Het gezinsbudget: “We sparen niet van ons salaris, we laten ons vastgoed voor ons sparen”

| ,

Wil je niets missen, klik HIER en volg KidsenKurken op Instagram

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland.

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Wij zijn een gezin van 4: ik, mijn partner, dochter van 5 jaar en zoon van 2 jaar.

Welk werk doe jij?

Ik werk in het onderwijs en werk 3,5 dag. Mijn man investeert in vastgoed.

Wat is jullie net­to inkomen per maand?

Ik verdien €2400 netto, mijn man ongeveer €3000 en we ontvangen daarnaast van onze inkomsten uit vastgoed nog zo’n €5000 per maand. Uiteraard wordt ons vastgoed ook per maand meer waard, maar dat heb ik hier dan nog niet in meegenomen. 

Wat staat er nu op de gewone rekening en spaarrekening van jullie en de kinderen?

Onze kinderen hebben geen spaarrekening, ze krijgen een deel van ons vastgoed als ze oud genoeg zijn. Mijn man en ik hebben allebei een eigen rekening en krijgen per maand een bedrag om zelf uit te geven. Ik weet dus niet hoeveel er nu op zijn rekening staat. Op die van mij staat €335. Op onze gezamenlijke rekening staat nu €263. We hebben daarnaast nog een eigen spaarrekening, op die van mij staat niets en op die van hem wat meer (en dat dan weer in bitcoins). Op onze gezamenlijke spaarrekening staat nu €78.000. 

Hebben je schulden?

We hebben beiden nog een schuld bij DUO, een studieschuld. 

Bron: pexels.nl

De maandelijkse vaste lasten

Wonen: We wonen in een grote stad en hebben een mooie en ruime tussenwoning van een paar jaar oud. We hebben 4 slaapkamers en het huis is ongeveer 140 m2, onze tuin ongeveer 70 m2. We betalen per maand €1092 aan hypotheek. 

Gas/water/elektriciteit: €150

Boodschappen: Ik let totaal niet op mijn uitgaven omdat we altijd genoeg geld hebben. Als ik een schatting moet maken is dat €800 per maand. We halen in het weekend vaak af of gaan uit eten. Ik probeer weekboodschappen te doen en daarnaast wordt steeds wat bijgehaald. Favoriete afhaal is sushi.

Verzekeringen: €215 aan zorg. Voor het huis €50 en de auto’s all risk €80. 

Auto: We hebben beide een mooie auto die dus allebei all risk verzekerd zijn. Ik tank 1 keer per maand en mijn man zo’n 2 of 3 keer. 

Internet/tv/telefoon: €58 Internet en tv, daarnaast Netflix,

Abonnementen: Videoland en Spotify (alles gedeeld) zo’n €15 per maand. Verder geen tijdschriften ofzo. Nog 2x telefoon van €30. 

Sport: We betalen beide apart onze sportschool, ik betaal €39 per maand. Kinderen zitten nog niet op sport. 

Kleding: Dit is heel wisselend, vaak laten we in 1 keer een groot deel bezorgen en laten de kinderen kiezen wat ze willen houden. Ik denk in totaal €100 per maand. 

Uitjes: We letten niet op het geld en doen wat we leuk vinden, meestal is dat een speeltuin met koffie en taart. 

Vakantie: In de zomer altijd 3 weken weg en tussendoor nog wat weekendjes. Ook hierin doen we waar we zin in hebben. Met de auto naar Frankrijk of Italië vinden we heerlijk, maar met de kinderen in het vliegtuig naar Azië doen we net zo gemakkelijk. 

Spaargeld: Dat doen we niet, ons spaargeld komt uit de opbrengsten uit vastgoed. 

Goede doelen: Geen.

Overig: De grootste kostenpost is de kinderopvang, daar gaat €1800 naar toe elke maand (1 kind 3 hele dagen, 1 kind 3 middagen BSO), we krijgen daar €700 van terug. 

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

We werken heel hard om te kunnen genieten van de leuke dingen met ons gezin. Spontaan uit eten of sushi bestellen vinden we leuk, maar we kunnen ook op donderdag beslissen om een weekendje weg te gaan. Het maakt ons dan niet zoveel uit hoeveel het kost, het levert ons zoveel mooie momenten en herinneringen op! We geven minder om merkkleding, maar naarmate we meer verdienen zijn we wel makkelijker geworden in het uitgeven van geld. Ook voor de inrichting van ons huis letten we bijna niet meer op de kosten en willen we vooral kwaliteit. We zijn beide opgegroeid in een gezin waar we het niet breed hadden en zijn daarom reuze dankbaar dat we het financieel nu zo goed hebben. We delen dit dus ook graag met onze families en helpen ze als dat nodig is. 

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

 Ik let wel op aanbiedingen, maar wil vooral dat mijn kinderen gezond zijn en eindelijk eens hun bord leeg eten. Het maakt me dan niet zoveel uit hoeveel geld we eraan uitgeven. 

Waarop kan je bezuinigen?

De inrichting van ons huis heeft veel geld gekost. 

Heb je een spaardoel voor je gezin?

We houden allebei van mooie auto’s dus daar wordt altijd voor gespaard. Ook zijn er vaak dingen aan het huis die nog beter kunnen (toch maar wel die airco laten installeren?). 

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

We hebben ons huis in de beste tijd en op de beste locatie die je maar kon bedenken gekocht. Dit heeft ons veel opgeleverd, ook door slim te herfinancieren. Slechtste uitgaven zaten in de tuin of het huis (inrichting). 

Wat is je duurste aankoop ooit?

Ons huis en de auto’s. 

Maakt geld gelukkig?

Ik ben heel blij dat ik mij geen zorgen hoef te maken om geld, maar ik was ook gelukkig met minder geld. Ik zou wel zeggen dat geld het leven wat makkelijker en luchtiger maakt. Geldtip: investeer in vastgoed.

MEREL

Klik HIER voor nog meer gezinsbudgetten

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids & Kurken op Instagram te volgen.

Plaats een reactie