Gezinsbudget: “Ik heb helaas een flinke studieschuld”

|

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids & Kurken op Instagram te volgen

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland

Hoe is jouw gezin­s-samenstelling?

Man, vrouw en een tweeling van ruim drie jaar.

Welk werk doe jij?

Ik werk als Marketing Strateeg en mijn man werkt als Product Owner in de e-commerce.

Wat is het netto inkomen per maand van jou en van je partner? Krijgen jullie toeslagen?

Ik werk 32 uur en ik verdien 2600 netto. Mijn man werkt ook 32 uur en verdient 3100 netto. We krijgen kinderopvangtoeslag zo’n 1145 euro. Kindgebonden budget hebben we geen recht op.  

Bron: pexels.com

Hoeveel spaargeld hebben jullie?

Onze eigen spaarrekening is redelijk leeg. We hebben ons huis verbouwd, zijn twee weken op vakantie geweest en hebben onze tuin ook nog op de valreep onder handen laten nemen. Dit wilden we niet zelf doen. Onze kindjes hebben beide ongeveer 2000 euro op de bank. Hier storten we elke maand minimaal 50 euro op. Op onze eigen spaarrekening storten we maandelijks minimaal 200 euro. 

Hebben je schulden?

Ik heb helaas een flinke studieschuld van ruim 40.000 euro. Deze los ik versneld af. Verder hebben wij gelukkig geen schulden. 

De maandelijkse vaste lasten

Wonen: Wij wonen in een gekocht rijtjeshuis in een dorp met stadsrechten. Toen we dit kochten een jaar geleden was er niets aan gedaan sinds dat het gebouwd was. We willen alleen de zolder nog graag verbouwen omdat we een kleine badkamer hebben. 

Gas/water/elektriciteit: We betalen 270 euro aan gas en elektriciteit, we hebben dit jaar geïnvesteerd in zonnepanelen. Hierdoor hebben we hebben enorm veel teruggekregen. We laten hem express zo hoog staan, zodat we altijd een extra spaarpotje hebben. Water betalen we maar 16 euro voor.  

Boodschappen: We geven veel geld uit aan boodschappen. Voornamelijk alles voor de kinderen is duur. We kopen luiers en doekjes van een van de duurdere merken, omdat ik die gewoon het fijnst vind. Ik probeer op de aanbiedingen te letten maar niet altijd. We houden van lekker borrelen, dus er gaat ook veel geld naar drankjes en snacks et cetera.  

Kinderopvang: We betalen 1630 per maand voor 2 dagen opvang voor twee kinderen. Hiervan krijgen we 1145 terug.   

Verzekeringen: We hebben een pakket bij onze verzekeringsadviseur. Hier zit alles in; van uitvaartverzekering tot glasverzekering.  

Auto: Wij rijden private lease. We hebben een Kia Stonic en deze kost 380 euro per maand. We geven ongeveer 100 euro per maand uit aan benzine maar ik krijg wel standaard reiskostenvergoeding. Daarnaast laten we hem een keer per maand van binnen en buiten reinigen en dit kost ongeveer 25 euro.  

Internet/tv/telefoon/abonnementen: We hebben Internet, geen tv, allebei een telefoonabonnement en redelijk wat abonnementen op streamingsdiensten. Videoland, Netflix, Spotify, HBO.  

Sport: Ik ren met mijn dochter. Dit kost 10 euro per jaar

Kleding: Ik geef redelijk wat geld uit aan kleding voor mezelf. Ik denk ongeveer 200 euro per maand. Daarnaast geven we ongeveer 200 euro per maand uit aan kleding voor de kinderen. Mijn man geeft weinig tot niets uit aan kleding. Daar is het een man voor denk ik, ik koop het meestal voor hem.

Uitjes: We gaan geregeld leuke dingen doen. Naar monkeytown, even de stad in of bijvoorbeeld een middag naar de kermis. We eten wat, drinken wat en soms kopen we nog een cadeautje. Dit varieert van 20 euro tot 250 euro.  

Vakantie: Wij gaan elk jaar in september naar Frankrijk voor twee weken. Dit kost ongeveer 3500 inclusief verblijf, reizen en uitjes. We hebben begin volgend jaar nog een vakantie met vrienden gepland staan. Dit zal ongeveer 1500 euro gaan kosten in totaal. Daarnaast ga ik zelf nog met een vriendin op vakantie, dit kost ook nog 750 euro. Mijn man idem dito. 

Cadeau’s: We geven redelijk veel geld uit aan cadeaus omdat we dit leuk vinden om te geven. Vorig jaar heb ik mijn man een tattoo cadeau gedaan, deze was 370 euro. De kids krijgen een cadeau van ongeveer 100/150 euro voor hun verjaardag. Met de feestdagen proberen we ongeveer hetzelfde bedrag uit te geven. Een cadeau voor een feestje varieert tussen de 20 en 50 euro.  

Overig: We houden allebei van tattoos en geven hier ongeveer teruggerekend 100 euro per maand aan uit.  

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

Ik vind het belangrijk dat we lekker eten en drinken. Ik let niet op merken maar koop puur wat we lekker vinden. Daarnaast vind ik ook dat de kinderen goede luiers moeten hebben, omdat andere gewoon minder fijn zijn. Kleding wissel ik af, Zeeman heeft prima kleding. Maar voor een winterjas en schoenen geef ik wel echt meer geld uit. Kinderschoenen halen we dan ook bij de kinderschoenenwinkel in het dorp.  

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Het is erg veel, maar bezuinigen op dit gebied zijn we niet van plan.

Waarop kan je bezuinigen?

Waarschijnlijk op heel veel. Maar op luiers en doekjes zal ik nooit op bezuinigen.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

We willen de zolder nog verbouwen. Ik denk dat dit ongeveer 20 tot 30K zal kosten. 

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

Een huis is de beste aankoop ooit. Slechtste uitgave is aan een schoonmaakster. Ik ben erg kritisch en zie overal alsnog vuil.  

Wat is je duurste aankoop ooit?

Onze keuken, maar hier genieten we dagelijks flink van.

Maakt geld gelukkig?

Het maakt je leven een stuk makkelijker, dus in die zin wel gelukkig. Maar geldzorgen maken zeker ongelukkig! Vandaar dat ik zo snel mogelijk van mijn studieschuld af wil.

LOTTE

Klik HIER voor nog meer gezinsbudgetten en abonneer je op gezinsbudgetten via de roze button onderaan deze blog!

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids & Kurken op Facebook te volgen.

1 gedachte over “Gezinsbudget: “Ik heb helaas een flinke studieschuld””

Plaats een reactie