Gezinsbudget: “Uitjes vinden wij belangrijk, en geven we maandelijks een fors bedrag aan uit”

|

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland

Hoe is jouw gezin­s-samenstelling?

Ons gezin bestaat uit mijn man (37 jaar), mijzelf (31 jaar) en onze zoontjes (4.5 jaar en bijna 3 jaar), in februari verwachten wij ons derde kindje.

Welk werk doe jij?

Mijn man werkt 4 dagen bij PostNL op het hoofdkantoor. Hij is daar bezig met een project. Ik werk 4 dagen in het onderwijs op een MBO school in de creatieve sector.

Wat is het netto inkomen per maand van jou en van je partner? Krijgen jullie toeslagen?

Het salaris dat wij samen binnen krijgen netto is ruim 6000 euro per maand, ik verdien 2850 euro en mijn man 3200 euro, incl reiskostenvergoeding. Daarnaast krijgen we per maand 141 euro van de belastingdienst voor de voorschool voor onze jongste zoon.

Hoeveel spaargeld hebben jullie?

We hebben voor beide kinderen een spaarrekening. Op de rekening van onze oudste staat momenteel 1700 euro en op die van de jongste 1175 euro. We sparen 25 euro per kind per maand vanaf de geboorte en daarnaast krijgen ze 1x per 2 maanden 25 euro van mijn ouders op hun rekening gestort. Op onze eigen spaarrekening zorgen we altijd voor minimaal 10.000 euro. Momenteel staat er 12.500 euro op en sparen we tussen de 500 en 1000 per maand.

Hebben je schulden?

Ik heb zelf nog een studieschuld open staan van 10.000 euro waar ik nu 100 euro per maand voor aflos.

De maandelijkse vaste lasten

Wonen: We wonen in een leuke hoekwoning in een rijtje van 3, van 150 vierkante meter met vijf slaapkamers. We wonen in een stad met een fijne maar vooral veel groen om ons huis heen. Hiervoor betalen we per maand 1275 euro bruto. 1x per jaar krijgen we ongeveer 4000 euro terug van de belastingdienst.

Gas/water/elektriciteit: We betalen per maand voor gas/water/licht 200 euro. Hiervan krijgen we per jaar ongeveer 700 euro van terug. Ik douchte altijd heel erg heet, dat doe ik nu niet meer. Ook laten we de verwarming niet meer aangaan in de ochtend voor we naar school/werk vertrekken. We zijn ons aan het inlezen over zonnepanelen omdat wij een plat dak hebben en dat een ideale ligging is voor panelen.

Boodschappen: Boodschappen, eten en koken is voor ons erg belangrijk. Eens keer per week worden de boodschappen bezorgd voor ongeveer 130 à 140 euro. Per maand zijn we hier dus ruim 500 euro aan kwijt. We vinden lekker eten en koken erg leuk en besparen hier dan ook niet op. Ik vind het leuk om elke week nieuwe recepten proberen, al staat er elke week wel een keer pasta, rijst en gebakken aardappelen op het menu.

Kinderopvang: De oudste gaat sinds de zomervakantie naar groep 1, de jongste gaat twee ochtenden naar de voorschool. Hiervoor betalen we 291 euro per maand waar we 141 euro van terug krijgen van de belastingdienst.

Verzekeringen: Uiteraard hebben we een zorgverzekering, daarnaast een levensverzekering, uitvaart- inboedel-, opstal-, en glasverzekering. Hier zijn we zo’n 400 euro per maand aan kwijt.

Auto: We rijden in een nieuwe Ford Kuga en hebben deze geleased. Daarnaast doe ik alles op mijn elektrische fiets en kijken we voor een bakfiets. Aan benzine zijn we ongeveer 250 euro per maand kwijt, mijn man krijgt een flinke kilometervergoeding van zo’n 200 euro per maand. Het leasen van onze auto kost inclusief verzekeringen 430 euro per maand.

Internet/tv/telefoon/abonnementen: Internet à 26 euro per maand, twee telefoonabonnementen van 25 euro per stuk, Netflix, Videoland en NPO delen we met familie. Hierdoor betalen we allemaal 10 euro.

