Mijn schoonzus is niet welkom met kerst

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Ik ben een familiemens

Ik trek veel op met mijn broers, zus en ouders. Schoonfamilie beschouw ik als eigen familie. Behalve de vrouw van mijn oudste broer. Behalve die schoonzus. Carolien. Ik heb haar geprobeerd te accepteren. Keer op keer. Maar nu is het klaar, afgelopen. Dit jaar vieren we kerst bij mij. Iedereen is uitgenodigd, behalve zij. Ik weet niet zeker wat mijn broer gaat doen. Zal hij partij kiezen voor zijn vrouw of voor mij? Ik weet het oprecht niet. Ik neem je mee in mijn verhaal.

Hoe het begon

Ikzelf ben 28 jaar. Mijn oudste broer Timo is 34, mijn broertje Rene is 25 en mijn zus Denise is 30. Ik heb een dochtertje van twee jaar, Sabine. Mijn zus heeft twee zoons Thijs (3) en Daan (1.5). Mijn oudste broer Timo en jongste broer Rene hebben (nog) geen kinderen. Timo leerde Carolien twee jaar geleden kennen. Na een half jaar stelde hij haar aan ons voor. Toen vond ik haar op zich aardig. Daarna kreeg ze valse streken.

Denise vierde haar 28e verjaardag

Ik wilde een groot cadeau regelen voor mijn zus. Ik had dat idee geopperd aan alle andere (schoon)familieleden. Iedereen vond het goed. We zouden allemaal geld inleggen en dan een cadeau bestellen. Ik wist toevallig dat ze een dure jas had gezien en hem heel graag wilde. Ik was met haar mee shoppen, dus ik wist welke jas het was. Denise vond de jas te duur, en zat zo te twijfelen. Dat zou het verjaardagscadeau worden: een leren bruine jas.

Het was praktisch dat Carolien het geld inzamelde

Zij zou iedereen nog zien. En dan zou ik het totaalbedrag bij haar en Timo ophalen. Iedereen leverde het geld bij haar in. De volgende dag kregen we een appje dat Carolien een mooie leren jas had gekocht. Het was een zwarte. Mooi. Maar niet het jasje waar Denise verliefd op was. “Deze was megaduur, maar in de aanbieding”, appte Carolien. Ik was woest. “Daar gaat Denise blij mee zijn”, appte Rene. En ook mijn ouders waren vol lof over het jasje. Ik kreeg een appje van Carolien met een tikkie. Vol verbazing betaalde ik. Ik belde Carolien op en sprak uit dat ik het niet zo leuk vond, maar goed, als iedereen blij was, wie was ik dan?

Denise was blij met het jasje op haar verjaardag

Carolien kreeg alle eer en lof. Ik had er echter een vervelend gevoel over. Het was vreemd gegaan. Maar ik liet het rusten. Mijn man zei ook: “Echt vrouwen weer. Het zwarte jasje is mooi. Bovendien is Denise er blij mee”. Carolien bleef echter streken leveren. Alleen naar mij toe, niet naar de andere familieleden. Een aantal weken erop zouden Carolien en Timo bij ons eten. We hadden er echt werk van gemaakt: 3-gangen diner, amuses en bijpassende wijnen. Ze presteerde het om 15 minuten van te voren af te bellen. Ze zei: “Sorry hoor, maar ik ben niet helemaal lekker”. Ik geloofde er helemaal niets van. Ze had gewoon geen zin. En Timo had niets te zeggen in die relatie.

Die week erop kwamen Carolien en Timo eten

“Om het goed te maken”, knipoogde Timo. Het was erg gezellig, maar niet met Carolien. Ze zat alleen maar op haar telefoon tot grote ergernis van mij. Ze stapten al vroeg op. Volgens mij voelde dit voor Carolien als een ‘moetje’. Mijn man deed het weer af als vrouwengezeur. Iedere keer als ik bij Carolien was, kreeg ik een naar gevoel. Ze was geen zuivere koffie en ze deed mij echt geen goed.

