5 festivals die op de bucketlist van iedere ouder moet!

De eerste zonnestralen breken weer door om ons energie te geven. En eigenlijk begint het bij mij direct te kriebelen. Ik wil buiten in het zand of het gras staan te housen met een ijskoude cocktail in mijn hand of een perfect biertje. Mijn telefoon gaat drie keer af. Berichtjes. Ik lees ze snel. En alsof mijn vriendinnen mijn gedachten kunnen lezen, vragen ze me mee naar allerlei feesten en partijen door heel Nederland. Jawel ladies, het is zover, het festivalseizoen is geopend! Koop gauw je kaarten, want soms gaat het hard. En je wilt echt niet de aftermovies zien en dan tot de conclusie komen dat dat festival het allervetste van zomer 2018 was, terwijl jij het allemaal hebt gemist. Dus bij deze een lijst met festivals die je echt niet mag missen! Als je naar deze 5 feesten gaat, heb je alle hotspots te pakken. Drie festivals zonder en twee met de kids.

photo-1472653816316-3ad6f10a6592.jpg

Festivals zonder kinderen

1. Nort Sea Jazz

Ik was nogal sceptisch voordat ik naar North Sea Jazz was geweest. Ik zag een meute truttige en stoffige mensen van veertig voor me. Mensen die een beetje draaien, swieren en hun hoofd schudden, maar niet dansen. Allemaal op praktische platte schoenen, maar niets is minder waar. Ik ging de vorige editie direct het reusachtige dakterras op waar een DJ, vette beats draaide met een jazzige ondertoon. De meeste mensen waren bloedmooi en hip. Niet dat dat moet, maar het is natuurlijk wel leuk om naar te kijken. En weet je wie er aan het einde optrad? Pharell! Ja, zeker! Pharell! En elk jaar hebben ze een waanzinnig slotact. Er komen veel grote en internationale artiesten. Snoop Dog en Usher zijn ook van de partij geweest. En ja, natuurlijk komen er ook ouderen, maar dat is hier helemaal niet erg, want er is ook genoeg jong! Dit festival heeft klasse en is een echte belevenis. Want niet alleen wat betreft artiesten, maar ook het eten en de wijnen kan je jezelf flink laten verwennen. Uiteraard heb ik tussendoor oesters gesmuld, opengemaakt door een schaarsgeklede hunk. Echt, dit festival is een MUST.

2. Into The Woods

Kaartjes krijgen voor dit festival is moeilijk. Dit jaar is het mij niet gelukt, en daar baal ik een heel jaar van. Into the Woods is altijd binnen een paar minuten volledig uitverkocht. Zorg dus dat je op de mailinglijst staat en dat je met meerdere computers een half uur voor verkooptijd klaarzit. Sorry, maak daar maar een aantal uur van, want ook bij het klaarzitten, kom je gewoon als een nummertje in de wachtrij. Heb je geen kaartje (zoals de meeste mensen) kunnen krijgen? Dan is het voorbij. Tweedehands wordt er nauwelijks iets aangeboden, en indien dat wel zo is, willen duizenden en duizenden mensen dat ticket. Maar man, o man, o man, als je tickets hebt, staat er een geweldig feest op je te wachten! Het is een sprookjesachtig festival vol creativiteit en te gekke DJ's. Het doet me altijd denken aan een Efteling die volledig uit zijn plaat gaat. Zoals de naam al doet vermoeden is het feest helemaal verborgen in de bossen. Waan-zinnig! Ook gebruikt het festival ieder jaar prachtig licht, wat het feest nog magischer maakt. Heb je een bucketlist? Dan moet dit feest er zeker op!