Sport: We sporten thuis voor de televisie met filmpjes van Youtube. Over een half jaar willen we starten met zwemles voor onze oudste.

Kleding: We geven ongeveer 100 euro per maand uit aan kleding. We hechten geen waarde aan dure merken dus kopen veel bij ZARA, H&M, C&A voor de kinderen en onszelf. De ene maand geven we 200 euro uit en de andere maand niets. Voor schoenen kijken we wel vaak naar de duurdere merken.

Uitjes: Dit vinden wij erg belangrijk, we hebben dan ook een abonnement op een pretpark waar we zeker 20 keer per jaar te vinden zijn. Een abonnement kost ongeveer 220 euro per jaar. We gaan graag uiteten en gaan 1x per maand met tweeën uiteten, daarnaast borrelen we graag met de kinderen of doen andere leuke uitjes. Hier zijn we zeker 300 euro per maand aan kwijt.

Vakantie: We zorgen ervoor dat we in ieder geval eens per jaar op vakantie gaan voor minimaal een week. Afgelopen jaar zaten we in een huisje met zwembad in Frankrijk voor 12 dagen. Dit kostte ons 1100 euro in de zomervakantie. Komende kerst zitten we in Maastricht voor een aantal dagen, dit kostte ons 350 euro inclusief ontbijt en diner.

Cadeau’s: Meestal houden we ons aan dezelfde regel met cadeautjes voor bijvoorbeeld sinterklaas. Een groot cadeau van ongeveer 50 euro, een pyjama, een boek en iets te knutselen. Met een verjaardag is ons budget vaak verschillend. Onze oudste zoon kreeg van ons een fiets voor zijn verjaardag, het was een mega mooi fietsje dat ik vond op Marktplaats, voor 25 euro. Ik koop wel graag kwalitatief goede cadeaus waar ze echt iets aan hebben. Maar dat kan ook gewoon via marktplaats. Voor vrienden/familie meestal €20 a €25 per verjaardagscadeau. 

Persoonlijke verzorging: De kapper komt eens in de zes weken bij ons thuis voor mij en onze zoontjes. Hier betaal ik dan 67,50 euro voor. De jongens worden geknipt en ik geknipt en geverfd.

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

We vinden tijd met elkaar en leuke dingen doen belangrijker dan heel veel geld sparen. We hebben het ontzettend goed en dat besef ik me maar al te goed. We zouden best wat zuiniger kunnen doen.

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Ik denk met de huidige prijzen dat we het niet slecht doen. We hebben genoeg eten en drinken voor een week en daarnaast vriezen we de restjes vaak in.

Waarop kan je bezuinigen?

Op onze vele uitjes buiten de deur kunnen we bezuinigen, op de boodschappen niet denk ik.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

Altijd minimaal 10.000 euro op de rekening hebben.

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

De beste uitgave is denk ik elk jaar onze vakantie, herinneringen sparen is zo belangrijk. De slechtste uitgave is onze bank, die is na een paar maanden al helemaal doorgezakt, goedkoop is duidelijk duurkoop.

Wat is je duurste aankoop ooit?

Waarschijnlijk onze trouwdag, hiervoor hebben we 6000 euro betaald. Wat volgens mij nog niet zo veel is als ik mensen om me heen hoor.

HEB JE EEN GELDTIP?

Begin klein met sparen, 50 euro per maand maakt ook 1200 euro per jaar.

Maakt geld gelukkig?

Geld maakt niet gelukkig, maar sommige dingen zijn wel veel makkelijker.

MARJOLEIN

Klik HIER voor nog meer gezinsbudgetten en abonneer je op gezinsbudgetten via de roze button onderaan deze blog!

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids & Kurken op Facebook te volgen.

1 gedachte over “Gezinsbudget: “Uitjes vinden wij belangrijk, en geven we maandelijks een fors bedrag aan uit””

  1. Ik vraag me af wanneer haar man dan precies naar de kapper gaat; de kapper komt alleen voor mevrouw en haar zoontjes. Een vakantie is een uitgave, maar geen aankoop.

    Beantwoorden

Plaats een reactie