Een gave samenwerking tussen Kids en Kurken en Floortje!

Wij hebben een nieuwtje voor iedereen: we hebben een samenwerking met Floortje! Zij zal een aantal BN'ers, Instaladys of hot daddys, gaan tekenen in de vorm van een familieportretje namens Kids en Kurken. Een aantal geïnterviewden worden een heuse illustratie. Erg gaaf! Maar wie is Floortje en hoe tekent ze? Ze vertelt onze fans alles in onderstaand interview.

1. Wie ben je?

Ik ben Floortje, 32 jaar en woon samen met mijn vriend en onze poes Frits. Afgelopen november hebben we ons eerste eigen huis gekocht in Haarlem waar we erg blij en trots op zijn. In het dagelijks leven sta ik 4 dagen voor de klas en 1 dag ben ik thuis om te tekenen. Nou ja, 1 dag.. eigenlijk komt het er op neer dat ik wel een hoop meer uren aan de tekentafel zit. Heerlijk vind ik dat!


2. Wat kan jij leuk tekenen zeg! Kan je dit al vanaf je vroege jeugd?

Dank je! En nee hoor.. vroeger vond ik dat ik helemaal niet zo mooi kon tekenen. Ik was wel altijd al creatief bezig. Ik kon als kind uren op de grond liggen met potloden, viltstiften, plakband en papier. Daar was ook alle ruimte en tijd voor thuis. Daarnaast heb ik een vrij creatieve vader, dus ik heb het wel een beetje van huis uit mee gekregen. Toen ik afgestudeerd was (Voor de Pabo) heb ik mijn scriptie (over het creatief denkvermogen bij kleuters) uit het raam geslingerd en ben ik naar de Rietveld academie gegaan voor een oriëntatie jaar. Daarnaast heb ik vele creatieve cursussen gedaan zoals 'kinderboekillustratie'. En veel oefenen, heel veel oefenen!

 

3. Kan je uitleggen hoe je zo'n portret maakt?

Nadat ik alle foto's heb ontvangen van het gezin, begint het schetsen. Belangrijk daarbij is dat het scherpe foto's zijn zodat ik goed kan inzoomen en de gezichten kan bekijken. Hoe lopen de wenkbrauwen, wat zijn de verhoudingen, hoe loopt de neus en welke vorm heeft het gezicht. Ik schets, gum en schets.. totdat ik denk; dit klopt wel ongeveer. Vervolgens werk ik de tekening uit met zwarte lijnen en kleur ik hem in. Meestal met kleurpotlood en een enkele keer met ecoline. Vervolgens scan ik de tekening in en bewerk ik hem op de computer tot een mooie illustratie met een gezellige achtergrond. Dit doe ik voornamelijk met photoshop. 


4. Krijg je veel aanvragen voor deze portretjes? 

Ik krijg geregeld aanvragen, vooral rond de kerst, moederdag en vaderdag. Sommige maanden zijn wat rustiger, andere maanden erg druk. Aangezien ik ook mijn eigen kleuterklas heb is het altijd een beetje passen en meten.

Screenshot_8.png

 

5. Is dit een hobby of wil je er meer van maken?

In het ideale geval zou ik 3 dagen willen werken als juf en 2 dagen thuis willen tekenen. Dat lijkt mij echt een mooie balans. Wie weet komt dat er ooit nog van ;)


6. Wie zou jij graag willen tekenen?

Oei..wat een lastige vraag! Ik zou nog zoveel mensen willen tekenen! In ieder geval veel bekende Instagrammers zoals @madebymowie
@kaesutherland of het gezin van Pauline van @uitpaulineskeuken maar echt eens een bnn'er tekenen lijkt mij ook wel erg tof! bijvoorbeeld Carolien Karthaus-Spoor

7. Wat was je leukste tekenopdracht? 

Als ik terugdenk aan alle portretjes die ik heb getekend word ik er van zoveel zo ontzettend blij! Als ik er één moest kiezen dan was het wel het familieportretje van @Missjettle. Dat was een van mijn eerste echte portretjes in opdracht. Ik kreeg allerlei leuke foto's door van leuke kleertjes voor zoontje Peppe en kon los met pasteltinten. Zo ontzettend leuk om te doen!

IMG_5792.jpg

8. Wat zijn je korte termijn doelen voor de portretjes?

Gewoon lekker doorgaan met wat ik nu doe eerlijk gezegd.. klinkt misschien een beetje saai, maar mijn bedrijfje groeit iedere dag een beetje meer dus dat gaat alleen maar heel goed. Ik hoop uiteraard nog wel een paar volgers op Instagram erbij te krijgen en nog eens op een leuke creatieve beurs te staan. 

Screenshot_7.png


9. Wat is je droom?

Mijn droom is om ooit met mijn tekeningen in de Flow te staan. Of nog mooier.. een van de vaste illustratoren worden voor Flow! 

 

10. Als je me echt zou kennen, zou je weten dat ...

... ik het allerliefst 's nachts teken wanneer niemand op straat is en ik ongestoord kan doortekenen. Heerlijk die stilte, geen afleiding.. .enkel mijn potloden, een vel papier vol met krabbeltjes en een snurkende poes op schoot. 

IMG_4468.JPG

 

11. Wie is je doelgroep en wat is het concept dat je uitdraagt?

Mijn doelgroep zijn ouders van nu met jonge kinderen. Meestal 1 of 2 kindjes en vaak is er ook een hond of poes van de partij. Daarnaast teken ik heel graag kleurrijke prints voor de kinderen, denk aan shirts met dino's, tijgerprintjes, streepjes of stipjes. Accessoires zoals haarbandjes, knuffels en kraagjes teken ik ook graag. Daarnaast gebruik ik het liefst pasteltinten in zowel kleding als de achtergrond. 

 

12. Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik haal inspiratie uit werk van vele illustratoren, fotografen en bloggers die ik volg op via Instagram of Pinterest. Ook blader ik vaak door boeken en tijdschriften. Zie ik een mooie print of kleur? Dan verwerk ik die graag in mijn eigen illustraties. Ook kom ik graag op creatieve beurzen zoals Flavourites Live, het Seinfestijn en Creative life waar ik heel graag kom op inspiratie op te doen!

Kijk voor meer tekeningen en informatie op de website van Floortje of op haar Instagram.