Ik voel me slecht, want ik spaar niet voor de kinderen

| ,

We hebben vaak gesprekken met andere ouders. Die gaan dan ongeveer zo:

Moeder Christel: “Wij leggen iedere maand 100 euro apart voor elk kind, dus voor zowel Evi als voor Marcel. Dit doen we al vanaf de geboorte. Zo hebben ze ieder 24.000 euro als ze 20 jaar zijn en eventueel een studie gaan volgen en uit huis gaan. We sparen dus uiteindelijk 48.000 euro.

Moeder Nouri: “Wij beleggen best wat geld en hebben aandelen voor de kinderen voor later. Dat is hartstikke veel geld.”

*Alle ouders kijken mij aan tafel aan*

Ik raak in lichte paniek. Denk aan alle euro’s die er bij ons binnenkomen en er ook weer uitgaan. Ik voel me schuldig. “Achja, wij focussen ons op het nu. We sparen niets voor ze”. Ik kijk weg en zucht even flink. Ik snijd een ander onderwerp aan.

We hebben een groot gezin

We hebben 4 kinderen. Als wij voor ieder kind 100 euro apart leggen per maand, komen we dus uit op 400 euro. Om heel eerlijk te zijn kunnen we dat helemaal niet missen. En ik denk ook: “Wie tegenwoordig wel?”. Ons leven is hartstikke leuk. We laten eigenlijk niets. Ik ben reuze dankbaar dat we af en toe uit eten kunnen met z’n zessen, om nog maar niet te spreken over de buitenlandse vakantie iedere zomer. Erbij sparen gaat gewoon niet. Echt niet. Het zou wel kunnen als we bezuinigen op de etentjes en de vakantie skippen.

Dit vind ik een moeilijke overweging

Ik wil liever lekker leven, dan sparen. Wie weet wanneer je dood gaat of er iets vreselijks gebeurt, en dan heb je je hele leven bezuinigd. “Nee, nú moet je leven”, is altijd mijn motto. “Je hebt alleen maar vandaag als zekerheid”. Ik wil mooie herinneringen maken met de kinderen. Daar hebben ze veel aan, ook later. Iedereen binnen ons gezin kijkt uit naar de zomervakantie. Aan de andere kant krijg ik buikpijn als ik kijk wat een vervolgstudie tegenwoordig kost. Ik raak in paniek als ik zie hoe het met de woningmarkt gaat. “Waar gaat dit heen voor onze kinderen?”, vraag ik me af. “Kunnen zij ooit een huis kopen zonder financiële hulp?” Alles wordt haast onbetaalbaar. En dan breekt weer mijn hart. Want wij hebben niet gespaard voor ze.

Dilemma

Ik lig hier de laatste tijd veel wakker van. Ik weet gewoon niet wat ik moet doen. Hoe kunnen wij sparen voor 4 kinderen? Wat zijn tegenwoordig verstandige beslissingen? Is het toch verstandig om ons hele leven om te gooien en sober te leven, voor geld in de toekomst? Voor over 20 jaar? Mijn man staat hier makkelijker in. “We zien het wel”, is zijn motto, “het gaat nu toch hartstikke goed”. En dat is nou juist het punt: het moet later ook goed gaan. Voor alle 4 de kinderen. Ik wil dat ze kunnen doen waar ze van dromen. Dat ze hun mooiste leven leiden. Dat er mogelijkheden zijn.

Spaar jij voor de kinderen? Hoe en hoeveel?

10 gedachten over “Ik voel me slecht, want ik spaar niet voor de kinderen”

 1. Mijn ouders hebben ook nooit gespaard voor mij hoor, ik had een bijbaantje in de horeca naast mijn studie om een kamer te betalen in de stad, was ook nog hartstikke leuk.

  Beantwoorden
 2. Ik heb ook 4 kids. Ik spaar wel voor hen. 25euro per maand per kind. En mijn vader, hun opa dus stort elke maand 10 euro per kind op hun. spaarrekening. Mijn oma schenkt hen elke kerst geld dat zet ik er ook op. Zo hebben ze later vast een leuk bedrag Ik vind dat iedereen het lekker zelf moet weten….

  Beantwoorden
 3. Wij gaven ze wat ze nodig hadden als kinf. een goede opleidimg muxiekles, sport, vakantie, leuke kleding, eentje eem brugel, en een fijn huis om samen in op te groeien. W gooiden het niet over de balk, maar besteeddem het beschikbare geld zo goed mogelojk om ze een fijne jeugd te geven.. Dat is gelukt, ze kumnem zich prima zelf redden nu ze volwassen zijn. Sparen? De waarde van 100 euro nu is door inflatie veel mimder waard als ze 20 zijn. Em misschien wil je kind niet eens studeren. Leef in het nu. Als je vwilt sparen, doe het voor jexelf. Dan kun je met dat geld later altijd nog je kinderen steunen, als dat nodig is.

  Beantwoorden
 4. Gelukkig werken we beide fulltime om beide kinderen te laten studeren. Rijbewijs hebben ze gehaald gratis van ons. En ze hoeven niets te betalen. Wij wilden kinderen dus wij betalen

  Beantwoorden
 5. Wij sparen de kinderbijslag voor ná haar studie en een losse spaarrekening voor studie + rijbewijs. Ik heb ook geen studieschuld (door mijn ouders) en wil niet dat mijn kind later geld moet lenen voor studie.

  Beantwoorden
 6. wij sparen per maand voor 3 kinderen €150,- gezamenlijk voor eventuele studies, daarnaast nog €25,- per kind per maand. En daarnaast krijgen ze €2,- per week op hun zakgeld rekening. We begonnen met per kind €12,50 en inmiddels is onze financiële situatie dusdanig veranderd dat we dit met gemak kunnen doen.

  Beantwoorden
 7. Wij sparen per kind 1000 euro per jaar (2 kids) en zorgen met vastgoed straks dat ze een goede toekomst hebben. Maar dat moet je natuurlijk ook financieel kunnen. Helaas kan niet iedereen dit. Wat logisch is alles is tegenwoordig veel te duur..

  Beantwoorden
 8. we hebben 2 kinderen. voor elk kind sparen we evenveel. het grootste deel dat we terugkrijgen van de belasting, zetten we direct op de rekening van de kinderen. dat voel je minder, we wonen wel in België. tot nu toe, gaat ook geld van kerst, verjaardag, Pasen,… allemaal op hun rekening. daarvan wordt nu ook maandelijks belegd. ik had vroeger ook bijna niks gekregen, maar zo wil ik het niet voor mijn kinderen. als de lening van ons huis afgelopen is, kunnen we dat bedrag maandelijks sparen voor de studies van de kinderen.

  Beantwoorden
 9. wij hebben niet voor de kinderen gespaard. financieel was dat voor ons moeilijk maar ik ben van mening dat je kinderen mort leren om Elf te sparen als ze wat willen. wel hebben wij zo veel mogelijk de schoolkosten voor de kinderen betaald en ook het bedrag wat door duo word uitgerekend.

  Beantwoorden

Plaats een reactie