3. Solar

Ook dit festival gaat over de kop. Hier maak je meer kans om kaarten te kunnen kopen. Solar staat bekend om uitbundigheid en creativiteit. Ze hebben hele bijzondere projecten en stages gebouwd (zoals bomen of een enorme haai), er zijn veel waterpistolen, opblaasdieren, reusachtige ballonen en mardi gras kettingen (ik hoop dat je weet wat dat inhoudt? .... juist). Natuurlijk zijn er ook grappige spelletjes! Het is een leuke bende van ellende. Ook dit festival raakt uiteindelijk uitverkocht. Zorg dus dat je op tijd bent met bestellen. De camping is één dolle boel en er komen artiesten van de hoogste plank. Ook dit festival is zeker een moetje. 

Festivals met kinderen

Festivals met de kinderen zijn leuk, maar gaan een aantal tandjes rustiger dan bovenstaande partijen. Ik dans nog steeds met een biertje in mijn hand, maar dan korter en af en toe maak ik een debiele beweging of dansje met mijn mini-me's. Deze festivals zijn eigenlijk best chill. En erg educatief dat je je kleintjes dit meegeeft met de opvoeding.

4. De Parade

Er is een Parade in elke grote stad en het heeft een sfeertje dat een kruising is tussen een kermis, theater en een foodfestival. Als je er zelf bent geweest, zal je precies begrijpen wat ik bedoel. Het is er heerlijk en er is voor ieder wat wils. Ieder jaar is er een open-lucht-discotheek-met-koptelefoon, maar je kunt ook kijken naar prachtige dans en theater. Voor de kinderen is er een kunstatelier en een draaimolen. Wat betreft het eten en drinken, kan je werkelijk alles krijgen: van Sangria met nacho's, tot mosselen met friet, van pasta tot Indies, alle keukens over de wereld zijn aanwezig. Er is een bier-, wijn-, cocktail- en een koffiebar. Vorig jaar maakten mijn meisjes hun eigen (onder begeleiding) poffertjes, want ja die smaken gewoon beter. Mijn meiden zijn (uiteraard..) ook dol op de snoepkraam met de schattige snoepmeisjes. Ieder jaar zitten we heerlijk op houten banken hutje mutje in de zon. Het is er zo gezellig en open dat eigenlijk iedereen gewoon met elkaar praat. Ook zijn er ieder jaar een aantal BN'ers te spotten. Heerlijk mensen kijken. Handig om van tevoren online alvast te bekijken waar je heen wilt en indien mogelijk alvast tickets online te kopen. Wij vergeten dit regelmatig en staan dan mega lang in de ticketrij. 

5. My First Festival

Dit festival kennen veel ouders niet en daar moet een einde aan komen, want dit is het hipste en tegelijkertijd het meest educatieve festival voor kinderen. Ik denk dat er wel 15 zalen en plekken zijn waar er een muzikale of creatieve activiteit is. En dat maakt het voor mij soms moeilijk om te kiezen, er is gewoon zo veel! Meestal maak ik thuis al een lijstje met tijden, artiesten en de route dien we gaan lopen. Er is hier veel muziek voor de kinderen, maar de artiesten zijn soms eigenlijk nog leuker voor papa en mama. Denk aan een rappende Sef, Yes-R, Opgezwolle of Gers Pardoel. Ik heb daar veel staan dansen met een biertje in mijn hand en de kids deden vrolijk mee. Ook dit hoort bij de opvoeding vind ik. Verder zijn er te gekke activiteiten: zoals een trommel maken (die je weer kunt gebruiken bij al dat housen), een kleurplaat inkleuren die 5 bij 5 meter is en in de sokken-discotheek (op je sokken) housen. Verder worden er verhalen verteld onder muzikale begeleiding. En er is nog zoveel meer op het gebied van muziek en creativiteit. Owja koop een kinderlunchkaart, want dan ben je goedkoper uit dan alles los bestellen. Ik adviseer om aan het einde van de dag naar de bioscoop op de bovenste etage te gaan. Hier kunnen de kinderen lekker kijken en hangen op de enorme gekleurde loungekussens op de grond. Weer een heel ander festival, maar wederom een echte must voor het hele gezin!  

 

Redactie lid

Laura

 

 

photo-1506711766036-e8032c1767ca.jpg

 

 

Redactie