Brief aan mijn dochter van 4: "Mocht papa op latere leeftijd wat lastiger zijn, hij bedoelt het goed Mila"

Lieve Mila,

Ik herinner me je eerste schopjes in het veilige plekje in mijn buik. Ik herinner me je eerste geur en ik herinner me de eerste ontmoeting met jou. Oh, en Miel ik herinner me de weeën ook hoor en het ‘uitdrijven’, maar dat zal ik je later allemaal vertellen als je ‘echt groot bent’. Het gevoel wat je mij gaf was onbeschrijfelijk. Ik kon niet geloven dat ik jou al die maanden had gedragen en je daadwerkelijk door mij op de wereld bent gezet. Oh en Miel, papa heeft een klein beetje geholpen hoor. Niet met de bevalling, maar daar hebben we het nog wel eens over. Daar was je zo mooi en zo welkom. De eerste week van je kleine leven was ik zo onzeker. Jij daarentegen deed het zo vreselijk goed. Je was zo tevreden en miel je was zo vreselijk mooi.

upload.jpg

Het idee dat je vier jaar wordt is zo bizar! Je bent opgebloeid tot een prachtig meisje, een doorzetter en eentje die nooit stil zit. Je onderneemt van alles en alles wat je doet doe je met zoveel plezier. Je bent onwijs lief ook voor je broertje en zusje. En natuurlijk niet altijd, maar dat geeft niet. De liefde tussen jullie is zo vreselijk mooi om te zien. Oh en miel, jouw kledingkeuze daar hebben we het later ook nog over. Ik zal je later foto’s laten zien dat de combinaties echt niet konden. Maar, jij voelt je mooi en weetje Miel dat is voor nu het allerbelangrijkste.

 

 

Nu je bijna 4 bent betekent het dat je bijna naar school gaat. Ik heb op sommige momenten er naar uit gekeken, maar ik neem dat allemaal terug. Ik vind het spannend al weet ik dat jij het superleuk gaat vinden. Maar, het idee dat ik je straks ‘los’ moet laten en je de meeste tijd van de dag op school zit maakt me verdrietig en angstig. Ik heb er best wel veel moeite mee dat je zelfstandiger wordt en je mama bij veel dingen niet meer nodig hebt. Het maakt me verdrietig dat ik je straks naar school ‘moet’ brengen en jij de wereld gaat ontdekken. Miel de wereld is zo leuk, maar kan ook zo pijnlijk zijn. Je grootste zorg voor nu staat in het niet met de zorgen die er nog kunnen komen in je nog kleine leventje. Ik probeer je alles mee te geven zodat je voor jezelf kunt opkomen, dat je sterk in je schoenen staat en dat je een veilige plek bij me hebt. Maar, Miel ik kan je straks niet meer voor alles beschermen en je zult zelf om moeten gaan met tegenslagen en moeilijke situaties. Maar wil je me één ding beloven? Kom naar me toe als je je niet fijn voelt. Kom naar me toe als je verdriet hebt. Zoals je nu bij me komt voor een knuffel en me vraagt om met me te spelen lieve Miel. Ik hoop dat je dit blijft doen. Weet dat je met alles naar me toe kan komen en ik echt niets raar vindt. Weet dat ik altijd voor je klaar sta en er voor je zal zijn. Je zal helpen met het nastreven van je dromen en je wil helpen met alles wat er in mijn macht ligt. 

upload.jpg

Natuurlijk weet ik dat jij je eigenweg moet vinden in het leven. Net zoals ik dat heb moeten doen. Ik weet hoe moeilijk het is om de juiste weg te vinden. En ik weet zeker dat jij het allemaal zoveel beter zou doen dan dat ik ooit gedaan heb. Je zult nu wel denken hoe weet jij dat nou? Nou, lieve Miel je karakter zegt alles. Ik weet dat je niet zal opgeven en dat je probeert altijd de goede keuzes in het leven te maken. De wereld ligt aan jouw voeten en het meeste heb je zelf in de hand. Ik weet dat jij een prachtige volwassen vrouw gaat worden en ooit, als het je gegeven is de beste mama op de wereld wordt. Ik hoop dat ik goed genoeg me best heb gedaan voor je. En dat ik je genoeg heb ondersteund om de weg te vinden naar het ouder worden. Dat ik je heb mee kunnen geven wat mij nooit is mee gegeven. En dat jij het beter zal gaan doen als mijn moeder. Weet dat ik je nooit laat vallen en weet dat ik altijd voor je klaar sta. Ook papa, je bent zijn prinses. En mocht hij op latere leeftijd wat lastiger zijn, hij bedoelt het goed Mila, we hebben echt het beste met je voor. Altijd! De wereld ligt aan jouw voeten en jij kan worden wat je maar zou willen. Welke keuzes je ook maakt welke weg je ook gaat bewandelen, wat je besluit ook gaat worden. Word wie je wilt zijn en blijf wie je bent. Tegen de tijd dat je dit leest ben ik al een oudwijf. Maar, ik hoop dat als je dit leest, dit doet met een glimlach, en dat je trots op mij bent. Net zo trots als dat ik nu op jou ben! Je bent een geschenk. Ik heb je lief, liever dan lief.   

 

 

Liefs,

 

 

 

Mama MARILYN (klik hier voor haar Instagram)