allemaal omgaat!

4 Choose your battles wisely

Wil je zes keer per dag strijd of wil je liever een enigszins harmonieuze dag waarin ook nog wel wat gelachen wordt? Wanneer je gaat voor dat laatste dan heb ik een gouden tip voor je. Natuurlijk stoor je je aan het feit dat de keukenkasten allemaal open staan, dat de dop van de tandpasta naast de tandpasta ligt i.p.v. op de tandpasta, en liggen er door het hele huis verdwaalde sokken.

Heel begrijpelijk maar... wanneer je daar met gestrekt been ingaat is de kans op een nieuwe Wereld Oorlog bijna 100%.. Is dat het waard? Persoonlijk vind ik van niet. Dit alleen al vanwege het feit dat ik dat niet 30x per uur volhoud.

Wat ik wel doe is gemeende interesse tonen. Ik luister naar ze, leef met ze mee en pas dan pas vraag ik ze iets voor mij te doen. Is dit een ideale manier van chantage en manipulatie? Nee, dit heet interesse tonen, iets wat je puber heel goed kan gebruiken! Negen van de tien keer werkt dit. Soms hebben ze het al gedaan voordat ik het aan ze kon vragen.

5 Luister echt naar je puber.

Het leven van je puber is al verwarrend en chaotisch genoeg. Soms heel soms hebben ze je gewoon even nodig. Echter is timing nog iets waar je puber aan moet werken. Vaak vraagt je puber aandacht op de momenten die net niet lekker voor jou uitkomen, helaas heeft je puber daar geen boodschap aan. Toch is dit het moment waarop je vaak het leukste contact hebt voordat hij zich weer terugtrekt in zijn eigen wereldje. Leg daarom dan ook je telefoon weg, zet je inductiekookplaat af en ga er echt even voor zitten en luister. Kom niet met goedbedoelde adviezen of leg je mening op. Maar luister gewoon.

Wanneer je puber je advies nodig heeft komt hij echt wel naar je toe.

En hierbij misschien nog wel de belangrijkste tip, weet dat je puber tijdens de pubertijd met enige regelmaat wegens verbouwing gesloten is. Alle redelijkheid is van de aardbodem verdwenen, zo lijkt het. Zolang je dit in je achterhoofd houdt en weet mee te bewegen, is het prima vol te houden. Vaak kun je er ook best van genieten al gebeurt dat genieten vaak achteraf....

corinne 3.jpg

Liefs Corien

Isabel De vries