Dat was de druppel

In de meivakantie had Carolien alle familie uitgenodigd bij haar thuis, om te eten. Ik zag foto’s voorbij komen op Instagram. Ze had iedereen uitgenodigd, behalve mij. En natuurlijk mijn man Richard en onze kinderen. Dit ging te ver. Ik was ontzettend kwaad. Mijn man vond het ‘jammer’. “De volgende keer zijn wij erbij”, zei hij. Ik voelde dat ze dit expres deed. Ik was zo klaar met haar. Boven barstte ik in tranen uit. Ze dreef op deze manier ook Timo en mij uit elkaar. Hierna heeft ze nog tientallen streken geleverd, en heb ik de deur dichtgegooid, figuurlijk.

Weken geleden heb ik met Timo om de tafel gezeten

Ik heb hem uitgelegd, waarom ik me voel zoals ik me voel. Timo zag het gedrag van Carolien niet. Hij was neutraal in deze ruzie. Ik heb duidelijk gemaakt dat hij welkom is met kerst, maar zij niet. Dat vond hij te ver gaan. “Dan kom ik ook niet hoor”, had hij gezegd en hij smeet de voordeur dicht. Er was nu officieel een breuk tussen ons. Ik weet niet of Timo met kerst komt of dat hij afwezig zal zijn. De rest van de familieleden blijven ook neutraal. Ze willen geen grote ruzie. Mijn broertje en zus proberen mij te sussen. En mijn ouders proberen te lijmen tussen mij en Carolien. Het lukt niet. Wij passen gewoon niet door één deur.

Lees HIER het vervolg

JANE DOE

5 gedachten over “Mijn schoonzus is niet welkom met kerst”

 1. Ik denk niet dat je je af hoeft te vragen of je broer komt, die komt natuurlijk niet.

  Pas op dat je je niet juist buiten de familie plaatst. En dat zij, zoals je het ziet, juist haar zin krijgt. Er zijn verstandigere manieren om hier mee om te gaan, waar je zelf beter uit komt dan je aanpak van nu. Focus je op een goede relatie met je broer, geef haar niet zoveel van je aandacht. Als zij op haar telefoon zit, negeer het. Regel je cadeau zelf (dat specifieke jasje was heel attent van je, je familie zal dat soort dingen echt waarderen) en zorg dat je haar geen macht geeft. en geef het tijd. Als ze zo naar is gaan mensen dat uiteindelijk wel zien, wacht daar gewoon rustig op.
  Als jij er nu zo bovenop zit ga jij de schuld krijgen.

  Beantwoorden
 2. Herkenbaar. Ik heb dit met mijn man zijn zus. Ze is heel stug naar mij toe, altijd geweest. Ik heb jaren lang mijn best gedaan en op eierschalen gelopen. Ze heeft mij wel zo’n rot streek geleverd dat ik er uiteindelijk ook helemaal klaar mee ben. We hebben al een hele tijd geen contact meer, maar nu wil mijn man haar wel uitnodigen voor ons zoontje zijn eerste verjaardag. Ik wil dit absoluut niet. Zo lastig. Ik wens je veel succes

  Beantwoorden
 3. Hey meid,

  Je moet erop vertrouwen dat mensen zichzelf zijn. Zij zal zelf haar ruiten ingooien. Ze voelt aan dat je erop zit, en ze zal dit uitbuiten in haar voordeel. Gewoonweg negeren. Geen familietaken toebedelen. Niet mee uitnodigen in je huis, maar een uitje maken. Concentreer je op je broer.

  Volhouden, mees, het is een test zoals een andere.

  Beantwoorden
 4. Ik herken dit zo erg. Zulke mensen krijgen alles voor mekaar. Ze weet dat jij haar door heeft daarom doet ze zo. Je praat niet met haar dus je hoort niet in haar straatje. Ze wil alles in de hand houden en aardig gevonden worden. Maar kijk uit voor dat je het weet is de hele familie tegen je. Dat heb ik meegemaakt.

  Beantwoorden

Plaats een reactie