4 dingen die je beter niet kunt doen bij je puberkind

| , ,

Pubers zitten vol hormonen, ze ontdekken het andere geslacht, zichzelf, hebben onzekerheden, maar moeten wel keihard presteren. Hoe kunnen wij ouders ze steunen. Op welke manier zullen ze dit het gemakkelijkst accepteren? Onze Corinne werkt met pubers en zal elke week een leuke blog schrijven waar ouders wat aan hebben of waarom ze hard moeten lachen. Wil je je puber helpen, dan weet Corinne wat je vooral niet moet doen. Wat moet je dan wel doen? Dat vertelt ze in haar volgende blog over 2 weken. 

Wat je vooral NIET moet doen

1. Geef geen ongevraagd advies

Geef niet te pas en te onpas adviezen over hoe je puber het volgens jou moet aanpakken. Je puber weet echt wel dat hij veel te laat aan zijn werkstuk is begonnen. Hij is echter degene die het te laat inlevert, niet jij. Jij hebt je middelbare schooltijd al gehad. Is dit lastig, natuurlijk is dit lastig. Je moest eens weten hoeveel werkstukken van ouders ik per jaar nakijk!

2. Magister is niet het nieuwe Instagram

Natuurlijk is het verleidelijk! Maar voor de vertrouwensband met je kind kan het funest zijn. Hoe zou jij het vinden wanneer jouw puber elke stap die jij zet kan meekijken? Juist ja, dat dacht ik al. Waarom zou je dat dan wel bij je puber doen? School trekt echt wel aan de bel wanneer het niet goed gaat en in het beste geval doet je kind dit zelf. Laat je eens verrassen!

3. De kamer van je puber is voor jou als ouder off limits!

Ja ik weet het, jij als ouder betaalt de hypotheek, maar je puber heeft echt een ruimte nodig waar hij zich even in terug kan trekken. Een puber is kort gezegd een snelkookpan die op springen staat. Imago is voor veel pubers alles. Dit imago wordt vormgegeven door invloeden van buitenaf. Tel daar dan nog een aantal puisten bij op en andere onzekerheden en je begrijpt waarom je lieve zoon of dochter ineens is veranderd in een snelkookpan. In zijn kamer kan je puber even helemaal zichzelf zijn, zonder leraren die aan je hoofd zeuren, geen ouders die wat van je willen en geen vrienden of vriendinnen die wat van je vinden. Alleen jij en je onzekerheden. Wil je toch weten of de boel daar boven nog een beetje leefbaar is? Dan kunnen de volgende tips je helpen: Breng hem zijn schone was, inclusief zijn lievelingsbroek. Je weet wel, die broek die je vanochtend nog zonder zijn toestemming in de wasmachine had gegooid! Een ontbijtje op bed na een avondje stappen doet ook wonderen. Let wel op dat je dit pas na 12:00 serveert en dat er ook geen nachtelijk bezoek is blijven hangen.

4. Reageer nooit op de social media posts van je puber

Dit is echt killing voor jouw puber. Jouw tijd van hip and happening zijn, is voorbij! Ik weet dat 40 het nieuwe 30 is, maar daar heeft jouw puber echt geen boodschap aan! Je puber heeft het al moeilijk genoeg.

Tot de volgende keer!

Corinne